Linkovi

Tužioci izneli nove detalje o Trampovom pokušaju da preinači rezultat izbora 2020.


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp na predizbornom skupu u Milvokiju, 1. oktobra 2024.
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp na predizbornom skupu u Milvokiju, 1. oktobra 2024.

Donald Tramp je delovao van okvira svojih predsedničkih dužnosti kada je izvršio pritisak na državne zvaničnike i tadašnjeg potpredsednika Majka Pensa da pokušaju da poništi rezultate izbora koje je izgubio 2020. godine, naveli su savezni tužioci u sudskom podnesku koji je objavljen u sredu.

Zapis na 165 stranica je verovatno poslednja prilika za tužioce da detaljno iznesu svoj slučaj protiv Trampa pre izbora 5. novembra, s obzirom da neće biti suđenja pre nego što se Tramp suoči sa potpredsednicom Kamalom Haris, kandidatkinjom Demokratske partije.

Cilj podneska je da se nastavi federalni krivični slučaj protiv republikanskog kandidata zbog pokušaja da preinači izborne rezultate, nakon što je u julu Vrhovni sud zaključio da bivši predsednici imaju širok imunitet od krivičnog gonjenja za zvanične postupke preduzete dok su bili na funkciji.

Pravnici koji rade sa specijalnim tužiocem Džekom Smitom izneli su sveobuhvatan izveštaj o Trampovom ponašanju posle izbora 2020. godine, od čega je veliki deo već ranije objavljen u medijskim izveštajima, zaključcima odbora Predstavničkog doma koji je istraživao nerede 6. januara, kao i u optužnici koju je Smit izedejstvovao u tom slučaju.

U izveštaj je uključena i navodna Trampova izjava upućena članovima njegove porodice, koju je čuo jedan zaposleni u Beloj kući, da "nije važno da li ste pobedili ili izgubili na izborima, i dalje treba da se borite svom snagom".

Tramp se izjasnio da nije kriv po četiri tačke optužnice koja ga tereti za zaveru da se opstruiše potvrda izbornih rezultata u Kongresu, američki građani obmanu o stvarnom rezultatu i da se meša u biračka prava Amerikanaca.

ARHIVA - Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i potpredsednik Majk Pens na zajedničkoj sednici Predstavničkog doma i Senata 6. januara 2021.
ARHIVA - Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i potpredsednik Majk Pens na zajedničkoj sednici Predstavničkog doma i Senata 6. januara 2021.

Veći deo podneska fokusira se na Trampove odnose sa tadašnjim potpredsednikom Majkom Pensom, na koga je Tramp pokušao da izvrši pritisak da iskoristi svoju zvaničnu ulogu nadgledanja potvrde izbornih rezultata u Kongresu 6. januara 2021, da bi poništio njegov poraz.

Tramp je tog dana održao vatreni govor pre nego što su njegove pristalice upale u Kapitol, posle čega su članovi Kongresa počeli da beže da bi se spasili, dok je rulja skandirala „obesite Majka Pensa“.

Tužioci navode da je, kada je jedan od saradnika iz Bele kuće rekao Trampu, koji je gledao na televiziji vesti o neredima, da je Pens odveden na bezbednu lokaciju, bivši predsednik odgovorio: "Pa šta?".

Tužioci su rekli da ne planiraju da koriste taj razgovor na suđenju s obzirom na odluku Vrhovnog suda o imunitetu.

Upozorenje Pensu

Takođe se navodi da je Tramp 1. januara 2021. upozorio Pensa da će ga ljudi „mrzeti" i „misliti da je glup“ ako ne blokira potvrdu pobede demokratskog predsednika Džoa Bajdena.

Trampov portparol Stiven Čung osudio je otkrivanje novih detalja u sudskom podnesku, navodeći: „Ceo ovaj slučaj je stranački, neustavni lov na veštice koji treba u potpunosti odbaciti, zajedno sa svim preostalim prevarama demokrata".

Tramp je ovaj slučaj kao i nekoliko drugih optužnica ove godine odbacio kao kao politički motivisane pokušaje da ga spreči da se vrati na vlast.

Dokumentacija predstavlja detaljan niz dokaza koje tužioci nameravaju da koriste ako slučaj dođe do suđenja, optužujući Trampa da je planirao čak i pre izbora da proglasi pobedu pre vremena, da je menjao svoj pravni tim u kampanji kada ne bi podržali njegove tvrdnje o krađi glasova, i pokušavao da "manipuliše" Pensom da mu pomogne u pokušajima da se održi na vlasti.

Podnesak sadrži detalje razgovora sa visokim zvaničnicima Trampove administracije, uključujući Pensa i šefa kabineta Bele kuće Marka Medouza, koji se pojavio pred velikom porotom tokom istrage.

Tužioci su podneli podnesak sudu u četvrtak, ali je američka okružna sutkinja Tanja Čatkan morala da odobri redakcije dokumenta pre nego što bude objavljen.

ARHIVA - Tadašnji predsednik Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens u Beloj kući 29. marta 2020. (Foto: AP/Patrick Semansky)
ARHIVA - Tadašnji predsednik Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens u Beloj kući 29. marta 2020. (Foto: AP/Patrick Semansky)

Pens je sve vreme identifikovan po imenu. Imena mnogih drugih članova Trampove administracije ili državnih zvaničnika koji su bili meta njegovih aktivnosti su zatamnjena u dokumentaciji, iako detalji o njihovim lokacijama i postupcima jasno pokazuju njihov verovatni identitet.

Trampovi advokati protivili su se dozvoli Smitu da izda sveobuhvatan sudski podnesak u kojem izlaže svoje dokaze, tvrdeći da bi to bilo neprikladno nekoliko nedelja pre izbora. Tvrdili su da bi ceo slučaj trebalo da bude odbačen na osnovu presude Vrhovnog suda.

Ako Tramp pobedi na izborima, verovatno će dati uputstvo Sekretarijatu za pravosuđe da odustane od optužnice.

Tužioci su takođe istakli Trampovu objavu na Tviteru tokom nereda na Kapitolu u kojoj se navodi da Pens „nije imao hrabrosti da uradi ono što je trebalo da se uradi“, tokom kongresne potvrde rezultata izbora.

Tužioci su rekli da ta objava "nije bila poruka upućena da bi se odgovorilo na pitanje od javnog značaja i smirili neredi; to je bila poruka ljutitog kandidata nakon što je shvatio da će izgubiti vlast".

XS
SM
MD
LG