Linkovi

Srpska lista sazvala konferenciju za novinare na koju nije pustila - novinare


Konferencija za medije Srpske liste u Severnoj Mitrovici, 30. avgust 2024.
Konferencija za medije Srpske liste u Severnoj Mitrovici, 30. avgust 2024.

Predstavnici Srpske liste večeras su, zbog akcije kosovske policije usmerene na institucije na severu Kosova koje funkcionišu u sistemu Srbije, održali konferenciju za novinare na koju nisu pozvali sve medije, čak ni oni čije je sedište na severu Kosova.

Međutim, većini novinara koji su nezvanično saznali za konferenciju Srpske liste, nije bilo dozvoljeno da uđu u prostoriju gde se održavala konferencija, kojoj je prisustvovalo svega nekoliko novinara. Dopisnik Glasa Amerike nije dobio poziv za ovu konferenciju.

Jedna od novinarki kojoj nije bilo dozvoljeno da prati obraćanje predstavnika Srpske liste je i Ivana Vanovac, urednica radija Mitrovica sever, koja je i predsednica Udruženja novinara Srbije na Kosovu.

Kosovska policija zatvorila opštine na severu koje su radile u sistemu Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

„Mi smo načuli da će biti neko obraćanje predstavnika Srpske liste i došli smo ovde, međutim kada smo pokušali da uđemo u prostorije Srpske liste rečeno nam je da ta pres konferencija nije za nas, da je, kako smo shvatili, za pojedine medije i da mi ne možemo da uđemo. Bile su tu dve gospođe, one su nas fizički sprečile da uđemo, neke kolege su uspele verovatno na faktor iznenađenja, mi nismo, jer smo odlučili da ne ulazimo u bilo kakav sukob sa gospođama koje su dole ostavljene same, koje verovatno ništa i ne odlučuju. Odlučili smo da se dostojanstveno povučemo, znali smo da ćemo imati materijal od kolega koje su tamo, ali ono što je sasvim sigurno jeste da ovo nije korektno“, rekla je Vanovac koja je najavila i reakciju Udruženja novinara Srbije.

Prisustvo konferenciji Srpske liste nije omogućeno ni novinarki i direktorki radija Mitrovica sever, Maji Fićović.

Informacija o konferenciji do nje je stigla putem kolega.

„Zaista se osećam uniženo, to je toliko neprofesionalno, ne postoje reči kojima mogu da opišem, da meni neko ne da da radim svoj posao. Vi ste deo ovog naroda, vi ste deo ove zajednice, delite sudbinu i mene ovo ne dotiče samo profesionalno, mene ovo dotiče vrlo lično. Meni zaista nije jasno čija je odluka, niti želim da u to ulazim. Ne mogu da kažem da mi imamo lošu saradnju sa Srpskom listom, posebno sa njenim predsednikom Zlatanom Elekom, ali šta se danas dogodilo ja ne znam i vrlo mi je neprijatna cela situacija“, rekla je Fićović za portal Kossev.

Novinarka Anđelka Ćup napisala je na Fejsbuku da joj se slična situacija do sada nije dogodila.

„Zamislite, dođete na konferenciju za medije Srpske liste u vanrednoj situaciji u Kosovoskoj Mitrovici, da radite svoj posao, a na vratima vas dočeka gospođa ili gospođica i kaže da je konferencija samo za dva medija, da ih ne spominjem. I još pokušava rukama da vas zadrži. Inače, nisu bile potrebne akreditacije. Sramota. Ovo mi se nije desilo, a radim ovaj posao dugo godina. Još jednom sramota“, navela je Anđelka Ćup.

Nije jasno zbog čega novinarima nije bio omogućen pristup, niti zašto na konferenciju nisu pozvani svi mediji.

Iz Srpske liste nije stigla reakcija o ovom događaju.

UNS i DNKiM: Srpska lista da prestane sa selektivnim pozivanjem medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije protestuje zbog selektivnog pozivanja novinara na konferenciju za medije koju je večeras u Kosovskoj Mitrovici održala Srpska lista, navodi se u saopštenju.

"Srpska lista sazvala je konferenciju u danu kada su pripadnici Kosovske policije regiona Sever, uz asistenciju specijalne policije, ušli u preostale objekte Republike Srbije na Severu, prevashodno, opštinske službe i administraciju. Međutim, većina medija iz Kosovske Mitrovice, kao i sa centralnog Kosova i dopisnici medija koji sa ovog područja izveštavaju za medijske kuće van Kosova i Metohije, nisu bili pozvani", navodi UNS.

"Saznavši za događaj, novinari lokalnih redakcija uputili su se na konferenciju za medije, ali kada su stigli na mesto događaja, rečeno im je da konferenciji mogu prisustvovati samo određeni mediji. UNS i DNKiM ističu da je ovakav odnos Srpske liste prema medijima nedopustiv i još jednom podsećaju da je kao politički subjekt sa autoritetom i odgovornošću u obavezi da se ravnopravno odnosi prema svim medijima bez obzira na njihovu uređivačku orijentaciju", zaključuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG