Linkovi

Završena vojna vežba SAD, Norveške i Finske


Švedski vojnici na borbenom vozilu tokom obuke sa finskim jedinicama u okviru NATO vežbe, Heta, Finska, 5. mart, 2024. (Foto: REUTERS / Anders Wiklund)
Švedski vojnici na borbenom vozilu tokom obuke sa finskim jedinicama u okviru NATO vežbe, Heta, Finska, 5. mart, 2024. (Foto: REUTERS / Anders Wiklund)

Američke trupe su 31. maja završile prve zajedničke vežbe za jačanje odbrane Severne Finske u slučaju napada Rusije. Norveška i Finska su nedavno potpisale nove sporazume o odbrani sa američkom vojskom koji omogućavaju pristup bazama na dalekom severu njihovih teritorija. Glas Amerike razgovarao je sa finskim ministrom odbrane i američkim oficirima o tome šta to znači za region.

Helikopter Blek Houk demonstrirao je medicinsku evakuaciju kao deo Severne šume 24, godišnje vojne vežbe koju je ove godine organizovala vojska Finske. Sjedinjene Države su poslale 2.000 vojnika da učestvuju u toj vežbi, što je najviše do sada. Vojnici su putovali u konvoju kroz Norvešku i Švedsku, simulirajući podršku Finskoj, jednoj od najnovijih članica NATO-a, u slučaju napada. To je bio prvi put da je uvežbavan takav manevar.

Upitan sa kakvim izazovima su se američke trupe suočile operišući severno od Arktičkog kruga, Vilijam Kinan iz američke Desete planinske divizije je rekao.

"Brzo raspakovanje opreme. To je nešto što odavno nismo radili. Aklimatizacija na hladnoću, za mnoge vojnike, jer nismo navikli na to."

Dve hiljade američkih vojnika na vojnoj vežbi u Finskoj
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00


Zabrinutost u pogledu geopolitičkih ciljeva Rusije u regionu je visoka od njene opšte invazije na Ukrajinu 2022. godine. Norveška i Finska, koje dele granicu sa Rusijom, potpisale su pakt o odbrani sa SAD poslednjih meseci omogućavajući američkim snagama pristup bazama i područjima za obuku na dalekom severu obe zemlje, kao što je ova u Rovajerviju.

Norveška je članica NATO-a od 1949, ali Finska se pridružila NATO-u tek prošle godine. Američke trupe su ovde delom da bi se osiguralo da vojske mogu da rade zajedno. Prema pravilima NATO-a, ako je jedan član napadnut, od svih članova se očekuje da mu pomognu u odbrani.

Sjedinjene Države su istorijski gledale na Finsku kao partnera, ali njen status, sada kao saveznika NATO-a, znači da je američka posvećenost tome mnogo veća.

“Imali smo čvrsto partnerstvo sa Finskom i pre nego što su ušli u NATO, tako da je ovo proširenje tog partnerstva i ukupne sposobnosti, i veoma smo uzbuđeni zbog buduće saradnje", kaže Rajan Barnet, pukovnik američke Desete planinske divizije.


Ministar odbrane Finske, Anti Hakanen, rekao da Rusija ne bi trebalo da vidi te vežbe kao provokaciju.

"Ovo je samo za našu odbranu. Svaka nacija ima pravo da vežba i trenira sopstvenu odbranu sa našim NATO saveznicima, to je naša poruka", poručuje Hakanen.

Do 2022. godine Finska je održavala dobre odnose sa Rusijom, pre nego što je donela odluku o pridruživanju NATO-u posle opšteg ruskog napada na Ukrajinu. Moskva je navela da je članstvo Finske, opasna istorijska greška koja bi mogla da oslabi bezbednost u širem regionu i poveća rizik od sukoba.

XS
SM
MD
LG