Savet bezbednosti izglasao rezoluciju o dostavljanju pomoći Gazi dok Izrael proširuje napade

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Liza Tomas Grinfild izjašnjava se o rezoluciji o dostavljanju pomoći Gazi (Foto: REUTERS/David Dee Delgado)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u petak je izglasao rezoluciju kojom se poziva na veću dostavu humanitarne pomoći Gazi, kao i preduzimanje hitnih koraka da se "stvore uslovi za održivo obustavljanje neprijateljstava".

Glasanje je odlagano nedelju dana zbog mogućeg veta SAD.

Amerika i Rusija su bile uzdržane prilikom glasanja, a rezoluciju koju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati je odobrilo 15 članica Saveta bezbednosti.

Ipak, tekst rezolucije je nešto blaži nego što se očekivalo, što je frustriralo neke članice Saveta bezbednosti - uključujući Rusiju koja ima pravo veta, arapske zemlje i Organizaciju Islamske saradnje, od kojih neke ovakvu rezoluciju vide kao zeleno svetlo Izraelu da nastavi napade na Hamas.

Usvojena rezolucija "poziva na hitne korake kako bi se odmah omogućio bezbedan, neometan pristup humanitarne pomoći i stvorili uslovi za održivo obustavljanje neprijateljstava".

Početni nacrt rezolucije pozivao je na "hitnu i održivu obustavu neprijateljstava", kako bi se obezbedio protok humanitarne pomoći.

Ne propustite: Pomoć iz Jordana ušla u Gazu prvi put od oktobra, sukobi nastavljeni

Za to vreme razgovori o humanitarnom prekidu vatre u Egiptu ne daju očekivane rezultate. Međutim, dva egipatska izvora su Rojtersu prenela su da su strane bliže dogovoru o ubrzanju isporuke pomoći.

Dok šanse za dogovor o primirju ekstremista Hamasa i Izraela bivaju sve manje širom Gaze intenzivirani su vazdušni i artiljerijski napadi i borbe.

Izraelske snage naložile su meštanima Al-Bureija, u centralnoj Gazi, da se izmeste na jug – što bi, kako izveštava agencija Rojters, moglo ukazivati na novo žarište kopnenog napada.

Ne propustite: Kakva je Bajdenova vizija za Bliski istok posle okončanja rata u Gazi?

Prema poslednjim podacima zdravstvenih zvaničnika u Gazi – poginulo je 20.057 Palestinaca, dok je 53.320 Palestinaca ranjeno u izraelskim napadima.

Znatan broj žrtava tokom izraelske vojne kampanje uticao je na sve učestalije međunarodne kritike, čak i od pouzdanog izraelskog saveznika Sjedinjenih Država.

Izraelska vojska tvrdi da žali zbog pogibija civila, dok istovremeno krivi ekstremiste Hamasa za delovanje u gusto naseljenim područjima ili pak za upotrebu civila kao, takozvanog, živog štita.

Tokom nedavnog višednevnog primirja oslobođeno je više od 100 talaca koje su ekstremisti Hamasa držali u zatočeništvu od 7. oktobra. Istovremeno, više od 240 Palestinaca oslobođeno iz izraelskih zatvora.

Izraelska vlada premijera Benjamina Netanjahua pokrenula je akciju čiji je cilj uništenje Hamasa, ekstremističkog pokreta koji Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom.

Your browser doesn’t support HTML5

Gaza u doba primirja

Toj odluci prethodio je napad pripadnika Hamasa na Izrael u kom je ubijeno 1.200 Izraelaca dok ih je, prema podacima izraelske strane, oteto najmanje 240.