Linkovi

Tajna služba SAD izražava podršku i zahvalnost lokalnoj policiji zbog reakcije nakon atentata na Trampa


Sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas govori tokom brifinga za štampu, 15. jula 2024, u Beloj kući u Vašingtonu.
Sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas govori tokom brifinga za štampu, 15. jula 2024, u Beloj kući u Vašingtonu.

Američka tajna služba izrazila je u utorak podršku lokalnim partnerima za sprovođenje zakona usred kritika bezbednosti na političkom skupu u Pensilvaniji gde je naoružani muškarac pokušao da ubije bivšeg predsednika Donalda Trampa.

"Duboko smo zahvalni oficirima koji su hitali ka opasnosti kako bi locirali napadača i svim našim lokalnim partnerima na njihovoj nepokolebljivoj posvećenosti", navodi se u saopštenju Tajne službe izdatom rano u utorak. "Sve vesti koje sugerišu da tajna služba krivi lokalne organe za sprovođenje zakona za subotnji incident jednostavno nisu tačne".

Zvaničnici Tajne službe opisali su ono što se dogodilo kao neuspeh agencije odgovorne za zaštitu američkih lidera.

Bezbednosnim planom za subotnji miting Tajna služba je bila zadužena za neposrednu oblast događaja, dok je krov sa kog je napadač pucao na oko 150 metara od mesta gde je Tramp govorio bio u nadležnosti lokalne policije.

Neki ljudi na mitingu rekli su da su mahnito vikali na policiju kada su ugledali napadača na krovu obližnje zgrade. Video sa lica mesta pokazuje da su takva upozorenja stigla više od minut pre nego što je strelac počeo da puca na Trampa.

Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas, čija agencija uključuje i Tajnu službu, rekao je novinarima u ponedeljak da očekuje da će nezavisna istraga o incidentu početi za nekoliko dana.

Majorkas je rekao da će u istrazi biti ispitana postupanja Tajne službe i drugih agencija za sprovođenje zakona "pre, tokom i posle pucnjave kako bi se identifikovale trenutne i dugoročne korektivne mere koje su potrebne kako bi se osiguralo da se najefikasnije ispuni neometana misija zaštite nacionalnih lidera".

Jedan metak je probio Trampovo desno uvo, a krv mu je tekla niz lice dok ga su ga pripadnici Tajne službe zbijeni oko njega ispratili na sigurno. Jedan čovek iz publike je poginuo, a dvojica su teško povređena i hospitalizovana su. Snajperista Tajne službe ubio je napadača, identifikovanog kao 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa.

Tramp nije ozbiljno povređen u napadu, ali je za malo mogao da bude ubijen. Delegati koji su se sastali u ponedeljak na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milvokiju, Viskonsin, zvanično su imenovali Trampa za predsedničkog kandidata ove stranke na nacionalnim izborima 5. novembra protiv njegovog demokratskog protivnika, predsednika Džoa Bajdena.

Bajden je u ponedeljak naredio Tajnoj službi da pruže zaštitu za Roberta F. Kenedija mlađeg, nezavisnog predsedničkog kandidata na izborima koji daleko zaostaje za Trampom i Bajdenom u nacionalnim anketama. Kenedijev ujak, predsednik Džon F. Kenedi, ubijen je 1963. godine, a njegov otac Robert F. Kenedi je ubijen dok je vodio kampanju za predsednika 1968. godine.

Federalni istražni biro (FBI), glavna kriminalistička istražna agencija u zemlji, saopštio je da nastavlja da istražuje motiv iza subotnju pucnjavu. FBI je saopštio da istražuje slučaj kao potencijalni domaći terorizam, ali da je istraga još u ranoj fazi.

US Secret Service 'confident in security' for RNC
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

FBI je u ponedeljak saopštio da su njihovi tehnički stručnjaci uspešno pristupili Kruksovom telefonu i da nastavljaju da analiziraju njegove elektronske uređaje. Rečeno je da je pretres Kruksove rezidencije i vozila završen.

Istražna agencija je saopštila da je obavila skoro 100 intervjua pripadnika policije, učesnika skupa i drugih svedoka i da se razgovori nastavljaju.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG