Linkovi

Kosovska policija upala u pet institucija na severu koje rade u srpskom sistemu


Kosovska policija zatvorila opštine na severu koje su radile u sistemu Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Kosovska policija zatvorila opštine na severu koje su radile u sistemu Srbije

Kosovska policija saopštila je da u sve četiri opštine na severu Kosova sprovodi policijsku akciju, na osnovu “zahteva Ministarstva uprave i lokalne samouprave, u saradnji i koordinaciji sa relevantnim institucijama Kosova i pravosudnim organima”.

Svrha policijske akcije je uspostavljanje reda i zakonitosti i zaustavljanje aktivnosti u pet objekata koji su korišćeni kao nelegalne opštine, a koji su u suprotnosti sa ustavnim pravnim poretkom. Policijska akcija je u toku, a o dodatnim informacijama bićete obavešteni po završetku akcije”, navodi se u saopštenju Policije Kosova.


U vezi sa ovom akcijom oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja koji je na Fejsbuku napisao:

Paralelne opštine koje više neće raditi su: Kosovsko-mitrovački okrug, paralelna Opština Mitrovica, paralelna Opština Zvečan, paralelna Opština Zubin Potok, paralelna Opština Leposavić”.

Akcija policije počela u u 17 časova istovremeno u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

U severnoj Mitrovici policija je ušla u prostorije institucija koje rade u sistemu Republike Srbije - Privremenog organa opštine Kosovka Mitrovica, zgradu Kosovskomitrovačkog upravnog okruga, gde se nalaze i prostorije Kancelarije za KiM.

U Zubinom Potoku je, kako je za Glas Amerike potvrdio Milija Biševac predsednik Srpskog narodnog pokreta, policija blokirala “deo oko sportske hale, odnosno Dom studenata, gde je privremeno smešten Privremeni organ opštine Zubin Potok”, koji radi u srpskom sistemu.

U sve četiri opštine na severu Kosova primetan je veliki broj pripadnika specijalne jedinice Policije Kosova.

Ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići saopštio je da na Kosovu “nema mesta nelegalnom radu i paralelnim službama”.

“Danas su nakon tesne koordinacije između institucija Republike Kosovo, zatvorene paralelne nelegalne institucije lokalne samouprave, koje su delovale po direktivama Srbije, kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo. Paralelne opštine koje više neće raditi su: Kosovsko-mitrovački okrug, paralelna opština Mitrovica, paralelna opština Zvečan, paralelna opština Zubin Potok, paralelna opština Leposavić", naveo je Krasići na Fejsbuku.

“Ovih pet danas se pridružuju drugim sedam paralelnih opština koje su zatvorene u Prizrenu, Peći, Suvoj Reci, Istoku, Klini, Orahovcu i Dragašu. Institucije Republike Kosovo pružaju usluge svim građanima, bez razlike. Oni su prava adresa za sve zahteve i potrebe naših građana. Ostajemo posvećeni što je moguće više usluga sa najvišim kvalitetom. Građani, bez ikakve razlike, imaju tačnu adresu na kojoj mogu da dobiju opštinske usluge i paralelnim strukturama je jasno da ne mogu da rade van pravnog okvira Republike Kosovo. Ni u jednom prostoru naše Republike nema mesta nelegalnom radu i paralelnim službama”, napisao je Krasnići.

"Kurti pokazao da ne želi Srbe na severu"

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek rekao je na konferenciji za novinare da je današnji upad u institucije Republike Srbije na severu Kosova „pokazao da Aljbin Kurti ne želi ni institucije Srbije, ni Zajednicu srpskih opština, a ni Srbe na Kosovu, posebno na severu“.

„Danas se jasno videlo da Kurti ne želi Srbe na severu Kosova. Ovo je danas još jedan pokušaj etničkog čišćenja Srba sa teritorije Kosova i Metohije, konkretno etničkog čišćenja Srba sa teritorije severa Kosova i Metohije“.

