Linkovi

Ukrajina tvrdi da kontroliše 1.000 kvadratnih kilometara ruske teritorije, Putin preti


Ruski tenkovi u oblasti Sudžanski u regionu Kursk, 9. avgusta 2024. (Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service)
Ruski tenkovi u oblasti Sudžanski u regionu Kursk, 9. avgusta 2024. (Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service)

Načelnik generalštaba ukrajinske vojske Oleksandr Sirskji saopštio je u ponedeljak da je oko 1.000 kvadratnih kilometara ruskog regiona Kursk pod kontrolom zvaničnog Kijeva. To je njegova prva javna izjava od ukrajinskog šokantnog upada na rusku teritoriju.

Predsednik Volodimir Zelenski je na platformi "Telegram" objavio video snimak dela sastanka sa vojnim komandantima i rekao da je naredio da se pripremi "humanitarni plan" za kurskim regionom.

Iz Kurska je do sada evakuisano oko 120.000 ljudi, a ruska državna agencija Tass javila je u ponedeljak da je 11.000 ljudi evakuisano iz oblasti Krasnaja Jaruga u regionu Belgorod, koji se graniči sa Kurskom oblasti. Regionalni guverner saopštio je da su evakuacije počele zbog "neprijateljskih aktivnosti na granici".

Za to vreme, ukrajinska državna služba bezbednosti (SBU) saopštila je da Rusija pokušava da lažno optuži vojsku Kijeva za ratne zločine dok Ukrajina nastavlja kopnene operacije u Kursku.

SBU je na Telegramu navela da ima podatke da bi Rusija mogla da inscenira zločine za koje će okriviti Ukrajinu.

U ponedeljak, Aleksej Smirnov, vršilac dužnosti guvernera regiona Kursk, izjavio je da su ukrajinske snage koristile granate u kojima se nalazilo hemijsko oružje, preneli su ruski državni mediji.

Agencija Rojters nije mogla da nezavisno proveri tu tvrdnju.

Ruske snage pokušavaju da odbiju najveći ukrajinski prekogranični napad u ratu koji traje skoro dve i po godine. Smirnov je rekao da je Ukrajina preuzela kontrolu nad 28 naselja u regionu Kursk.

Putin: Izbacićemo neprijatelja sa svoje teritorije

Predsednik Rusije Vladimir Putin u ponedeljak je izjavio da je cilj najvećeg ukrajinskog napada na rusku teritoriju od početka rata da se poboljša pregovaračka pozicija Kijeva uoči mogućih mirovnih pregovora, i da se uspori napredovanje ruskih snaga.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa najvišim vojnim i bezbednosnim zvaničnicima u Moskvi, 12. avgusta 2024. (Foto: AP/Sputnik)
Predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa najvišim vojnim i bezbednosnim zvaničnicima u Moskvi, 12. avgusta 2024. (Foto: AP/Sputnik)

Ukrajinske snage probile su se preko ruske granice prošlog utorka i osvojile neke od zapadnih delova Kurska, u neočekivanom napadu koji je pokazao slabosti ruske odbrane granice u tom području.

U svom najdetaljnijem javnom obraćanju o ukrajinskom upadu do sada, Putin je rekao da Ukrajina, "uz pomoć svojih zapadnih gospodara", pokušava da unapredi svoju poziciju pre mogućih razgovora.

Postavio je pitanje kako je moguće poregovarati sa neprijateljem koga je optužio da gađa ruske civile i nuklearna postrojenja.

"Glavni zadatak je, naravno, da ministarstvo odbrane potisne i izbaci neprijatelja sa naših teritorija", rekao je Putin, dodajući da ruske snage ubrzavaju svoje napredovanje duž ostatka glavnog fronta od hiljadu kilometara.

"Neprijatelj će svakako dobiti odgovor koji zaslužuje", upozorio je.

Putin je dodao da očekuje dalje ukrajinske pokušaje da destabilizuje zapadnu granicu Rusije.

XS
SM
MD
LG