Da li će Blinkenova diplomatija za mir na Bliskom istoku ovog puta uroditi plodom?

Američki državni sekretar Entoni Blinken na sastanku sa jordanskim šefom diplomatije Ajmanom Safadijem (Foto: Nathan Howard / POOL / AFP)

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u petak da je potrebno hitno postići diplomatsko rešenje da bi se okončao konflikt između Izraela i Hezbolaha u Libanu, i pozvao na zaštitu civila.

Blinken se u Londonu sastao sa jordanskim šefom diplomatije Ajmanom Safadijem, koji je američkom zvaničniku preneo da je u toku etničko čišćenje na severu Gaze, gde su izraelske snage intenzivirale vojnu kampanju proteklih nedelja, prenela je agencija Rojters.

Najviši američki diplomata sastao se u Britaniji sa arapskim liderima, posle najnovije bliskoistočne turneje ove nedelje, prve od kako je Izrael ubio lidera Hamasa Jahju Sinvara, za kojeg veruje da je planirao napad na Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Vašington, bliski saveznik Izraela, izrazio je nada da bi Sinvarova smrt mogla da podstakne nove napore da se okončaju borbe u Gazi.

Blinken je takođe ove nedelje sa zvaničnicima u regionu razgovarao o naporima da se pronađe diplomatsko rešenje za sukob u Libanu, gde je Izrael pokrenuo kopnenu ofanzivu i intenzivirao vazdušne napade na položaje Hezbolaha tokom proteklog meseca. Zbog sukoba je raseljeno 1,2 miliona ljudi.

Your browser doesn’t support HTML5

Ko je bio ubijeni vođa ekstremista Hamasa?

Blinken se ranije u petak sastao sa premijerom libanske tehničke vlade Nadžibom Mikatijem u Londonu.

"Postoji osjećaj hitnosti da se dođe do diplomatskog rešenja i u potpunosti primeni rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1701, kako bi granica Izraela i Libana zaista bila bezbedna", rekao je Blinken, govoreći o rezoluciji koja je usvojena posle poslednjeg velikog sukoba Izraela i Hezbolaha 2006. godine.

Blinken je poručio da i da je potrebno zaštiti civile i osigurati da libanske oružane snage nisu pogođene sukobom.

Blinken se u četvrtak sastao sa ključnim pregovaračima tokom intenzivne četvorodnevne bliskoistočne šatl diplomatije koja ima za cilj da ponovo pokrene razgovore kako bi se rat u Gazi priveo kraju.

"Izrael je ostvario strateške ciljeve koje je sebi postavio - pobrinuvši se da se 7. oktobar i užasi više nikada ne ponove efektivnim razbijanjem vojne organizacije Hamasa", rekao je Blinken, govoreći iz Dohe u Kataru.

"Uspeli su u tome tome i priveli pravdi njegove lidere, one koji su počinili užase 7. oktobra, posebno Sinvara", dodao je on. "Sada kada je to postignuto, ovo je trenutak za rad na okončanju ovog rata, da se osigura da se svi taoci vrate kući i da se izgradi bolja budućnost za ljude u Gazi".

Katarski lider i najviši diplomata, šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani, koji je i premijer i ministar spoljnih poslova, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Blinkenom da su pregovarači ponovo u kontaktu sa Hamasom.

"Što se tiče naše komunikacije sa Hamasom i rukovodstvom posle Sinvara — da, ponovo smo se angažovali sa njima", rekao je on. "Bili smo u kontaktu sa predstavnicima političke kancelarije u Dohi. Imali smo nekoliko sastanaka sa njima poslednjih nekoliko dana. Nije jasno šta će se dalje dogoditi".

Bez puno optimizma

Analitičari ne očekuju prekid sukoba, posebno nakon što je Izrael počeo da gađa Hezbolah u Libanu, ubivši njihovog lidera. SAD smatraju Hezbolah i Hamas terorističkim organizacijama.

"Da budem potpuno iskren, nije sasvim jasno zašto Toni Blinken još jednom putuje u region", rekao je Džerald Fajerštajn, direktor Programa za pitanja Arapskog poluostrva na Institutu za Bliski istok. "Čini se da nema nikakvih posebnih izgleda da će postići nešto novo ili drugačije od poslednjih 10 puta koliko je bio tamo", rekao je on za Glas Amerike.

Ne propustite: Izrael šalje pregovarače na nove razgovore o primirju u Gazi

Najveća američka grupa za zagovaranje prava muslimana ukazala je na, kako je navela, dva kamena spoticanja za dogovor: izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i najvećeg izraelskog pristalicu, američkog predsednika Džoa Bajdena.

"Gospodin Netanjahu, iz političkih i ideoloških razloga, nema interesa da pristane na trajni prekid vatre kojim će se osloboditi svi taoci, povući sve izraelske trupe iz Gaze i okončati rat jednom za svagda", rekao je za Glas Amerike Edvard Ahmed Mičel, zamenik direktor Saveta za američko-islamske odnose. "Jedini način da ga na to naterate je da mu uskratite oružje. Dakle, ne očekujem da će put gospodina Blinkena uspeti bez tog elementa koji nedostaje".

Novi diplomatski napori se ulažu dok izraelske snage i dalje napadaju ciljeve u Gazi i Libanu.

U izraelskim napadima širom pojasa Gaze ubijeno je najmanje 70 osoba od četvrtka veče, a izraelske snage izvršile su raciju u jednoj bolnici na severu, saopštili su palestinski zvaničnici.

Ministarstvo zdravlja u palestinskoj enklavi saopštilo je da je u napadu na kuće u južnom gradu Kan Junisu poginulo najmanje 38 osoba. Mnoge žrtve su žene i deca. U izraelskim napadima na položaje Hezbolaha u Libanu poginula su tri novinara.

U Jerusalimu, stotine demonstranata su protestovale u četvrtak, tražeći oslobađanje izraelskih talaca koji su oteti 7. oktobra. U napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine ubijeno je 1.200 ljudi, dok je oteto oko 250 talaca, pokazuju izraelski podaci. U izraelskoj kontraofanzivi stradalo je gotovo 43.000 Palestinaca.

Kim Luis iz Glasa Amerike doprinela je pisanju ovog izveštaja iz Vašingtona. Korišćene su neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.