Linkovi

Srušio se ukrajinski F-16 za vreme ruskog vazdušnog napada


Ukrajinski lovci F-16 na Dan ukrajinskog vazduhoplovstva, 4. avgusta 2024.
Ukrajinski lovci F-16 na Dan ukrajinskog vazduhoplovstva, 4. avgusta 2024.

Ukrajinsko vojno vazduhoplovstvo saopštilo je u četvrtak da se srušio jedan od aviona F-16 koje je Kijev dobio od zapadnih partnera.

Ukrajinska vojska je saopštila da se avion srušio i da je njegov pilot poginuo dok se približavao meti, za vreme ruskog vazdušnog napada.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane sprovodi istragu o rušenju F-16 lovca.

"Četiri neprijateljska projektila su oborena. Veza sa jednim od aviona je izgubljena dok se približavao sledećoj meti", saopštio je ukrajinski generalštab. "Kako se kasnije ispostavilo, avion se srušio, i pilot je poginuo", dodaje se u saopštenju.

To je prvi put da je potvrđen gubitak jednog F-16 u Ukrajini. Zapadni vojni avioni stigli su u zemlju krajem jula.

Ranije u četvrtak, ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija tokom noći izvršila napad sa 74 dronova i tri navođene rakete, dok je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 60 dronova.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana pretražuje nebo iznad Kijeva za vreme ruskog napada dronovima, 29. avgusta 2024.
Ukrajinska protivvazdušna odbrana pretražuje nebo iznad Kijeva za vreme ruskog napada dronovima, 29. avgusta 2024.

Vazdušni napadi su izvršeni u regionima Čerkasi, Dnjepropetrovsk, Donjeck, Harkov, Herson, Kirovohrad, Kijev, Poltava i Sumi, dodaje se u saopštenju vojske.

Zvaničnici u Kijevu objavili su da je ukrajinska prestonica bila meta treće runde napada dronovima u roku od četiri dana.

Serhij Popko, šef gradske vojne administracije, saopštio je na Telegramu da su upozorenja na vazdušnu opasnost aktivirana skoro šest sati, kao i da nijedan od dronova nije pogodio svoje mete.

Popko je rekao da su krhotine srušenih dronova pogodile stambene zgrade u tri opštine u Kijevu, ali da nije bilo žrtava.

Guverner regiona Dnjepropetrovsk, Serhij Lisak, saopštio je da je ukrajinska protivvadzušna odbrana oborila pet ruskih dronova. Takođe je naveo da je Rusija napala region artiljerijom, te da su oštećeni lokalna pošta, crkva i dalekovodi.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba rekao je novinarima u Briselu pred sastanak šefova diplomatije Evropske unije da Ukrajina traži od saveznika koji šalju oružje Ukrajini da dozvole ukrajinskim snagama da koriste to oružje da gađaju "legitimne vojne ciljeve unutar Rusije".

Kuleba je rekao da je glavni cilj Ukrajine da može da gađa aerodrome koje Rusija koristi za poletanje bombardera koji napadaju ukrajinsku vojsku i infrastrukturu.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine takođe traži od saveznika sa smanje vremenski raspon između perioda kada obećaju vojnu pomoć i kada je zaista i dostave ukrajinskim snagama, ističući da se na isporuke ponekad čeka "suviše dugo".

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao je novinarima da će se zalagati za to da zemlje članice Unije ispune svoja obećanja i da će pokušati da pojača podršku Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je oborilo šest ukrajinskih dronova u četvrtak, a oni su presretnuti iznad regiona Belogorod i Brjansk, kao i iznad Krimskog poluostrva, koje je Rusija okupirala.

Ministarstvo je navelo da je osujetilo pokušaj napada vazdušnim dronovima koji su se kretali ka Krimu.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters i AP.

XS
SM
MD
LG