Pad ukrajinskog F-16: Zelenski smenio komandanta vazduhoplovstva

  • Asošijeted pres

Ukrajinski F-16 (Foto: AP/Efrem Lukatsky)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je komandanta vojnog vazduhoplovstva, četiri dana pošto se tokom ruskog bombardovanja srušio avion F-16 koji je Kijev dobio od zapadnih saveznika.

Odluka o smeni general-pukovnika Mikole Oleščuka objavljena je na sajtu ukrajinskog predsednika.

"Moramo da zaštitimo ljude. Da zaštitimo osoblje. Moramo da vodimo računa o našim vojnicima", navodi se u saopštenju Zelenskog.

On je dodao da Ukrajina mora da ojača vojsku na komandnom nivou.

Za vršioca dužnosti komandanta ukrajinskog vazduhoplovstva imenovan je general-pukovnik Anatolij Krivonožko.

Odluka o smeni doneta je u danu kada je Oleščuk uputio oštre kritike na račun poslanice Marijane Bezule koja je zamenica šefa odbora za odbranu ukrajinskog parlamenta zbog njenih tvrdnji da je F-16 oborio protivvazdušni sistem Patriot. Ukrajina je dobila neodređeni broj sistema proizvedenih u SAD.

Oleščuk je optužio Bezulu za klevetu vazduhoplovstva i diskreditaciju američkih proizvođača oružja i rekao da se nada da će se suočiti sa pravnim posledicama zbog svojih tvrdnji.

„Istina će pobediti“, objavila je Bezula na društvenoj mreži Eks ubrzo nakon što je objavljena odluka o smeni.

Američki stručnjaci pridružili su se ukrajinskim u sprovođenju istrage o tome zašto se avion F-16 koji je Ukrajina dobila od zapadnih partnera srušio početkom nedelje tokom ruskog napada, rekao je komandant vazduhoplovstva Ukrajine.

Ovo je prvi zabeleženi gubitak F-16 u Ukrajini, u koju su stigli krajem prošlog meseca. Najmanje šest borbenih aviona isporučeno je iz evropskih zemalja.

Vojni analitičari kažu da ovi avioni neće preokrenuti rat, s obzirom na ogromno rusko vazduhoplovstvo i sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane. Međutim, ukrajinski zvaničnici su čekali supresonične avione, koji mogu da nose moderno oružje koje koriste zemlje NATO, jer daju mogućnost da se uzvrati na nadmoć Rusije u avijaciji.

Your browser doesn’t support HTML5

F16 avioni ključni u odbrani Ukrajine od ruskih vazdušnih napada

Ruska vojska sporo, ali postepeno napreduje u upadu u istočnu Ukrajinu, dok se ukrajinske snage drže u pograničnom regionu Kursk na zapadu Rusije.

Your browser doesn’t support HTML5

Mlazni avioni F16 kao pomoć Ukrajini protiv Rusije

Vazduhoplovstvo Ukrajine nije direktno demantovalo da je F-16 pogođen raketom Patriot. Institut za proučavanje rata saopštio je da je za očekivati da Ukrajina u ratu izgubi deo vojne opreme koju je obezbedio Zapad. Međutim, istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu dodao je da će svaki gubitak već ograničene dodele F-16 i obučenih pilota imati ogroman uticaj na sposobnost Ukrajine da upravlja tim avionima u bliskoj budućnosti kao deo odbrambenog sistema ili u ulozi podrške vazduh-zemlja.