Linkovi

Kako bi stariji birači mogli da glasaju na predsedničkim izborima?


Predsednički kandidat Donald Tramp i predsednik Džo Bajden, (Foto:AP)
Predsednički kandidat Donald Tramp i predsednik Džo Bajden, (Foto:AP)

Nastup predsednika Džoa Bajdena na prošlomesečnoj predsedničkoj debati pokrenuo je pitanja o njegovim godinama i sposobnosti da obavlja dužnost još četiri godine. Jedna grupa birača koja bi mogla da saoseća sa predsednikovim poteškoćama su starije osobe. Istorijski gledano, građani stariji od 65 godina su najpouzdaniji blok birača na predsedničkim izborima.

Stariji birači – kao što je 73-godišnja Vanda Ji iz Arizone – možda bolje razumeju kako 81-godišnji muškarac može da ima lošu noć.

“Posle debate, osećam se isto kao i pre te debate", kaže Ji.

Džonatan Lustag iz Viskonsima ističe da voli Džoa Bajdena. "Međutim, gledajući ga kako hoda na bini i kako se uopšte ponaša, on nije Džo kakav je bio pre četiri godine."

Politički analitičar Dejvid Ramadan smatra da bi nedavne Bajdenove greške mogle da otežaju osvajanje starijih nezavisnih birača, uključujući one koji ne vole bivšeg predsednika Trampa.

Stariji birači i predsednički izbori u Americi
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00


“Njih odbija Donald Tramp, ali nisu nužno svi na Bajdenovoj strani jer imaju problema sa tim gde je Bajden, posebno posle nedavne debate. Zabrinuti su u pogledu njegovih sposobnosti", kaže Ramadan.

Stariji birači glasaju doslednije nego bilo koji drugi blok. Dok birači preko 65 godina uglavnom glasaju za republikanske predsedničke kandidate, barem od 2000. godine, izbori 2024 mogli bi da budu drugačiji. Delom zato što su mnoge tradicionalne republikanske norme uništene.

“Porodične vrednosti i pouzdanost, napušteni su u doba Trampa. Zato su stariji birači danas otvoreni u pogledu izbora. Oni žele nekoga ko je pouzdan, nekoga koga vide da odgovara da bude predsednik. Žele nekoga ko je državnik ili državnica", primećuje Ramadan.

Više nedavnih istraživanja javnog mnjenja pokazalo je da predsednik Bajden vodi u odnosu na bivšeg predsednika Trampa u grupi starijih od 65 godina, za koju je ekonomija tradicionalno najvažnije pitanje.

Tereza Nekia iz Viskonsina misli da je "inflacija veliki problem za ljude, posebno za starije građane koji žive od socijalnog osiguranja. Mislim, cene su sada nečuvene za mnoge stvari."

Pravo na abortus takođe može da bude važno pitanje za starije birače. Ankete pokazuju da skoro 60 odsto starijih od 65 godina veruje da abortus treba da bude legalan u svim ili većini slučajeva.

“Ako govorite o ljudima u 60-im i 70-im, to su ljudi koji su se možda borili za pravo na abortus i bili svedoci donošenja odluke u slučaju Rou protiv Vejda 1973. i to je bila realnost njihovog života pola veka. A, kada je ona poništena, to je bilo stvarno traumatično za njih", kaže Kris Edelson sa Američkog univerziteta.

Veliki odziv birača obično koristi kandidatima Demokratske stranke, s obzirom da su pouzdani stariji birači tradicionalno glasali za republikance u poslednjih četvrt veka.

“Dosadašnje ankete ukazuju da bi zapravo manja izlaznost mogla da pomogne predsedniku Bajdenu jer mu ide bolje sa starijim biračima. Tako da uobičajeni način na koji razmišljamo o tome može da bude obrnut ove godine. Teško je biti siguran, ali to je ono što ankete sugerišu", smatra Edelson.

Stanovnica Sijetla Tereza Dikans ima 66 godina. Ona kaže da je glasala za Bajdena 2020. godine, ali želi da ovog puta postoji alternativa.

“Bilo bi lepo napustiti patrijarhat starijih belih muškaraca i odabrati nešto drugo", zaključila je Dikans.

XS
SM
MD
LG