Linkovi

Putin kaže da je ponudio borcima Vagnera šansu da nastave da služe


ARHIVA - Borci privatne plaćeničke grupe Vagner stoje na tenku pored plakata za cirkus, tokom pobune svoje formacije, nedaleko od baze u južnom vojnom distriktu u gradu Rostov na Donu, u Rusiji, 24. juna 2023.
ARHIVA - Borci privatne plaćeničke grupe Vagner stoje na tenku pored plakata za cirkus, tokom pobune svoje formacije, nedaleko od baze u južnom vojnom distriktu u gradu Rostov na Donu, u Rusiji, 24. juna 2023.

Ruski predsednik Vladimir Putin ponudio je plaćenicima iz grupe Vagner mogućnost da ostanu zajedno u Rusiji posle njihove pobune.

Putin je, u intervjuu za ruski dnevnik Komersant, rekao da je ovo jedna od nekoliko ponuda koje je dao na sastanku sa oko tri desetine boraca i osnivačem Vagnera, Jevgenijem Prigožinom, krajem prošlog meseca, pet dana pošto je Vagner izveo neuspelu pobunu protiv ruskih vojnih lidera.

Prema ponudi, borci bi ostali pod svojim sadašnjim komandantom, kojeg su novine identifikovale samo po nadimu "Seda kosa".

Putin je takođe rekao da je na ruskoj vladi i parlamentu da razrade pravni okvir za privatne vojne formacije.

Komersant je rekao da je Putin govorio o susretu sa 35 Vagnerovih boraca i Prigožinom u Kremlju i ponudio im opcije za budućnost, uključujući ostanak pod njihovim komandantom od 16 meseci.

"Svi su mogli da se okupe na jednom mestu i da nastave svoju službu", citira predsednika Komersant. "I ništa se ne bi promenilo. Vodila bi ih ista osoba koja je sve to vreme bila njihov pravi komandant".

Kako je Putin glavnokomandujući vojske, izgleda da implicira da će oni ostati u ruskoj vojsci, iako to nije eksplicitno rekao.

"Mnogi od njih su klimnuli glavom kada sam ovo rekao", citirao je Putina Komersant.

Međutim, Prigožin se nije složio, navodi se u tekstu.

"Prigožin je posle slušanja rekao: 'Ne, momci se neće složiti sa takvom odlukom'", citirao je Putina Komersant.

Borci Vagnera igrali su ključnu ulogu u napredovanju ruske vojske u istočnoj Ukrajini i bili su pokretačka snaga u zauzimanja grada Bahmuta u maju nakon višemesečnih borbi.

Ali Prigožin je stalno optuživao vojsku da nije podržala njegove ljude, a borci Vagnera, nezadovoljni time kako Ministarstvo odbrane vodi rat, preuzeli su kontrolu nad južnim gradom Rostov na Donu 23. juna i krenuli su ka Moskvi.

Zaustavili su svoje napredovanje sledećeg dana pošto im je ponuđen dogovor prema kojem bi mogli da se presele u Belorusiju, zajedno sa Prigožinom. Bilo kakva ideja o podizanju optužnice protiv Prigožina je odbačena.

Putin je za novine rekao da ne postoji mogućnost da Vagner ostane u sadašnjem obliku.

"Vagner ne postoji", rekao je Putin "Komersantu". "Ne postoji zakon o privatnim vojnim organizacijama. On jednostavno ne postoji".

Kremlj: Razmotriti pravni status Vagnera

Dan posle Putinovog intervjua, Kremlj je u petak saopštio da status privatne Vagnerove plaćeničke grupe treba "razmotriti".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je status kompanija poput Vagnera "prilično komplikovan" i da ga treba proučiti.

Upitan da li je verovatno donošenje nove zakonska regulativa o statusu privatnih vojnih kompanija, on je rekao: "Ovo pitanje će se barem razmatrati".

XS
SM
MD
LG