Linkovi

Kina započela vojne vežbe oko Tajvana u cilju "odvraćanja separatističkih snaga"


Ovaj materijal iz Komande istočnog krila Narodne oslobodilačke armije Kine objavljen 14. oktobra 2024. prikazuje mapu lokacija vojnih vežbi "Zajednički mač-2024B" koje Kina izvodi oko Tajvana.
Ovaj materijal iz Komande istočnog krila Narodne oslobodilačke armije Kine objavljen 14. oktobra 2024. prikazuje mapu lokacija vojnih vežbi "Zajednički mač-2024B" koje Kina izvodi oko Tajvana.

Kineska narodnooslobodilačka armija pokrenula je u ponedeljak novu rundu vojnih vežbi u vodama oko Tajvana, dok Peking povećava vojni pritisak na ostrvsku demokratiju četiri dana nakon što je njen lider odbacio zahtev kineske vlade u vezi sa Tajvanom.

Istočna komanda kineske vojske saopštila je da izvodi zajedničku vojnu vežbu pod nazivom "Zajednički mač-2024B" u vodama oko severnog, južnog i istočnog Tajvana, kao i na severnom kraju Tajvanskog moreuza.

Komanda je izdala saopštenje u kojem se navodi da će vojska, mornarica, vazduhoplovstvo i raketne snage sprovoditi patrole i vežbe borbene gotovosti more-vazduh kako bi simulirali blokadu ključnih luka i napad na pomorske i kopnene ciljeve. Kineska vojska nije precizirala koliko će vežba trajati.

Vežba služi da bi se poslalo "strogo upozorenje" zbog separatističkih akata "tajvanskih snaga za nezavisnost. To je legitimna i neophodna operacija za očuvanje državnog suvereniteta i nacionalnog jedinstva", rekao je Li Si, portparol Komande istočnog krila vojske.

Borbeni avion Miraž 2000 tajvanskih vazduhoplovnih snaga priprema se za sletanje u Hsinčau vazdušno bazi, na Tajvanu, 14. oktobra 2024.
Borbeni avion Miraž 2000 tajvanskih vazduhoplovnih snaga priprema se za sletanje u Hsinčau vazdušno bazi, na Tajvanu, 14. oktobra 2024.

Kao odgovor, tajvansko Ministarstvo nacionalne odbrane izdalo je saopštenje u kojem osuđuje provokativne vežbe i obećava da će braniti tajvansku demokratiju, slobodu i suverenitet.

"Različite vrste iracionalnih i provokativnih akcija koje preduzima Kina su izvor koji pojačava napetost i narušava mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza", navodi se u saopštenju tajvanskog ministarstva odbrane objavljenom u ponedeljak ujutro.

U Vašingtonu kasno u nedelju, portparol Stejt departmenta Metju Miler objavio je izjavu u kojoj se kaže: "Sjedinjene Države su ozbiljno zabrinute zbog zajedničkih vojnih vežbi Narodnooslobodilačke vojske (Kine) u Tajvanskom moreuzu i oko Tajvana. Odgovor NRK vojnim provokacijama na rutinski godišnji govor je neopravdan i rizikuje eskalaciju".

"Nastavljamo da pratimo aktivnosti NRK-a i koordiniramo se sa saveznicima i partnerima u vezi sa našim zajedničkim brigama", navodi se u saopštenju.

"Treniranje odsecanja tajvanskog vazdušnog i pomorskog saobraćaja"

Neki vojni analitičari kažu da kineska vojska ima za cilj da simulira zajedničku blokadu i napade zajedničkih snaga i da uspostavi kontrolu nad tajvanskim priobalnim ostrvima kroz ovu konkretnu vežbu.

"Kineska vojska simulira kako da odseče tajvanski vazdušni i pomorski saobraćaj prema spoljnom svetu i spreči mobilizaciju tajvanskih pomorskih i vazdušnih snaga kroz raspoređivanje svojih pomorskih i vazdušnih snaga u određena područja oko ostrva", rekao je Glasu Amerike u pisanom odgovoru Čie Čung, istraživač u Asocijaciji za strateško predviđanje na Tajvanu.

Pripadnik tajvanske obalske straže prati čamac kineske obalske straže dok prolazi blizu obale ostrva Macu, Tajvan, 14. oktobra 2024. (Tajvanska obalska straža preko AP)
Pripadnik tajvanske obalske straže prati čamac kineske obalske straže dok prolazi blizu obale ostrva Macu, Tajvan, 14. oktobra 2024. (Tajvanska obalska straža preko AP)

Čung je rekao da Peking pokušava da poboljša svoje sposobnosti da uvede potpunu blokadu oko Tajvana izvođenjem vojnih vežbi u oblastima koje direktno odgovaraju svim ključnim lukama Tajvana.

Vežba je usledila četiri dana nakon što je predsednik Tajvana Laj Čing-Te poslao čvrstu poruku Pekingu tokom svog govora na Dan državnosti 10. oktobra, tvrdeći da Narodna Republika Kina, što je zvanični naziv Kine, nema pravo da predstavlja Tajvan.

On je ponovio činjenicu da "Republika Kina [zvanični naziv Tajvana] i Narodna Republika Kina nisu podređene jedna drugoj" i obećao da će se "odupreti aneksiji ili zadiranju" u suverenitet Tajvana.

Kina gleda na Tajvan kao na deo svoje teritorije i više puta je obećavala da će se ponovo ujediniti sa demokratskim ostrvom putem sile ako bude potrebno. Otkako je na vlasti na Tajvanu Demokratska progresivna partija, Peking je pojačao svoju vojnu agresiju prema Tajpeju kroz sve veću učestalost upada kineskih vojnih aviona i pomorskih brodova, kao i učestalost vojnih vežbi u stilu blokade oko ostrva.

Kineska vojna vežba takođe je usledila nakon ponovljenih upozorenja tajvanskih vlasti da bi Peking mogao da iskoristi Laijev govor na Dan državnosti kao izgovor za pokretanje nove runde vojnih vežbi oko Tajvana.

Ministarstvo odbrane Tajvana je u nedelju izvestilo da je grupa kineske mornarice, predvođena nosačem aviona Liaoning, plovila kroz vode u blizini Baši kanala, koji povezuje Južno kinesko more i Pacifik i razdvaja Tajvan i Filipine. Očekuje se da će kineska mornarička grupa krenuti ka zapadnom Pacifiku.

Pošto je kineska grupa predvođena nosačem aviona otplovila na istočnu stranu Tajvana, neki tajvanski vojni analitičari kažu da će kineska vojska pokušati da simulira vežbe odbijanja područja i kontra-intervencije.

Lin Jing-Ju, vojni stručnjak na Univerzitetu Tamkang na Tajvanu, rekao je za Glas Amerike da bi kineska vojska mogla da pokuša da odredi Liaoning kao američki nosač aviona i simulira kako kineske pomorske i vazdušne snage mogu da izvedu operacije odbijanja područja i kontraintervencije protiv američkog nosača aviona koji može da pokuša da interveniše u slučaju potencijalne kineske invazije na Tajvan.

Ovo je druga vojna vežba u stilu blokade koju je Kina organizovala oko Tajvana 2024. Nakon Laijeve inauguracije u maju, Kina je održala sličnu vojnu vežbu uokvirenu kao "snažnu kaznu za separatističke akte 'tajvanskih snaga za nezavisnost'" i "strogo upozorenje" protiv provokacija spoljnih sila.

Drugi analitičari kažu da se kineska vlada nada da će smanjiti podršku koju u na Tajvanu ima vladajuća Demokratska progresivna partija, koju je Peking više puta okarakterisao kao separatističku. Ali efekat njegovog vojnog zastrašivanja će verovatno biti ograničen, dodaju oni.

"Često vremena ove vojne vežbe ne dovode do smanjenja podrške DDP-u ili promene podrške glavnoj opozicionoj stranci Kuomintangu, koja favorizuje više prijateljskih veza sa Kinom", rekao je Glasu Amerike telefonom Lev Nahman, politikolog u Tajvanskom nacionalnom univerzitetu.

Pored ograničenog uticaja na unutrašnju politiku Tajvana, Nahman je rekao da će nova runda kineskih vojnih vežbi verovatno povećati negativnu percepciju Kine u drugim zemljama regiona.

"Percepcija Kine već opada u Južnoj Koreji i Japanu, tako da što više Peking preduzima ove akcije, to će manje pomoći svom imidžu pouzdanog regionalnog lidera", dodao je on.

Uprkos upozorenju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na provokacije prošle nedelje tokom samita ASEAN-a, Lin sa Univerziteta Tamkang je rekao da vreme vojne vežbe pokazuje da Peking procenjuje kako će Vašington odgovoriti na višestruke krize koje bi mogle da se pojave u indo-pacifičkom regionu.

"Odluka Kine da održi vojnu vežbu pokazuje da ih upozorenje Blinkena nije odvratilo, a pošto je Severna Koreja takođe povećala svoje vojne pretnje Južnoj Koreji tokom vikenda, Peking verovatno testira sposobnost Vašingtona da se nosi sa višestrukim krizama u Aziji", rekao je za Glas Amerike.

Pošto je tajvanski predsednik Lai usvojio manje provokativan ton tokom svog govora povodom Dana državnosti u poređenju sa govorom na inauguraciji u maju, Nahman je rekao da bi tajvanska vlada trebalo da pokuša da usredsredi svoj odgovor na najnoviju kinesku agresiju.

"Vojne vežbe su definitivno preterano provokativne sa kineske strane, ali možda je bilo nečega u rečima koje je Lai upotrebio tokom svog govora jer bi kineski odgovor mogao biti mnogo gori od onoga što sada vidimo", rekao je on za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG