Linkovi

Izbor novog lidera Hamasa dodatno umanjuje očekivanja u vezi sa prekidom vatre u Gazi


Arhiva - Jahja Sinvar, čelnik Hamasa u Gazi, pozdravlja svoje pristalice nakon što je stigao sastanak u dvorani na obali grada Gaza, 30. aprila 2022.
Arhiva - Jahja Sinvar, čelnik Hamasa u Gazi, pozdravlja svoje pristalice nakon što je stigao sastanak u dvorani na obali grada Gaza, 30. aprila 2022.

Vođa Hamasa Jahja Sinvar, za koga se veruje da je arhitekta napada na Izrael 7. oktobra, sada je novi politički šef te palestinske terorističke grupe, kao i njen vojni vođa sa sedištem u Gazi. Analitičari kažu da je malo verovatno da će Sinvar zaključiti sporazum o prekidu vatre sa Izraelom kako bi prekinuo borbe u Gazi i vratio taoce, ali portparol Hamasa kaže da će Sinvar nastaviti pregovore.

Nikolas Heras iz vašingtonskog Instituta Nju lajns (New Lines) rekao je za Glas Amerike da jednoglasno imenovanje Jahje Sinvara za novog političkog šefa Hamasa pokazuje da je Gaza sada centralna pozornica, a ne Katar, gde se nalazilo političko rukovodstvo.

"Sada Hamas daje vrlo jasnu izjavu svetu, ne samo Izraelu, Sjedinjenim Državama, Kataru i Egiptu da put za Hamas prolazi kroz Gazu i da je u suštini Hamas spreman da se bori do samog gorkog kraja, ne samo za sopstveni opstanak kao organizacija, već i za - sa svoje tačke gledišta - budućnost palestinskog naroda. Hamas signalizira Izraelcima i onima koji sa njima rade da ne postoji način da se Gaza i budućnost Gaze odvoje od Hamasa", rekao je Heras.

Israelis see new Hamas leader Sinwar as more extreme
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da je sada na Jahji Sinvaru da postigne sporazum o prekidu vatre u 10-mesečnom sukobu u Gazi, jer je on "bio i ostao glavni donosilac odluka". Ovo ukazuje da je to bio slučaj čak i kada je glavni pregovarač Hamasa Ismail Hanije, koji se smatrao relativno umerenijim, još bio živ.

Kaled Hroub, ekspert za Hamas na Univerzitetu Northvestern u Kataru, rekao je za francuski list Mond da "ako se Izrael, Sjedinjene Države i njihovi saveznici u regionu i šire nadaju da će pokoriti Hamas silom, odgovor će biti radikalniji Hamas".

On je rekao da ne vidi ublažavanje pozicije grupe dok Vašington i Katar pokušavaju da postignu dogovor u nadi da će smanjiti trenutnu eskalaciju između Izraela i Irana.

Cinzija Bjanko, specijalistkinja za Zaliv u Evropskom savetu za spoljne odnose, rekla je za Glas Amerike da je Katar osam meseci pokušavao da postigne dogovor, ali da je Hamas zaista pod snažnim uticajem Irana.

"Oni odgovaraju samo Iranu, a možda i drugim spoljnim podržavaocima, donekle, Rusiji i Kini. Politička stvar i vojna stvar su sada jedno. To znači da je uticaj Katara sada manji", rekla je Bjanko.

Izraelski i američki obaveštajci rekli su za Njujork tajms da je Sinvarova strategija "da rat u Gazi traje onoliko dugo koliko je potrebno da bi se uništila međunarodna reputacija Izraela i narušio njegov odnos sa njegovim primarnim saveznikom, Sjedinjenim Državama".

Nikolas Heras je rekao da vidi da je Sinvar bio pod uticajem ubijenog generala Iranske republikanske garde Kasema Sulejmanija i da sprovodi njegovu strategiju za Izrael. Heras je rekao da je "Sulejmani razvio čitavu strategiju za stvaranje mreže proksija i partnera koji okružuju Izrael", uključujući Hamas, da rade na njegovom uništenju.

"Vremenom će niz iscrpljujućih sukoba sa Izraelom potkopati temelje Izraela ekonomski, socijalno, politički, a zatim i geopolitički. Svi ti elementi su prisutni u ovom trenutnom sukobu koji je Hamas pokrenuo 7. oktobra 2023. I vidimo da se ova Sulejmanijeva strategija nastavlja da se primenjuje", rekao je on.

Posmatrači kažu da vide i Sinvara i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kao nevoljne da postignu sporazum o prekidu vatre iz sopstvenih političkih razloga.

XS
SM
MD
LG