Desetogodišnji dečak i njegova baka ubijeni u ruskom raketnom napadu na Harkov

Spasioci tragaju za žrtvama i preživelima posle ruskog raketnog napada na centar Harkova, 6. oktobra 2023, na fotografiji koju je objavila ukrajinska policija.

Rusija je izvršila nove vazdušne udare na Ukrajinu rano u petak, u kojima su ubijeni 10-godišnji dečak i njegova baka u gradu Harkovu na severoistoku zemlje. U napadu je oštećena lučka infrastruktura za izvoz žita u oblasti Odese na jugu, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Dečak je ubijen kada je Rusija sa dve balističke rakete Iskander pogodila drugi najveći grad Ukrajine, rekao je regionalni guverner Oleh Sinehubov. Još 23 osobe su ranjene, uključujući 11-mesečnu bebu, rekao je on.

Dečakov otac, Oleh Bičko, rekao je za Rojters da je nakon udara uspeo da izvuče svog mlađeg sina i ženu iz ruševina. Bičko, izgrebanog lica i krvave odeće, stajao je šokiran i bez reči nakon smrti svog desetogodišnjeg sina Timofija.

U raketnom napadu uništen je veći deo stambene zgrade, gde spasioci rade u ruševinama od cigle, iskrivljenog metala i drveta.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je na društvenim mrežama snimak sa mesta ruskog raketnog napada.

"Ubijeno dete je dečak. Bio je 10 godina star", napisao je Zelenski izražavajući saučešće porodici dečaka.

"Zahvaljujem svim našim vojnicima koji uprkos svemu idu napred, uništavaju osvajače i približavaju se pravdi za Ukrajinu. Naša stabilnost, naše kretanje i svakodnevni gubici okupatora su ono što bi trebalo da bude odgovor na ruski teror", poručio je on.

Oštećeni silosi za žito

Udari dronovima bili su usmereni na oblasti Odese i Nikolajeva na jugu, Dnjepropetrovsku oblast na jugoistoku, Čerkasku i Žitomirsku oblast u centralnom delu, kao i oblast Harkova na severoistoku, saopštile su snage vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane preko aplikacije Telegram.

U jednom napadu dronom oštećen je silos za žito u okrugu Izmail u Odeskoj oblasti, rekao je regionalni guverner Oleh Kiper. Na licu mesta zapalilo se devet kamiona, ali je požar brzo ugašen.

"Vazdušna uzbuna u Odesi trajala je tri i po sata", rekao je Kiper. "Neprijatelj je ponovo gađao graničnu i lučku infrastrukturu okruga Izmail".

Ukrajinska vojska saopštila je da su operacije na međunarodnom trajektnom kontrolnom punktu "Orlivka" na granici sa Rumunijom obustavljene i da su vozila preusmjerena nakon napada dronovima.

Ukrajina ogorčeno osuđuje napad na civile u kafiću: "Ubijena je petina sela"; Kremlj: Rusija ne gađa civile

Ukrajinski zvaničnici ogorčeno su osudili ruski napad koji se dogodio u četvrtak u kojem je uništen kafić u selu Hroza nedaleko od Harkova i u kojem je ubijeno najmanje 52 ljudi, uključujući i dete, u vreme okupljanja ljudi koji su oplakivali smrt ukrajinskog vojnika rodom iz tog sela.

Broj poginulih u petak je porastao na 52 nakon što je još jedna žrtva preminula tokom noći u bolnici, rekao je regionalni guverner.

Asošiejted pres je izvestio da su nakon napada u selu Hroza na istoku zemlje, "delovi tela bili razbacani po obližnjem dečijem igralištu koje je teško oštećeno u udaru".

Guverner Harkova Oleh Sinjehubov rekao je za BBC: "Jedna petina ovog sela je poginula u jednom terorističkom napadu".

Ne propustite: Najmanje 51 žrtva u ruskom napadu na selo u okolini Harkova

U oblasti Harkova objavljena je trodnevna žalost nakon najsmrtonosnijeg napada u regionu od ruske invazije pre više od 19 meseci. To je takođe bio jedan od najvećih civilnih žrtava u bilo kom pojedinačnom ruskom udaru.

"Ruski teroristi su danas izveli napad koji se ne može ni nazvati 'zverskim'", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u četvrtak uveče u svom dnevnom obraćanju, "jer bi to bila uvreda za zveri".

Sinehubov je rekao da spasioci i dalje rade na mestu napada.

U kafiću je u trenutku napada održavano bdenje za vojnika iz Hroza koji je poginuo prošle godine i koji je ponovo bio sahranjen u rodnom gradu.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je za Bi-Bi-Si da je napad na Hrozu "pokazao dubinu izopačenosti u koju su ruske snage spremne da potonu".

Kremlj je u petak ponovio svoju tvrdnju da ruska vojska ne gađa civilne ciljeve u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija vrši udare na ukrajinsku vojnu infrastrukturu, kao i na koncentracije trupa i vojnog vrha zemlje.

Zelenski posle evropskog Samita u Granadi: Jasni dogovori za više PVO sistema

Napad na selo Hroza dogodio se dok je Zelenski bio u Španiji i lobirao kod zapadnih saveznika na samitu oko 50 evropskih lidera za veću vojnu pomoć kako bi se osujetila ruska invazija.

Zelenski je u svom redovnom noćnom obraćanju rekao da sada postoje "jasni dogovori" sa njegovim evropskim saveznicima za više sistema protivvazdušne odbrane koji su "ključni kako se približavamo zimi". Takođe je rekao da postoje dogovori za više artiljerije i oružja dugog dometa.

Rusija je prošle zime ciljala na energetsku infrastrukturu Ukrajine, što je dovelo do rasprostranjenih nestanka struje, što je zapravo bio pokušaj da demorališe Ukrajince tokom najhladnijih i najmračnijih meseci u godini. Vremenom je infrastruktura obnovljena, ali Ukrajina se sada plaši da se sprema više napada na infrastrukturu kako se približava zima.

"Glavni izazov koji imamo je da sačuvamo jedinstvo u Evropi", rekao je Zelenski novinarima kada je stigao na razgovore u Granadu.

Ne propustite: Samit u Granadi: Zelenski poručuje - ako ostanemo bez podrške, Rusija se neće zaustaviti

Zelenski je rekao da je za Ukrajinu važno da ima "odbrambeni štit za zimu" i da očekuje se da će Rusija izvesti mnoge napade raketama i iranskim bespilotnim letelicama.

Takođe je naveo ono što je rekao da je stopostotna podrška američkog predsednika Džoa Bajdena, kao i dvostranačka podrška američkog Kongresa, nekoliko dana nakon kratkoročnog sporazuma o finansiranju koji je isključio dodatnu pomoć Ukrajini.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.