Linkovi

Boingovi radnici u štrajku, gigant u problemima


Radnik Boinga nosi masku sa natpisom "štrajk" dok zaposleni protestuju nakon što su članovi sindikata velikom većinom glasali da odbiju ponudu ugovora i stupe u štrajk 13. septembra 2024. ispred fabrike kompanije u Rentonu, država Vašington.
Radnik Boinga nosi masku sa natpisom "štrajk" dok zaposleni protestuju nakon što su članovi sindikata velikom većinom glasali da odbiju ponudu ugovora i stupe u štrajk 13. septembra 2024. ispred fabrike kompanije u Rentonu, država Vašington.

Radnici za montažu aviona napustili su posao u petak rano ujutro u fabrikama Boeinga u blizini Sijetla nakon što su članovi sindikata velikom većinom glasali za štrajk i odbacivanje provizornog ugovora koji bi povećao plate za 25 odsto tokom četiri godine.

Štrajk je počeo u 12:01 po severoameričkom pacifičkom vremenu (PDT), manje od tri sata nakon što je lokalni ogranak Međunarodnog udruženja mehaničara i radnika u vazduhoplovstvu objavio da je 94,6 odsto radnika sa pravom glasa odbilo predloženi ugovor, a 96 odsto je odobrilo obustavu rada, lako nadmašivši potrebnu dvotrećinsku većinu.

Radnička akcija uključuje 33.000 fabričkih radnika Boinga, od kojih je većina iz države Vašington, a očekuje se da će obustaviti proizvodnju najprodavanijih aviona kompanije. Štrajk neće uticati na komercijalne letove, ali predstavlja još jedan korak nazad za vazduhoplovnog giganta, čija su reputacija i finansije narušeni problemima u proizvodnji i brojnim federalnim istragama ove godine.

Mašinci u štrajku sklapaju 737 Maks, Boingov najprodavaniji avion, zajedno sa mlazim avionom Boing 777, i teretnim avionom Boing 767 u fabrikama u Rentonu i Everetu u Vašingtonu. Blokada rada verovatno neće zaustaviti proizvodnju Boeing 787 Drimlajnera, koje prave radnici u Južnoj Karolini koji nisu u sindikatu.

Mašinski radnici u proseku zarađuju 75.608 dolara godišnje, ne računajući prekovremeni rad, a to bi na kraju četvorogodišnjeg ugovora poraslo na 106.350 dolara, navodi Boing.

Radnik Boeinga nosi masku dok drži znak „Srećan dan štrajka“ nakon što su članovi sindikata velikom većinom glasali da odbiju ponudu ugovora i stupe u štrajk 13. septembra 2024. ispred fabrike kompanije u Rentonu, Vašington.
Radnik Boeinga nosi masku dok drži znak „Srećan dan štrajka“ nakon što su članovi sindikata velikom većinom glasali da odbiju ponudu ugovora i stupe u štrajk 13. septembra 2024. ispred fabrike kompanije u Rentonu, Vašington.

Međutim, dogovorom nije ispunjen početni zahtev sindikata za povećanje plata od 40 odsto tokom tri godine. Sindikat je takođe želeo da vrati tradicionalne penzije koje su ukinute pre deceniju, ali se zadovoljio povećanjem doprinosa Boinga na penzione račune zaposlenih 401(k).

Ispred fabrike Renton, ljudi su stajali sa natpisima: "Istorijski ugovor - malo sutra" i "Jeste li videli proklete cene stanova?" Trubili su automobilskim sirenama i puštali pesme poput We're Not Gonna Take It ("Nećemo prihvatiti") od izvođača Tvisted sister i Look What You Made Me Do ("Pogledaj šta si me naterao da uradim") od Tejlor Svift.

Boing je odgovorio na najavu štrajka saopštenjem da je "spreman da se vrati za sto i postigne novi sporazum".

"Poruka je bila jasna da probni sporazum koji smo postigli sa rukovodstvom IAM-a nije prihvatljiv za članove. Ostajemo posvećeni resetovanju našeg odnosa sa našim zaposlenima i sindikatom", navodi se u saopštenju kompanije.

Veoma malo je pošlo za rukom Boingu ove godine, od eksplodiranja panela i stvranja rupe u jednom od putničkih aviona u januaru, do NASA-e koja je ostavila dva astronauta u svemiru da ih ne bi poslala kući u problematičnoj svemirskoj letelici Boinga.

Sve dok štrajk traje, on će lišavati kompaniju preko potrebnog novca koji ona dobija isporukom novih aviona avio-kompanijama. To će biti još jedan izazov za novog izvršnog direktorka Boinga Kelija Ortbera, koji je pre šest nedelja dobio posao da preokrene kompaniju koja je izgubila više od 25 milijardi dolara u poslednjih šest godina i zaostala za evropskim rivalom Erbasom.

Ortberg je uložio poslednji napor da spase dogovor koji je imao jednoglasnu podršku pregovarača ispred sindikata. On je u sredu rekao mašinskim radnicima da "niko ne pobeđuje" u nastupu i da bi štrajk doveo u opasnost oporavak Boinga i podstakao više sumnje u kompaniju u očima njenih kupaca aviokompanija.

"Za Boing nije tajna da je naše poslovanje u teškom periodu, delom i zbog sopstvenih grešaka u prošlosti", rekao je on. "Radeći zajedno, znam da možemo da se vratimo na pravi put, ali štrajk bi doveo u opasnost naš zajednički oporavak, dodatno narušio poverenje naših kupaca i povredio našu sposobnost da zajedno odredimo budućnost".

Šef lokalnog sindikata, predsednik IAM Distrikta 751 Džon Holden, rekao je da se Ortberg suočava sa teškim položajem jer su mašinci bili ogorčeni zbog stagnirajućih plata i ustupaka koje su napravili od 2008. po pitanju penzija i zdravstvene zaštite kako bi sprečili kompaniju da premesti poslove na drugo mesto.

"Ovde se radi o poštovanju, o prošlosti i o borbi za našu budućnost", rekao je Holden najavljujući štrajk.

Glasanje je takođe bilo ukor Holdenu i sindikalnim pregovaračima, koji su preporučili radnicima da odobre ponudu ugovora. Holden, koji je predvideo da će radnici glasati za štrajk, rekao je da će sindikat anketirati članove kako bi odlučili koja pitanja žele da istaknu kada se pregovori nastave.

XS
SM
MD
LG