Linkovi

Hovenijer: SAD nikada neće dovesti u pitanje status Kosova


Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer govori na ceremoniji povodom 25 godina Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) na Kosovu, u Prištini, 18. septembra 2024. (Foto: Glas Amerike / Budimir Ničić)
Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer govori na ceremoniji povodom 25 godina Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) na Kosovu, u Prištini, 18. septembra 2024. (Foto: Glas Amerike / Budimir Ničić)

Sjedinjene Američke Države nikada neće dovesti u pitanje status Kosova i njegovih institucija, poručio je ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer na ceremoniji povodom 25 godina Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) na Kosovu. On je naglasio da je obaveza Kosova da štiti svoje manjinske zajednice.

"Da budem jasan, institucije države Kosovo su potpuno legitimne. Ponosni smo na našu podršku u uspostavljanju i konsolidaciji tih institucija, uključujući pomoć od NDI-a i mnogih drugih partnera. Takođe želim da naglasim jedan povezani, ali ključan deo: Obaveza Kosova je kao suverene, nezavisne, demokratske i multietničke države da štiti svoje manjinske zajednice", istakao je američki ambasador Džefri Hovenijer.

On je podsetio na stav SAD-a u vezi sa Kosovom.

"Stav SAD-a je nepromenjen, čvrst je i ne menja se. Stoga ne dajemo verodostojnost bilo kakvim naporima da se dovede u pitanje status Kosova ili njegovih institucija. Da budem jasan, Ustav Kosova je legitiman".

Američki ambasador je zahvalio Nacionalnom demokratskom institutu, ističući njegovu ključnu ulogu u razvoju i očuvanju demokratije na Kosovu.

"Svi vi okupljeni ovde danas ste dokaz uspeha NDI-a. Predstavljate širok spektar političkih partija, od kojih mnoge dobijaju ključnu podršku od NDI-a kroz obuke o organizaciji partija, razvoju politika i kampanjama u godinama nakon rata. Mnogi od vas su među hiljadama žena koje su bile politički ili društveno aktivne, inspirisane ili osnažene obukama NDI-a o zagovaranju, kampanjama, javnom govoru, sve sa ciljem poboljšanja rodne ravnoteže u vladi. Znam da među nama ima članova skupštine koji su predložili i postigli usvajanje zakona za unapređenje rodne ravnopravnosti kao članovi Ženske grupacije, koju je NDI pomogao da formira 2005. godine, uz snažnu podršku tadašnje predsednice NDI-a, sekretarke Medlin Olbrajt", rekao je Hovenijer.

Na ceremoniji je govorila i predsednica Kosova Vjosa Osmani koja je istakla da su Sjedinjene Almeričke Države prjatelj koji je snažno verovao u Kosovo, uprkos brojnim izazovima. Naglasila je da su kroz NDI hiljade žena stekle veštine potrebne za upravljanje i liderstvo.

"SAD su prijatelj koji je snažno verovao u Kosovo i koji nikada nije odustao od Kosova, uprkos izazovima. Vizija demokratskog Kosova nas je vodila. Kroz NDI, mnogi pojedinci su ostavili trag na Kosovu. Kroz njihove programe hiljade žena su naučile kako da budu uspešne liderke", rekla je Osmani.

Ceremonija obeležavanja 25 godina Nacionalnog demokratskog instituta na Kosovu okupila je brojne političare, diplomate i predstavnike civilnog društva. Među govornicima putem video veze bili su i bivši predsednik SAD Bil Klinton i penzionisani američki general Vesli Klark.

XS
SM
MD
LG