Linkovi

Tramp kaže da je "bilo pametno" ako je razgovarao sa Putinom, iako odbija da potvrdi da jeste


ARHIVA - Tadašnji predsednik SAD Donald Tramp sluša ruskog predsednika Vladimira Putina na njihovoj zajedničkoj konferenciji za novinare u Predsedničkoj palati u Helsinkiju, u Finskoj, u ponedeljak, 16. jula 2018. (Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais)
ARHIVA - Tadašnji predsednik SAD Donald Tramp sluša ruskog predsednika Vladimira Putina na njihovoj zajedničkoj konferenciji za novinare u Predsedničkoj palati u Helsinkiju, u Finskoj, u ponedeljak, 16. jula 2018. (Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais)

Bivši predsednik Donald Tramp u utorak je odbio da kaže da li je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom otkako je napustio funkciju, kako je objavljeno u najnovijoj knjizi novinara Boba Vudvorda, ali da ako njih dvojica jesu razgovarali, da je to bila "pametna stvar" za Sjedinjene Države.

Tramp, republikanski predsednički kandidat, bio je pod pritiskom zbog navodne komunikacije sa ruskim predsednikom tokom opsežnog - i na trenutke žustrog intervjua sa glavnim urednikom Blumberga Džonom Mikletvejtom u Ekonomskom klubu Čikaga.

Vudvord je u svojoj knjizi "Rat" objavio da je Tramp imao čak sedam privatnih telefonskih razgovora sa Putinom otkako je napustio Belu kuću i da je tajno poslao ruskom predsedniku testove za kovid 19 tokom vrhunca pandemije.

Portparol Trampove kampanje je ranije demantovao navode u knjizi. Tokom intervjua u utorak, Mikletvejt je direktno Trampu postavio pitanje: "Možete li da kažete - da ili ne - da li ste razgovarali sa Vladimirom Putinom otkako ste prestali da budete predsednik?"

"Ne komentarišem to", odgovorio je Tramp. "Ali reći ću vam da ako jesam, to je bila pametna stvar. Ako sam prijateljski nastrojen sa ljudima, ako mogu da imam odnos sa ljudima, to je dobra stvar, a ne loša stvar iz perspektive zemlje".

Tramp je rekao da je Putin, koji je izvršio invaziju na susednu Ukrajinu i koga je Međunarodni krivični sud optužio za ratne zločine, veoma poštovan u Rusiji i hvalio je svoj odnos sa njim, kao i sa autoritarnim liderima Severne Koreje i Kine.

"Vidite, imao sam veoma dobar odnos sa predsednikom Šijem, i veoma dobar odnos sa Putinom, i veoma dobar odnos sa Kim Džong Unom“, rekao je. O Putinu je kasnije dodao:

"Rusija nikada nije imala predsednika kojeg oni toliko poštuju".

Vudvord je napisao da je Tramp zamolio svog pomoćnika da napusti njegovu kancelariju u odmaralištu na Floridi Mar-a-Lago, kako bi bivši predsednik imao privatan razgovor sa Putinom početkom 2024. Pomoćnik, koga Vudvord ne imenuje, rekao je da je bilo više razgovora između Trampa i Putina otkako je Tramp napustio funkciju, možda čak sedam, prema knjizi, iako ne navodi detalje o čemu su razgovarali.

Trampov portparol Stiven Čung nazvao je to te navode lažnim. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da navodi o pozivima "nisu tačni".

Trampov odnos sa Putinom je pod lupom posle njegove predsedničke kampanje 2016. godine, kada je pozvao Rusiju da pronađe i javno objavi mejlove koje je izbrisala Hilari Klinton, njegova demokratska protivnica.

Tramp je javno stao na stranu Putina u odnosu na zvaničnike američke obaveštajne službe u vezi sa pitanjem da li se Rusija mešala u izbore 2016. kako bi mu pomogla, a kritikovao je i američku pomoć Ukrajini dok ta zemlja pokušava da se odbrani od napada Rusije.

Kasnije u intervjuu u utorak, Tramp je odbio da kaže da li bi se obavezao na miran prenos vlasti ako izgubi novembarske izbore. On je takođe tvrdio da je došlo do mirnog prenosa vlasti posle izbora 2020. godine, uprkos nasilnom napadu njegovih pristalica u Kapitol 6. januara 2021. godine.

"Hajde, imali ste miran prenos vlasti u poređenju sa Venecuelom", odgovorio je Mikletvejt.

XS
SM
MD
LG