Linkovi

Protesti u pet gradova protiv iskopavanja litijuma, centralni skup u subotu u Beogradu


Protest protiv rudarenja litijuma u Srbiji održan je u sredu 07. avgusta u Kragujevcu (foto: Reuters)
Protest protiv rudarenja litijuma u Srbiji održan je u sredu 07. avgusta u Kragujevcu (foto: Reuters)

Nakon što je poslednjih nedelja održano 37 protesta širom Srbije, u četvrtak su se još u pet gradova okupili građani da poruče da su protiv rudarenja litijuma u Srbiji – skupovi su održani u Subotici, Gornjem Milanovcu, Smederevskoj Palanci, Kruševcu i Zaječaru.

Kao i do, sada proteste su organizovali predstavnici udruženja „Ne damo Jadar“ i lokalni ekološki aktivisti, a pred hiljadama građana su koji su izašli da iskažu svoj stav o iskopavanju litijuma u Srbiji govorili su uglavnom predstavnici lokalnih zajednica, kao i stručnjaci koji su upozoravali na štetne posledice iskopavanja litijuma – kako na prirodu, tako i na ljude.

Kao i na prethodnim skupovima, i u četvrtak su građani zatražili od vlasti da donese zakon o zabrani iskopavanja litijuma i bora i Srbiji, a udruženje „Ne damo Jadar“ je prethodno ostavilo je vlastima u rok do 10 avgusta da usvoji takav propis.

Za petak su najavljeni protesti u još nekoliko gradova – od Leskovca, Čačka i Niša, do Vranja, Lazarevca, Vladimiraca i Malog Zvornika.

Za subotu je planiran skup u Beloj Crkvi u 11 časova, dok je još pre nekoliko dana za 19 sati zakazan centralni protest na Terazijama u Beogradu.

Protest protiv rudarenja litijuma u Srbiji održan je u sredu 07. avgusta u Kragujevcu (foto: Reuters)
Protest protiv rudarenja litijuma u Srbiji održan je u sredu 07. avgusta u Kragujevcu (foto: Reuters)

Povodom predstojećih protesta oglasio se i predstavnik udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović, koji je pozvao Beograđane da se tog dana okupe u što većem broju.

Kako je istakao, protest u Beogradu se ne odnosi samo na iskopavanje litijuma već je ideja i cilj ekoloških aktivista da spreče nameru vlasti da dozvoli stranim kompanijama da otvore rudnike bilo gde u Srbiji.

Jedini zahtev koji će s tog skupa biti upućen vlastima je trajna zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma na celoj teritoriji Srbije. Na tom skupu saopštićemo koji su naredni koraci kako bi se sprečilo otvaranje rudnika litijuma širom Srbije“, izjavio je Kokanović.

Ukoliko vlast ne odgovori pozitivno na zahteve građana Srbije predstavnici udruženja „Ne damo Jadar“ najavljuju da će organizovati blokade puteva i pruga širom Srbije.

Povodom najave protesta u Beogradu oglasio se ministar policije Srbije Ivica Dačić koji je izneo stav svoje Socijalističke partije Srbije da ta stranka najoštrije osuđuje najavu nasilnih demonstracija u subotu.

Po njegovoj proceni protesti u subotu nemaju, kao je rekao, nikakve veze sa zaštitiom životne sredine, već imaju za cilj nasilno preuzimanje vlasti i pretnje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je u četvrtak da napadi na stručni tim, koji je zadužen da utvrdi da li bi rudarenje litijuma imalo posledice po zdravlje građana, samo "daju članovima tog tela veću motivaciju da budu jači u nameri da pokažu koliko vole Srbiju".

"To nisu ljudi koji su menjali na svaka dva dana posao, ili bili dokoni i menjali partije i bavili se politikom. Ne, ceo život se bave pomaganjem ljudi, lečenjem, uzrocima koji dovode do bolesti. Da li neko misli da ih je moguće kupiti da nešto kažu van svog mišljenja, da upropaste svoju karijeru. Svi su na vrhuncu svoje karijere, naši najeminentniji stručnjaci", rekao je Lončar gostujući na televiziji Hepi.

Sa druge strane, Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je građane da se pridruže protestu ekoloških organizacija u Beogradu 10. avgusta, a u saopštenju izdatom tim povodom se ističe da "ne veruju Srpskoj naprednoj stranci kada kaže da će se bilo gde poštovati najviši standardi".

"Na svakom koraku vide rezultati njihovog rada", napominju iz PSG-a i navode da gradovi sa teškom industrijom i rudnicima poput Bora, Majdanpeka, Smedereva, Lazarevca, Beočina, Leskovca, Beograda imaju vazduh koji "dokazano ubija ljude", reke u kojima nema života i zemlju iz koje ništa ne raste, ističe se u saopštenju PSG-a.

Oglasila se i Nova DSS, koja je pozvala građane Srbije da bez obzira na političke i ideološke razlike, dođu na protest u Beogradu i izražava uverenje da su građani Srbije odlučni i jedinstveni da spreče eksploataciju litijuma u Srbiji i pretvaranje zemlje u deponiju i rudarsku koloniju.

Do novog talasa protesta širom Srbije došlo je nakon odluke Vlade Srbie 16. jula da nastavi sa projektom izgradnje rudnika litijuma u dolini Jadra, pošto ga je prethodno stopirala 2022. godine.

Tome je prethodila odluka Ustavnog sud Srbije koji je 11. jula proglasio neustavnom odluku Vlade Srbije da zaustavi projekat Rio Tinta, vredan 2,4 milijarde dolara.

Vlada Srbije u Beogradu je 19. jula sa Evropskom unijom potpisala "Memorandum o kritičnim sirovinama" koji predviđa ceo proizvodni lanac – od kopanja litijuma u Jadru do proizvodnje baterija za električna vozila.

Deo stručne javnosti i ekoloških udruženja u Srbiji proteklih godina tvrde da bi rudarenje litijuma moglo da ima velike negativne posledice po životnu sredinu.

Sa druge strane, Rio Tinto, koji u Jadru planira podzemni rudnik litijuma, postrojenje za preradu i odlagalište jalovine, više puta je saopštio da je projekat ekološki bezbedan. Ta britansko-australijska kompanija tvrdi da projekat Jadar može bezbedno da se razvija uz poštovanje domaćih i međunarodnih standarda i uz minimalni uticaj na životnu sredinu.

U dolini reke Jadar kompanija Rio Tinto je 2004. pronašla jadarit, mineral koji sadrži litijum i bor i planira da otvori rudnik koji bi godišnje proizvodio oko 58.000 tona litijum karbonata.

Prema poslednjim najavama vlasti u Srbiji, taj rudnik bi mogao da počne sa radom 2028. ako kompanija ispuni ekološke propise i dobije neophodne dozvole.

XS
SM
MD
LG