Putin ne poriče prisustvo severnokorejskih trupa, Ukrajina tvrdi da je deo raspoređen kod Kurska

Vladimir Putin, predsednik Rusije obraća se medijima na samitu BRIKS-a u Kazanju (AP/Maxim Shipenkov)

Ruski predsednik Vladimir Putin nije porekao tvrdnje da je Severna Koreja u Rusiju poslala 3.000 vojnika.

Putin je poručio da je na Moskvi odluka kako će severnokorejske snage mogle biti raspoređene, uključujući i njihovo eventualno raspoređivanje na linijame fronta sa Ukrajinom.

Američki i južnokorejski zvaničnici upozorili su u sredu da postoje dokazi da je Severna Koreja poslala trupe u Rusiju, što predstavlja potencijalnu eskalaciju skoro trogodišnjeg rata sa Ukrajinom.

Upitan o satelitskim snimcima koji ukazuju na kretanje severnokorejskih trupa odgovorio da su, kako se izrazio, fotografije ozbiljna stvar.

Ako fotografije postoje, one prikazuju nešto”, odgovorio je ruski predsednik.

Izneo je i tvrdnje da je do eskalacije rata došlo odgovornošću Zapada koji je u Ukrajinu poslao NATO oficire i instruktore kako bi pomogli Kijevu u odbrani od Rusije.

“Znamo ko je tamo prisutan, iz kojih su evropskih zemalja članica NATO-a i kako obavljaju taj posao“, rekao je on.

Putin je napomenuo četvrti član pakta o partnerstvu sa Severnom Korejom koji se odnosi na uzajamnu odbranu.

Postoji član 4. Nikada nismo sumnjali ni najmanje u to da rukovodstvo Severne Koreje ozbiljno shvata naše sporazume. Ali ono što mi radimo u okviru ovog člana je naša stvar“, ukazao je Putin.

Izneo je tvrdnje da je ruska vojska napredovala duž svih delova fronta u Ukrajini i da je zarobila veliki broj ukrajinskih vojnika u ruskoj oblasti Kursk.

Putinovi komentari usledili su pošto je, u donjem domu ruskog parlamenta Dumi, ratifikovan sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu – potpisan sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom tokom junske posete Pjongjangu.

Očekuje se da će i gornji dom ruskog parlamenta uskoro ratifikovati taj dokument.

Njime se Rusija i Severna Koreja obavezuju da pruže uzajamnu pomoć – ukoliko neka od njih bude napadnuta.

Time je uspostavljenja najjača veza dve države od okončanja Hladnog rata.

Ukrajina: Severnokorejske trupe kod Kurska

I istom danu, ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je da su prve severnokorejske jedinice, obučene u Rusiji, raspoređene u oblasti Kursk, ruskoj pograničnoj oblasti u koju su ukrajinske snage izvršile proboj u avgustu.

Prve jedinice vojske iz Demokratske narodne republike Koreje (DNRK), obučavane na istočnim ruskim poligonima, stigle su u zonu borbenih dejstava rusko-ukrajinskog rata. Konkretno, 23. oktobra 2024. zabeleženo je njihovo prisustvo u Kurska oblast“, navodi se u saopštenju ukrajinske obaveštajne agencije.

Navedeno je da se ukupno oko 12.000 severnokorejskih vojnika, uključujući 500 oficira i tri generala, nalaze u Rusiji, a obuka se odvija u pet vojnih baza.

"Zamenik ruskog ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov odgovoran je za nadgledanje obuke severnokorejske vojske", saopštila je obaveštajna agencija Ukrajine.

Jedan od američkih zvaničnika saopštio je da su Sjedinjene Države upoznate o ukrajinskim izveštajima o severnokorejskim trupama u Kursku - i da su angažovane u njihovom potkrepljivanju.

Ukrajina je od saveznika zatražila da odlučno odgovore na umešanost Severne Koreje u rat - uvođenjem novih sankcija i daljom izolacijom Pjongjanga.