Linkovi

Tri meseca pre glasanja, predsedničke kampanje fokusiraju se na ključne države


Demokratska predsednička kandidatkinja Kamala Haris u vazduhoplovno bazi Endrjuz 7. avgusta 2024.
Demokratska predsednička kandidatkinja Kamala Haris u vazduhoplovno bazi Endrjuz 7. avgusta 2024.

Kampanje predsedničkih kandidata u Americi ove nedelje usredsrediće napore na događaje u nekoliko ključnih država koje će igrati veliku ulogu u određivanju pobednika na izborima u novembru.

Potpredsednica Kamala Haris, koja je nedavno osigurala nominaciju Demokratske stranke i tek imenovala guvernera Minesote Tima Volza za kandidata za potpredsednika, putuje u sredu u Viskonsin i Mičigen, uz druge stanice ove nedelje poput Arizone i Nevade.

Senator Džej Di Vens, potpredsednički kandidat bivšeg republikanskog predsednika Donalda Trampa, održaće skupove u sredu u Viskonsinu i Mičigenu. Događaji u Severnoj Karolini, planirani za kasnije ove nedelje, odloženi su zbog uragana Debi koji se kreće kroz tu oblast.

Potpredsednički kandidati Vens i Volz u Filadelfiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Pošto je u utorak ujutru objavila svoj izbor, Haris je hvalila Volca na mitingu kasnije u Pensilvaniji kada su zajedno počeli kampanju.

"Nameravala sam da pronađem partnera koji može da pomogne u izgradnji ove svetlije budućnosti, lidera koji će pomoći da ujedini našu naciju i da nas pokrene napred", rekla je Haris.

Progresivci su se okupljali oko 60-godišnjeg Valca, koji je kao guverner Minesote zagovarao politiku po svom ukusu. Smatra se da je bivši pripadnik Nacionalne garde američke vojske i nastavnik, privlačan i ruralnim, belim glasačima.

"Volc je fenomenalan izbor, koji će podstaći glasače širom Srednjeg zapada u državama u kojima se mora pobediti kao što su Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija", rekla je za Glas Amerike demokratska strateškinja Džuli Roginski.

U Volzu, demokrate su pronašle liberala koji je osvojio ruralne konzervativne okruge Minesote, koji poseduje oružje, ima vojno iskustvo i rođen je u Nebraski, rekla je Dženifer Loles, profesorka politike na Univerzitetu Virdžinija.

Volz je "prilično siguran izbor, ali svakako nije dosadan", rekla je Loles za Glas Amerike.

"On je neko ko razume Srednju Ameriku i drži se ove progresivne politike ne zato što je van kontakta, već zato što veruje da je to najbolji način da se zemlja pomeri napred", dodala je ona.

Dodatni bonus: sindikati poštuju Volza, što je jak argument dok Tramp pokušava da uđe među radnike.

"Nesposobni liberal"

Čak i pre nego što je kampanja Kamale Haris zvanično objavila Volza kao kandidata za potpredsednika, Trampova kampanja je objavila saopštenje u kom ga je nazvala "nesposobnim liberalom".

Bivši predsednik i kandidat republikanaca za predsednika na izborima 2024. Donald Tramp rukuje se sa sentorom i kandidatom repblikanaca za potpredsednika Džej Di Vensom na mitingu u Atlanti, u Džordžiji, 3. avgusta 2024.
Bivši predsednik i kandidat republikanaca za predsednika na izborima 2024. Donald Tramp rukuje se sa sentorom i kandidatom repblikanaca za potpredsednika Džej Di Vensom na mitingu u Atlanti, u Džordžiji, 3. avgusta 2024.

"Nije iznenađenje što liberalka San Franciska Kamala Haris želi za svog kandidata Tima Volza koji žudi da bude kao neko sa Zapadne obale", rekla je portparolka Trampove kampanje Karolin Livit. "Volz je opsednut širenjem opasno liberalne agende Kalifornije".

U užem izboru Kamale Haris za potpredsednika bio je guverner Pensilvanije Džoš Šapiro, demokratska zvezda u usponu, sa snažnim rejtingom u državi ključnoj za pobedu na izborima.

"U narednih 90 dana, radujem se što ću putovati po celom Komonveltu da ujedinim građane Pensilvanije oko mojih prijatelja Kamale Haris i Tima Volza, da pobedimo Donalda Trampa", objavio je Šapiro na društvenim mrežama pošto je Volz imenovan za potpredsedničkog kandidata.

Ostale figure koje je Haris razmatrala su senator iz Arizone Mark Keli, guverner Kentakija Endi Bešir, guverner Ilinoisa J.B. Pricker i sekretar za saobraćaj Pit Butidžidž.

Tramp je imenovao Vensa za kandidata za potpredsednika na konvenciji Republikanske stranke prošlog meseca. Volz je nedavno republikanske kandidate nazvao "čudnim".

"To samo naglašava koliko je Kamala Haris radikalna", rekao je Vens u utorak o Volzu. "Ovo je osoba koja je slušala Hamasovo krilo svoje partije u izboru kandidata".

Haris se brzo pojavila kao kandidatkinja demokrata krajem prošlog meseca pošto je predsednik Džo Bajden najavio da neće tražiti novi mandat.

Bajden je u anketama "potonuo" posle lošeg učinka u debati protiv Trampa krajem juna, što je podstaklo pozive da napusti trku.

Kris Hanas je doprineo pisanju ovog izveštaja. Korišćene su neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG