Linkovi

Više od 200 saradnika republikanaca otvorenim pismom podržalo Kamalu Haris


Kamala Haris u obraćanju na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu, 23. avgust 2024. (REUTERS/Mike Segar)
Kamala Haris u obraćanju na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu, 23. avgust 2024. (REUTERS/Mike Segar)

Više od 200 saradnika četvorice bivših republikanskih predsedničkih kandidata je u pismu podržalo demokratsku kandidatkinju Kamalu Haris, upozoravajući da je mogućnost drugog mandata Donalda Trampa "jednostavno neodrživa" i da će "naškoditi običnim ljudima".

U otvorenom pismu koje je objavio dnevnik USA Today, 238 saradnika bivših predsednika Džordža Buša starijeg i Džordža Buša mlađeg, preminulog senatora iz Arizone Džona Mekejna i senatora iz Jute Mita Romnija, pozvalo je "umerene republikance i konzervativne neoprededeljene birače" da im se pridruže u podršci Haris i njenom potpredsedničkom kandidatu Timu Volzu.

"Naravno da imamo mnogo iskrenih, ideoloških neslaganja sa potpredsednicom Haris i guvernerom Volzom. I to je očekivano, Međutim, alternativa je potpuno neodbranjiva", navode republikakci i naglašavaju važnost država koje su imale ključnu ulogu u pobedi Džoa Bajdena 2020.

Među potpisnicima su Rid Gejlen, saradnik u kampanjama Buša mlađeg i Mekejna, i osnivač anti-trampovske grupe Projekat Linkoln, i Olivija Troj, bivša saradnica Buša mlađeg i nekadašnja savetnica za unutrašnju bezbednost Trampovog potpredsednika, Majka Pensa.

"Još četiri godine haotičnog vođstva Donalda Trampa, ovog puta fokusiranog na opasne ciljeve Projekta 2025, naštetiće običnim ljudima i oslabiti naše institucije", upozoravaju potpisnici.

U pismu idu i korak dalje i kažu da će "širi, demokratski pokreti biti nepovratno ugroženi kako se Tramp i njegov verni saradnik Džej Di Vens budu ulagivali diktatorima poput Vladimira Putina i okretali leđa saveznicima".

Portparol Trampove kampanje Stiven Čeng je pismo ocenio kao "smešno, jer niko ne zna ko su ti ljudi".

"Oni bi radije da vide ovu zemlju sagorelu do temelja, nego da vide uspešan povratak predsednika Trampa u Belu kuću kako bi Ameriku ponovo učinio velikom".

Mnogi od potpisnika ovog pisma su podržali i Bajdena 2020. kada se kandidovao protiv Trampa.

Privlačenje podrške iz suprotnog tabora taktika je i Trampa i Haris kako se bliže izbori. Neki republikanci, poput bivšeg kongresmena Adama Kinzingera i bivše sekretarke za štampu u Trampoj admnistraciji Stefani Grišam, govorili su u prilog Haris na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu.

Poslednjih dana, Robert F. Kenedi koji je obustavio svoju predsedničku kandidaturu i bivša članica Kongresa sa Havaja, Tulsi Gabard - oboje su smatrani bliski demokratama - podržali su Trampa. Portparol njegove kampanje Brajan Hjuz rekao je da su Kenedi i Gabard postali članovi tranzicionog tima Tramp-Vens.

XS
SM
MD
LG