Sjedinjene Države traže od Izraela da poveća pomoć Gazi, ili se suoči sa smanjenjem vojne podrške

Palestinca deca na deponiji nadomak Kan Junisa (AFP/Bashar TALEB)

Sjedinjene Države zatražile su od Izraela da u narednih mesec dana poveća dostavu humanitarne pomoći Palestincima u Gazi – ili se suoči sa smanjenjem američke vojne podrške u sukobu sa ekstremistima Hamasa.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i sekretar za odbranu Lojd Ostin preneli su u pismu izraelskim zvaničnicima zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u Gazi, tražeći, kako je navedeno, hitne i održive akcije vlasti – da bi se poboljšala situacija.

Blinken i Ostin su u pismu izraelskom ministru odbrane Joavu Galantu i ministru za strateška pitanja Ronu Dermeru, ukazali na konkretne korake koje je Izrael potrebno da preduzme u roku od trideset dana.

Ne propustite: Bajden razgovarao sa Netanjahuom, izraelski ministar upozorio na "smrtonosni" napad na Iran

Obuhvataju i dozvolu za ulazak u Gazu najmanje 350 kamiona sa pomoći kroz četiri dostupna prelaza i otvaranje petog, kao i privremeno obustavljanje sukoba da bi se omogućila isporuka pomoći. Traži se i ukidanje naloga za evakuaciju palestinskih civila kada za time nema, kako je naznačeno, operativnih potreba.

Neuspeh u demonstraciji trajnoj posvećenost primeni i održavanju mera može imati implikacije na američku politiku i relevantne američke zakone”, ukazano je u pismu američkih državnika.

Takođe, pominje se i američki zakon koji zabranjuje dostavljanje vojnih sredstava državama koje ometaju isporuku američke humanitarne pomoći.

U američkoj javnosti se tokom poslednje godine ukazaivalo na mogućnost da je Izrael prekršio međunarodno humanitarno pravo koristeći američko oružje tokom vojne operacije u Gazi.

Bajden i Ostin u pismu pominju memorandum predsednika Džoa Bajdena o nacionalnoj bezbednosti kojim se od Stejt departmenta zahteva da informiše Kongres krši li izraelska upotreba američkog naoružanja američko ili međunarodno pravo.

Your browser doesn’t support HTML5

Povratak u Kan Junis

Tokom nekoliko meseci, količina humanitarne pomoći koja je poslata u Gazu opala je za više od 50 odsto, a količina isporučena u septembru bila je najniža u bilo kom mesecu tokom prošle godine“, upozorili su Blinken i Ostin.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler, potvrdio je autentičnost pisma, rekavši da je obraćanje američkih zvaničnika izraelskim vlastima trebalo da bude privatna diplomatska komunikacija.

Sjedinjene Države su mesecima, čak i u vreme borbi protiv ekstremista Hamasa, od Izraela zahtevale da povećaju dostavu hrane, vode, medicinskkih zaliha i goriva palestinskim civilima.

Napore su otežale krađe humanitarne pomoći ekstremista Hamasa, borbe u blizini punktova za istovar, kao i sporenja u vezi sa područjima sa kojih bi bili dopremljeni u Gazu.

Ne propustite: Izraelski tenkovi napreduju u južnoj Gazi, hiljade ljudi u begu

Uprkos pozivima dela članova Kongresa da se Izraelu obustavi vojna pomoć kao vid pritiska u svrhe postizanja primirja, Sjedinjene Države su nastavile snadbevanje. Protekle sedmice, američki predsednik Pentagonu je naložio isporuku naprednih sistema protivraketne odbrane i raspoređivanje američkih vojnika koji će njima rukovali.

Zahtev Sjedinjenim Država Izraelu da pospeši humanitarnu pomoć Palestincima upućen je u trenutku intenziviranja napada na estremiste Hezbolaha u Libanu i Hamasa u severnoj Gazi. Hezbolah i Hamas, koje su SAD označile kao terorističke grupe, Iran finansijski i vojno podržava.

Takođe, Sjedinjene Države su se, protekle sedmice u Savetu bezbednosti, založile da Izrael što pre treba da poboljša, kako je navedeno, katastrofalne uslove u kojima žive palestinski civili u pojasu Gaze i prestane da intenzivira njihovu patnju ograničavanjem isporuka pomoći.