Linkovi

Direktor CIA okončao posetu Kosovu


Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns u Prištini
Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns u Prištini

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns sastao se sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, po njegovom povratku iz Sjedinjenih Država, gde je prisustvovao predsedničkoj konvenciji Demokratske stranke u Čikagu.

Vlada Kosova saopštila je da poseta direktora CIA predstavlja važan istorijski trenutak u bilateralnim odnosima.

Vlada Kosova veoma ceni istorijsku posetu Vilijama Bernsa. To je dokaz jakih i stabilnih odnosa između dve države i prilika je za produbljivanje strateške saradnje, za mir i bezbednost u regionu i šire“, navedeno je u saopštenju.

Berns je na Kosovu boravio u trenutku protivljenja američke vlade odlukama premijera Kurtija koje se odnose na sever Kosova i njenih ocena da to utiče na kvalitet odnosa dve države.

On je u četvrtak, iza zatvorenih vrata, razgovarao sa predsednicom Vjosom Osmani i predstavnicima kosovskih bezbednosnih institucija. Detalji posete nisu objavljeni, a predsednica Osmani je na društvenoj mreži Fejsbuk objavila da je, kako je navela, savez sa sa Sjedinjenim Državama garancija bezbednosti, mira i uspeha.

Direktor CIA je u Prištini boravio u okviru posete regionu, tokom koje je još obišao Sarajevo i Beograd. Nije poznato sa kim se sastajao u Srbiji, dok je u Sarajevu razgovarao sa političkim i zvaničnicima bezbednosnih agencija. Prema navodima američkih vlasti teme razgovora u prestonici Bosne i Hercegovine bile su retorika podela i potezi Milorada Dodika, predsednika entiteta Republika Srpska, koji održava bliske veze sa Moskvom i Beogradom.

Istovremeno, na Zapadu postoji bojazan da Moskva pokušava da destabilizuje BiH i ostatak Zapadnog Balkana, kako bi delimično skrenula pažnju sa agresije na Ukrajinu koja traje duže od dve godine.

Reagujući na Bernsovu posetu Dodik je na društvenoj mreži “Eks” objavio da Republika Srpska nikada nije dovodila u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Secesija nikada nije bila naša politika. Ali, Republika Srpska ima pravo da vodi političku borbu za svoj status, prema Dejtonskom sporazumu. Bosna i Hercegovina je zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, stoga je ohrabrujući stav gospodina Bernsa da odgovornost za funkcionisanje zemlje pripada svim etničkim zajednicama“, napisao je Dodik.

On je u četvrtak u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Saopšteno je da su analizarali globalna i regonalna pitanja.

Inače, Dodik se nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Država i Velike Britanije. SAD ga smatraju odgovornim za podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni 1992-1995, u kom je poginulo više od 100.000 ljudi, a milioni raseljeni.

Bosnu i Hercegovina čine dve autonomne regije i jedan distrikt: Republika Srpska, Federacija Bosne i Hercegovine i Brčko, koje povezuju centralne vlasti u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG