Linkovi

Ko je Uša Vens, supruga republikanskog kandidata za potpredsednika?


Republikanski kandidat za potpredsednika Džej Di Vens i njegova supruga Uša Vens. 27. jul, 2024. (Foto: AP/Alex Brandon)
Republikanski kandidat za potpredsednika Džej Di Vens i njegova supruga Uša Vens. 27. jul, 2024. (Foto: AP/Alex Brandon)

Na američkim predsedničkim izborima, demokratska kandidatkinja Kamala Haris objavila je svog kandidata za potpredsednika u utorak. Republikanski kandidat Donald Tramp je prošlog meseca izabrao senatora iz Ohaja, Džej Di Vensa. On je studirao pravo na Univerzitetu Jejl, gde je upoznao svoju suprugu Ušu.

Tridesetosmogodišnja Uša Vens bila je u centru pažnje kada je predstavila svog supruga, Džej Di Vensa, na Nacionalnoj republikanskoj konvenciji.

"Upoznala sam Džej Dija na pravnom fakultetu kada je tek završio univerzitet Ohajo Stejt", ispričala je.

Ćerka imigranata iz Indije, Uša Čilukuri, rođena je u Kaliforniji i odgojena po hinduističkoj tradiciji. Ona i Vens su se venčali na medjuverskoj ceremoniji 2014.

"Odrasla sam u San Dijegu u srednjoj klasi, sa dva voljena roditelja, oboje su imigranti iz Indije."

Ko je Uša Vens?
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Roditelji Uše Vens su univerzitetski obrazovani, kao i njena tetka, Si Santama, profesorka fizike u Indiji, koja ističe da je ponosna zbog dostignuća Uše Vens.

“Bila sam veoma ponosna na situaciju jer je iz moje porodice ponikla tako velika intelektualka", izjavila je Santama.

Prema njenoj biografiji iz advokatske firme, Uša Vens je učestvovala u radionici za pristup medijima na Jejlu. Radila je i na projektu za pomoć iračkim izbeglicama. Radila je i za glavnog sudiju Vrhovnog suda Džona Robertsa i za sudiju Breta Kavanoa dok je služio u apelacionom sudu.

Anita Mekbrajd, koja je nekada bila šefica kabineta prve dame Lore Buš, kaže da ljudi koji poznaju Ušu Vens, govore samo lepo o njoj.

“Super pametna, veoma kolegijalna, slaže se sa svima, vredan je radnik i dobra osoba. Želite da čujete takve stvari o ljudima koji su možda u javnom životu. Mislim da to govori nešto o njihovom karakteru, da su omiljeni”, rekla je Mekbrajd.

Status Uše Vens kao deteta imigranata mogao bi da pomogne biračima iz marginalizovanih grupa da vide njenog muža u novom svetlu.

“Prilagodio se mojoj vegetarijanskoj ishrani i naučio da kuva od moje majke. Indijsku hranu", rekla je ona.


Keli Ditmar, sa Univerziteta Ratgers ističe da je Uša "garancija za njega, garancija kod različitih, potencijalno različitih zajednica koje možda ne bi mislile da bi ih Džej Di Vens razumeo ili možda, podržao ili branio."

Šta majka troje dece može da očekuje sada kada je gurnuta na nacionalnu javnu scenu?

“Oni zaista kopaju po vašoj biografiji, vašem nasleđu, vašem obrazovanju, poslovima koje ste izabrali. Sada je sve na meti", smatra Mekbrajd.

Džej Di Vens kaže da njegova supruga nije mnogo zainteresovana za politiku. Ona je sa njim u kampanji nakon što je dala otkaz u advokatskoj firmi kada je njen suprug postao potpredsednički kandidat Donalda Trampa.

XS
SM
MD
LG