Linkovi

Više od 4.000 učesnika Paraolimpijskih igara u Parizu, 22 iz Srbije


Tribine kod Ajfelove kule na ceremoniji otvaranja Paraolimpijskih igara 2024. (Foto: Reuters/Eng Chin An)
Tribine kod Ajfelove kule na ceremoniji otvaranja Paraolimpijskih igara 2024. (Foto: Reuters/Eng Chin An)

Paraolimpijske igre počinju u Parizu, gde će se, narednih 11 dana, oko 4.400 sportista sa invaliditetom, trajnim povredama ili oštećenjima, takmičiti za 549 medalja u 22 sporta.

Među učesnicima je 22 sportista iz Srbije, koji će se takmičiti u atletici, streljaštvu, plivanju, paurliftingu, stonom tenisu, kajaku, triatlonu i tekvondou.

Francuska prestonica, koja je upravo bila domaćin Olimpijskih igara, obećava još jedan spektakl dok se paraolimpijci budu nadmetali na nekim od istih borilišta na upečatljivim lokacijama.

Ceremonija otvaranja je na slavnom trgu Konkord, gde je održano takmičenje u skejtbordu, brejkingu i košarci 3 na 3.

“Mi smo u srcu grada", izjavio je Endru Parsons, predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta za Asošijeted pres.

"Simbolika iza toga je da grad Pariz našim sportistima daje džinovski zagrljaj".

Takmičenja u konjičkim sportovima biće ponovo održana u Versaju. U Velikoj palati gde je održano mačevanja biće mačevanje u kolicima.

Kinez Juan Veiji skače u bazen tokom treninga pred početak Paraolimpijskih igara u Parizu, 27. avgusta 2024. (Foto: AP/Emilio Morenatti)
Kinez Juan Veiji skače u bazen tokom treninga pred početak Paraolimpijskih igara u Parizu, 27. avgusta 2024. (Foto: AP/Emilio Morenatti)

Tereni pored Ajfelove kule, na kojima je tokom Olimpijskih igara održano takmičenje u odbojci na pesku, sada će biti mesto gde se igra fudbal za slepe, adaptacija igre za osobe sa oštećenim vidom u timovima sa pet igrača i posebnom loptom ispunjenom kuglicama.

Imamo neke od potpuno legendarnih lokacija i svi će uživati", izjavio je francuski šampion u paratrijatlonu Aleksi Ankenkan.

"Pariz je najlepši grad na svetu. Mislim da ćemo imati prilično izuzetne Paraolimpijske igre".

Od 22 paraolimpijska sporta, samo dva nemaju ekvivalent na Olimpijskim igrama - golbol i boćanje. U golbolu, timovi slepih ili igrača sa oštećenim vidom na smenu kotrljaju loptu prema protivničkom golu, dok igrači suprotnog tima imaju ulogu golmana. U boćanju, igrači bacaju rukom ili zakotrljaju po zemlji kožne lopte što bliže mogu manjoj, lopti koja predstavlja metu iz ove se bulin ili bula.

U poređenju sa prethodnim izdanjem Paraolimpijskih igara u Tokiju, dodato je deset takmičenja kako bi se ženskim sportistima i onima sa posebnim potrebama pružilo više prilika da osvoje medalje.

Parsons kaže da je prodato između dva i dva i po miliona karata za različita takmičenja, što je drugi najveći broj posmatrača u istoriji Paraolimpijskih igara, posle onih u Londonu 2012. godine.

Paraolimpijski plamen upaljen je u subotu u selu Stouk Mandevil severozapadno od Londona, koje se smatra mestom rođenja Paraolimpijskih igara, a baklja je preneta preko Lamanša do gradova širom Francuske pre nego što je plamen upaljen na ceremoniji otvaranja u sredu.

Atmosfera je sve lepša kako se Parižani vraćaju sa svojih letnjih odmora, dok je grad početkom meseca delovao skoro pusto. Za one koji su propustili Olimpijske igre, ovo je sada druga šansa da dožive deo tog uzbuđenja.

Paraolimpijci će biti u centru pažnje počevši od četvrtka, koji je prvi dan takmičenja, kada će biti podeljene medalje u paraolimpijskom tekvondou, stonom tenisu, plivanju i biciklizmu.

Volonteri se fotografišu na Šanzelizeu pred početak Paraolimpijskih igara u Parizu, 28. avgusta 2024.
Volonteri se fotografišu na Šanzelizeu pred početak Paraolimpijskih igara u Parizu, 28. avgusta 2024.

Mnogi od takmičara ove godine pokušaće da odbrane titulu.

Takmičarka u streljaštvu Avani Lekhara, prva Indijka koja je osvojila dve medalje na istim Paraolimpijskim igrama, pokušaće da odbrani svoje zlato u kategorijama vazdušna puška 10 metara i SH1 koje je osvojila u Tokiju. SH1 kategorija je za strelce sa oštećenjima nogu, kao što su amputacije ili paraplegija, koji mogu da drže pušku bez poteškoća i pucaju iz sedećeg ili stajaćeg položaja.

Amerikanka Oksana Mastsers, koja se takmiči u više sportova, do sada je osvojila sedam zlatnih i 17 medalja ukupno u zimskim i letnjim sportovima.

Italijanka Bebe Vio bori se za treću uzastopnu zlatnu medalju u mačevanju u kolicima. Kao dete je dobila meningitis, a lekari su joj amputirali obe noge i podlaktice kako bi joj spasili život.

Brazil je neporažen u fudbalu za slepe počevši od prvog turnira u Atini 2004, ali se Francuska nada da će uspeti da osvoji zlato.

Italijanska atletičarka sa oštećenim vidom Valentina Petriljo biće prva transrodna žena koja se takmiči na Paraolimpijskim igrama, kada bude učestvovala u kvalifikacijama za žensku trku na 400 metara, 2. septembra.

Američka plivačica Ali Truvit nadmeće se godinu dana pošto je izgubila deo noge u napadu ajkule.

16-godišnji češki plivač David Kratočvil nada se da će osvojiti medalju, pošto što je pre deset godina izgubio vid zbog opasne bolesti. Ranije je igrao hokej na ledu, ali se prebacio na plivanje, gde je postavio svetski rekord u trkama na 50 i 200 metara leđno.

XS
SM
MD
LG