Elek je istakao da se ne radi o paralelnim institucijama, već institucijama Republike Srbije koje su okosnica za formiranje Zajednice srpskih opština po Briselskom sporazumu iz 2013. i 2015. „Ovim gestom danas Kurti je pokazao da ne želi ni institucije Republike Srbije, da ne želi ni Zajednicu srpskih opština, a ujedno da ne želi Srbe na teritoriji Kosova i Metohije, a naročito ne Srbe sa severa Kosova i Metohije“.

Elek je naveo da su pripadnici policije danas uplali u gotovo sve objekte Republike Srbije na severu Kosova.

„Specijalci su upali u privremene organe Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, kao i u sportski centar u Zubinom Potoku, u PIO fond u severnom delu Kosovske Mitrovice, zatim u prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju i u prostorije kancelarije Kosovsko mitrovačkog okruga, kao i Javnog komunalnog preduzeća Zvečan. Najgnusniji upad desio se u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, gde su ponovo pretrisali iste prostorije kao i prošli put, prostorije vešeraja i kotlarnice bez ikakve najave i pored sve naše konstruktivnosti da želimo da sve postorije otključamo i prikažemo nadležnim organima“, naveo je Elek.

Dragiša Milović: Očekujemo podršku Srbije

Potpredsednik srpske liste Dragiša Milović rekao je da su sve četiri opštine na severu Kosova večeras pod policijskom okupacijom, jer se na svakoj raskrisnici nalaze policijaci sa dugim cevima.

„To je sve sa jednim ciljem, da se narod zaplaši da ne vidimo ovde perspektivu na ovim prostorima, kako bismo se selili. Hoću da poručim našim građanima da se nalazimo u svojoj zemlji, na svojim imanjima, u svojim kućama. Jeste, zabrinuti su naši građani, ali nećemo se seliti, moramo ovo istpeti kao što smo svih ovih godina, da budemo trpeljivi kako kaže naš vladika Teodosije, jer moramo istrajati da bi naša deca imala perspektivu na ovim prostorima“.

Milović je naveo da posebno zabrinjava što se sve jednostrane akcije Aljbina Kurtija odvijaju u vremenu kada su najviši službenici za bezbednost sa zapada prisutni na ovim prostorima.

„Podsetimo se da su ovde bili šef CIA i admirali NATO-a i pored svih upozorenja da se ne sme eskalacija na severu podgrevati jednostranim akcijama, gospodin Kurti to radi. Da li ima podršku, mi ćemo sutra tražiti sastanak sa KFOR-om, EULEKS-om i ambasadorima Kvinte da vidimo da li oni to podržavaju i da li su oni saučesnici u tom, mogu slobodno da kažem, etničkom čišćenju", poručuje potpredsednik Srpske liste.

Milović je imao poruku i za predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Potrebna nam je zaštita, dakle mi smo ovde na svojim ognjištima, ostaćemo, ali moramo zaista da očekujemo i podršku od naše Vlade Republike Srbije“, naveo je Milović.

Premijer Srbije Miloš Vučević najoštrije je osudio upad pripadnika specijalne jedinice kosovske policije u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu Kosova i zatražio hitnu i najoštriju reakciju međunarodne zajednice, prenosi FoNet.

"Da je sve ovo vreme, od kada režim Aljbina Kurtija ide na Srbe dugim cevima, bilo drugačijih reakcija osim prećutkivanja i ignorisanja nasilja i kriminalizacije severa Kosova i Metohije od strane Aljbina Kurtija, možda danas ne bi gledali slike ovog užasnog nasilja“, naveo je Vučević.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da će akcija Kosovske policije u sve četiri opštine na severu imati dalekosežne posledice po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i da je "sračunat s ciljem izazivanja sukoba na severu pokrajine i nove eskalacije situacije”.

Aljbin Kurti je prema navodima Petkovića “ovim krenuo u gašenje svih srpskih institucija na severu pokrajine, koje nisu nikakve paralelne institucije nego one institucije koje bi trebalo da budu baza za formiranje ZSO”.

Petković je naveo da je “reč o institucijama koje su žila kucavica opstanka srpskog naroda na "severu Kosova i Metohije" i čijim gašenjem Kurti želi da ugasi život Srba na severu KiM i sprovede finalno etničko čišćenje”.

XS
SM
MD
LG