Linkovi

Guverner ruske Kurske oblasti proglasio vanredno stanje zbog napredovanja ukrajinskih snaga


Pogled prikazuje oštećenu kuću nakon, kako su lokalne vlasti nazvale, ukrajinskog vojnog udara, u gradu Sudža u Kurskoj oblasti u Rusiji, na fotografijiobjavljenoj 6. avgusta 2024. (Vd guvernera Kurske oblasti Rusije Aleksej Smirnov Telegram/preko Rojtersa.)
Pogled prikazuje oštećenu kuću nakon, kako su lokalne vlasti nazvale, ukrajinskog vojnog udara, u gradu Sudža u Kurskoj oblasti u Rusiji, na fotografijiobjavljenoj 6. avgusta 2024. (Vd guvernera Kurske oblasti Rusije Aleksej Smirnov Telegram/preko Rojtersa.)

Vršilac dužnosti guvernera ruske Kurske oblasti proglasio je u sredu vanredno stanje za oblast koja se graniči sa Ukrajinom, gde je Rusija saopštila da se bori protiv ukrajinskih boraca na ruskoj teritoriji.

Aleksej Smirnov je proglasio vanredno stanje dan nakon, kako je rekao, kretanja ukrajinskih trupa i tenkova kroz ruski region.

Nije bilo odmah jasno koje mere podrazumeva uvođene vanrednog stanja , ali se navodi da je nekoliko hiljada ljudi evakuisano iz tog područja.

Jedan vojni bloger je izvestio da su borbe stigle do grada Sudža, u blizini mesta gde se nalazi ruski gasovod koji Evropu snabdeva gasom, preko Ukrajine. Ukrajina je pristala da naftovod u Ukrajini ostane u funkciji, kao deo ugovora koji ističe krajem godine, preneo je Gardijan.

Ukrajina nije komentarisala ove izveštaje.

U svom dnevnom večernjem obraćanju, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije direktno pomenuo Kursk. Umesto toga, rekao je: "Važno je da nastavimo sa uništavanjem svojih neprijatelja – što preciznije mogu naši ratnici", da time "što otpornije doprinesu ukupnoj odbrani naše zemlje", i da to "što efikasnije daje rezultate".

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u sredu da je Ukrajina pokrenula "provokaciju velikih razmera" u ruskoj oblasti Kursk, ali je obim borbi nejasan.

Ruski lider se sastao sa svojim odbrambenim i bezbednosnim zvaničnicima i rekao da su kijevske snage izvele "neselektivno granatiranje civilnih" ciljeva drugog dana borbi u regionu duž jugozapadne granice sa Ukrajinom.

Novinske kuće nisu mogle da provere tvrdnje Rusije.

Direktor Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov, sekretar Saveta bezbednosti Sergej Šojgu, predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar odbrane Andrej Belousov prisustvuju sastanku o ukrajinskom upadu u rusku Kursku oblast, u Moskvi, Rusija, 7. avgusta 2024.
Direktor Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov, sekretar Saveta bezbednosti Sergej Šojgu, predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar odbrane Andrej Belousov prisustvuju sastanku o ukrajinskom upadu u rusku Kursku oblast, u Moskvi, Rusija, 7. avgusta 2024.

U Beloj kući, Džon Kirbi, portparol za nacionalnu bezbednost, rekao je da je administracija kontaktirala Ukrajinu po pitanju toga šta se dešava.

Američki Institut za proučavanje rata saopštio je da ne može da potvrdi da li su geolocirani snimci oštećenih i napuštenih oklopnih vozila sedam kilometara severno od granice, zapadno od Ljubimovke u regionu Kursk, ukrajinski.

Taj tink-tenk je takođe doveo u sumnju snimke koje su podelili ruski vojni blogeri koji tvrde da pokazuju posledice ukrajinskih racija. Većina prikazane štete "izgleda da je rezultat rutinskog ukrajinskog granatiranja i ne ukazuje da je bilo kopnenih aktivnosti u toj oblasti", navodi se u svom dnevnom izveštaju.

Smirnov, vršilac dužnosti guvernera, pozvao je stanovnike da daju krv zbog ranjavanja u borbama. On je rekao da su moskovske snage "herojski odolevale napadima" ukrajinskih boraca.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da je do 300 ukrajinskih vojnika, uz podršku 11 tenkova i više od 20 oklopnih borbenih vozila, prešlo u Rusiju, ali da su pretrpeli velike gubitke.

U njemu se navodi da ruske snage uz podršku artiljerije i ratnih aviona "nisu dozvolile neprijatelju da napreduje dublje na teritoriju Ruske Federacije". Ukrajinski zvaničnici su odbili da komentarišu, a open-sors posmatrači nisu bili u mogućnosti da potvrde ruske tvrdnje.

Granica Kurske oblasti sa Ukrajinom duga je 245 kilometara, što omogućava diverzantskim grupama da pokrenu brze napade i zauzmu deo terena pre nego što Rusija rasporedi pojačanja.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da je oborilo četiri ukrajinske bespilotne letelice iznad Kurska, dan nakon što je Rusija saopštila da je odbila pokušaj stotina ukrajinskih vojnika da probiju granični region.

Ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da je uništilo tri ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti, dve iznad Voronježa i još dve iznad Rostova.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je na Telegramu da je oštećeno nekoliko stambenih zgrada, ali nema prijavljenih žrtava.

U ukrajinskim napadima su oštećene i stambene zgrade u Voronježu, saopštili su zvaničnici u regionu.

U ukrajinskoj oblasti Nikolajev, guverner Vitalij Kim rekao je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 14 ruskih bespilotnih letelica, a ruševine koje su padale izazvale su nekoliko požara.

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Sergej Lisak rekao je na Telegramu da su ruske snage napale dronovima kamikazama i teškom artiljerijom, oštetivši kuće i nekoliko poljoprivrednih objekata.

Zvaničnici regiona Hmeljnicki i Vinica takođe su izvestili u sredu da je ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila nekoliko ruskih dronova.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG