Linkovi

Bajden: Napadi na Ukrajinu "užasan podsetnik na brutalnost Rusije"


Posledice ruskog napada na dečju bolnicu u Kijevu (AFP/Roman PILIPEY)
Posledice ruskog napada na dečju bolnicu u Kijevu (AFP/Roman PILIPEY)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sednicu zbog ruskog napada u kom je pogođena glavna dečja bolnicu u Kijevu.

Zasedanje se održava u utorak na zahtev Velike Britanije, Francuske, Ekvadora, Slovenije i Sjedinjenih Država.

Ukazaćemo na neprihvatljiv i kukavički napad Rusije na bolnicu“, objavila je ambasadorka Velike Britanije u UN Barbara Vudvord na društvenoj mreži Eks.

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je da su ruski napadi na Ukrajinu "užasan podsetnik na brutalnost Rusije". U saopštenju je najavio da će Vašington i NATO članice ove nedelje objaviti nove korake na jačanju ukrajinskog protivvazdušnog sistema.

U ruskim vazdušnim napadima na gradove širom Ukrajine u ponedeljak je poginulo najmanje 36 civila, a među metama je bila i dečja bolnica u glavnom gradu, Kijevu.

Mediji navode da je bolnica pretrpela teška oštećenja, a stotine ljudi požurilo je da raščišćava ruševine, dok su roditelji sa bebama, jecajući, istrčali na ulicu sa bebama, delujući ošamućeno i zastrašeno.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je ranije da spasioci kopaju ruševine u dečjoj bolnici Okmatdit u Kijevu i da još nije poznat broj žrtava.

"Rusija ne može tvrditi da ne zna kuda lete njihov projektili i mora biti u potpunosti odgovorna za sve svoje zločine. Protiv ljudi, protiv dece, protiv čovečnosti uopšte", rekao je Zelenski u poruci na društvenim mrežama.

"Veoma je važno da svet sada ne ćuti o tome i da svi vide šta je Rusija i šta radi".

Ukrajinski tužilac Andrij Kostin izjavio je da je o ruskom napadu razgovarao sa tužiocem Međunarodnog krivičnog suda Karimom Kanom.

„Sve informacije i dokaze o napadima na Kijev i druge ukrajinske gradove šaljemo tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda“, rekao je Kostin.

U Kijevu su poginule 22 osobe, među kojima dvoje dece, dok je više od 80 povređeno.

U regionu Donjecka na istoku Ukrajine, vlasti su saopštile da su projektili pogodili industrijsku fabriku, ubivši najmanje tri osobe.

"Ruski teroristi su ponovo pokrenuli masivan raketni napad na Ukrajinu", rekao je Zelenski. "Različiti gradovi – Kijev, Dnjepar, Krivi Rih, Slavjansk, Kramatorsk. Više od 40 projektila raznih tipova. Oštećene su stambene zgrade, infrastruktura, dečja bolnica".

Automobili u plamenu na mestu udara ruske rakete u Kijevu, 8. jula 204.
Automobili u plamenu na mestu udara ruske rakete u Kijevu, 8. jula 204.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je ranije u ponedeljak da je protivvazdušna odbrana zemlje oborila tri krstareće rakete Kh-101 iznad Čerkaskog i Žitomirskog regiona.

U ruskom napadu tokom noći korišćena je i četvrta raketa Kh-101, kao i dve balističke rakete Iskander-M, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Gubernator Dnjepropetrovske oblasti Sergej Lisak rekao je na Telegramu da su ruske snage napale nekoliko sela bespilotnim letelicama "kamikazama" i artiljerijom. U Djenpropetrovsku je poginulo 11 osoba, a najmanje 64 je povređeno.

U centralnom regionu Sumi, regionalna vojna administracija je na Telegramu saopštila da su ruski dronovi bacili eksploziv na tri zajednice.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u ponedeljak da je njihova protivvazdušna odbrana uništila dve ukrajinske bespilotne letelice iznad regiona Belgorod i Voronjež.

Guverner Voronježa rekao je da nema povređenih ili materijalne štete.

Mirovni pregovori

Kineski predsednik Ši Đinping rekao je u ponedeljak da međunarodna zajednica treba da radi na stvaranju uslova za direktne pregovore Rusije i Ukrajine.

Ši je to izjavio tokom posete mađarskog premijera Viktora Orbana, preneli su kineski državni mediji.

Orbanov put u Kinu usledio je nekoliko dana nakon što je imao slične razgovore u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koje su kritikovale Ukrajina i Evropska unija.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Rojters.
XS
SM
MD
LG