Linkovi

Uprkos atentatu na Trampa, njegove pristalice i dalje protiv pooštravanja zakona o oružju


Trampov pristalica u Palm Biču na Floridi, dan nakon atentata na bivšeg predsednka (Foto: AFP/Giorgio Viera)
Trampov pristalica u Palm Biču na Floridi, dan nakon atentata na bivšeg predsednka (Foto: AFP/Giorgio Viera)

Njihov predsednički kandidat nedavno je preživeo atentat i ranjen je u uho iz polu-automatske puške u stilu AR-15, oružja koje koriste masovne ubice širom SAD. Ali, pojedine pristalice Donalda Trampa ne traže zabranu polu-automatskih ili automatskih puški, niti podizanje starosne granice za kupovinu oružja i strože bezbednosne provere.

Dvanaest delagata na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milvokiju, koji su govorili za Rojters, reklo je da se protivi reformi zakona o oružju u Americi. Oni čak i neke blaže mere - poput opsežnijih bezbednosnih provera ili podizanja starosne granice za kupovinu oružja na 21 godinu - smatraju kršenjem prava datih Drugim amandmanom Ustava, koji Amerikancima garantuje pravo da poseduju oružje.

Umesto toga, delegati smatraju da reforme zakona o oružju treba da se fokusiraju na davanje više novca za programe za mentalno zdravlje, što je standardna republikanska pozicija. Oni za oružano nasilje i masakre - uključujući i atentat na Trampa - krive mentalne bolesti i to što oružje dospeva u ruke pogrešnih ljudi.

Republikanski delegati energični i motivisani posle atentata na Trampa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Istraga i dalje pokušava da utvrdi zašto je Tomas Metju Kruks, 20-godišnji medicinski brat zaposlen u staračkom domu, pucao na Trampa na mitingu u Pensilvaniji. Kruks je ubijen nedugo potom, a FBI napad istražuje kao domaći teroritam.

Republikanski delegati su za Rojters rekli da su institucije koje se bave mentalnim zdravljem ključne da detektuju potencijalne ubice i pruže im pomoć pre nego što počine zločin.

"Sve je u mentalnom zdravlju. Pravo na posedovanje oružja je uklesano u Ustav. I jednom kada krenete to da kršite, na red će doći i druga prava", kaže delegat Vil Bun iz Montane.

Stiv Krejmer iz Džordžije kaže da je "laž" da bi opsežnije bezbednosne provere kupaca oružja u nečemu pomogle.

"Ako pogledate većinu ubistava, neko je ukrao oružje, tako da bezbednosne provere ne bi napravile razliku".

Između 1966. i 2019. godine, ako se izuzmu masovne ubice u školama koje su uglavnom krale oružje od članova porodice, većina masovnih ubica je svoje oružje kupila legalno, prema podacima Nacionalnog instituta za pravdu, ogranka Sekretarijata za pravosuđe.

Tomas Kruks je pucao u Trampa iz oružja koje je legalno kupio njegov otac.

Republikanska stranka je generalno blokirala pokušaje da se pooštre zakoni o oružju, čak i posle masakra dvadesetoro dece u osnovnoj školi Sendi Huk 2012. godine, koji je počinjen automatskom puškom AR-15. Republikanci su tada u Senatu blokirali predlog da se zabrani automatsko oružje i uvedu univerzalne bezbednosne provere kupaca.

Tokom svog mandata, Tramp je nekolko puta pokšavao da olabavi zakone o oružju, podseća Kris Braun, predsednica organizacije protiv oružanog nasilja Brejdi.

Ubrzo pošto je došao na vlast, Tramp je potpisao zakon kojim se ukidaju pravila iz Obamine administracije, a koja su ljudima sa mentalnim oboljenjima otežavala da dođu do oružja.

Trampova administracija jeste zabranila dodatke koji polu-automatsko oružje pretvaraju u automatsko. Takav dodatak je korišćen u najsmrtonosnijem masovnom ubistvu u Americi, kada je 2017. u Las Vegasu ubijeno 60 i ranjeno više od 400 ljudi.

Konzervativni Vrhovni sud je u junu ukinuo zabranu tih dodataka.

Predsednik SAD Džo Bajden je 2022. godine potpisao prvi veliki zakon o oružju za proteklih nekoliko decenija, kojim se zabranjuje osuđenima za nasilje u porodici da kupe oružje i daju dodatna sredstva za državne programe pomoću kojih se identifikuju opasni pojedinci, i tako drže podalje od oružja.

U februaru ove godine, na događaju Nacionalnog udruženja vlasnika oruža (NRA), Tramp je obećao da će ukinuti sve restrikcije na oružje iz Bajdenove administracije ako dođe na vlast.

Metju Rast, delegat iz Viskonsina, rekao je Rojersu da veruje da ubice mogu da spreče naoružani građani.

"Kada počinilac krivičnog dela zna da oko njega ima mnogo ljudi koji poštuju zakon i mogu da se brane, manje je verovatno da će krenuti u akciju", smatra Rast.

XS
SM
MD
LG