Linkovi

Siromaštvo, nezaposlenost i cene osnovnih namirnica najveći problemi građana Kosova


Predstavljanje izveštaja "Puls javnosti" na Kosovu (Foto: VOA)
Predstavljanje izveštaja "Puls javnosti" na Kosovu (Foto: VOA)

Najveći problemi sa kojima se građani Kosova trenutno suočavaju su siromaštvo nezaposlenost i cene osnovnih životnih namirnica, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja UNDP-a “Puls javnosti”. Prema ovom istraživanju više od polovine građana Kosova zadovoljno je radom centralnih kosovskih institucija, dok je zabeleženo smanjenje zadovoljstva građana radom sudova i tužilaštava.

Istraživanje sprovedeno od 17. aprila do 7. maja 2024. godine, obuhvatilo je mišljenja preko 1.300 ispitanika iz svih 38 opština na Kosovu.

Ključna društveno - ekonomska pitanja

Kao i u prethodnom istraživanju iz novembra 2023. godine tri glavna problema prema istraživanju javnog mnjenja iz maja 2024.godine su siromaštvo (16.6%), nezaposlenost (16.3%) i cene osnovnih životnih namirnica (12.7%).

“Podaci raščlanjeni po etničkoj pripadnosti ukazuju su da su tri glavna problema Albanaca na Kosovu, nezaposlenost, siromaštvo i cene osnovnih životnih namirnica, dok su glavni problemi Srba siromaštvo, problem urbanog prostora, koji se odnosi na ubrzanu gradnju i međuetnički odnosi. Kad su u pitanju ostale zajednice koje žive na Kosovu, njihovi najveći problem su prema istraživanju Puls Javnostii, siromaštvo, snabdevanje električnom energijom i problem urbanog prostora”, piše u izveštaju.

Zadovoljstvo institucijama

Kad je u pitanju rad centralnih kosovskih institucija podaci istaživanje pokazuje da je u proseku 50,1% ljudi zadovoljno radom ključnih centralnih institucija, što ukazuje na povećanje od 7,7 procentnih poena u odnosu na podatke o istraživanju javnog mnjenja iz novembra 2023. (42.4%). Rezultati ukazuju na povećanje zadovoljstva radom Izvršnog kabineta, premijera, Skupštine, predsednika Skupštine i predsednice Kosova.

‘’Zadovoljstvo radom premijera je poraslo na 58.4 odsto u poređenju sa 48.4 odsto u novembru prošle godine. Imamo i veliki porast, 52.1 odsto u maju 2024. u poređenju sa 38.7 odsto novembra prošle godine, za predsednika Skupštine. Takođe, i sa radom predsednice videli smo da imamo porast, zadovoljstvo predsednicom ukazalo je na najviši nivo zadovoljstva među ključnim kosovskim centralnim institucijama, sa 69% zadovoljnih radom predsednice u maju 2024. godine, u odnosu na 56,2% u novembru 2023”, rekla je Alisa Hasani menadžerka istraživanja “Puls javnosti”.

Rezultati istraživanja pokazuju da je zabeleženo smanjeno zadovoljstvo građana radom sudova i tužilaštva.

“Radom sudova u maju 2024. godine zabeleženo je smanjenje zadovoljstva za 2,2 procentna poena (27.1%) u odnosu na novembar 2023. godine (29.3%), a smanjenje od 3,5 procentnih poena radom tužilaštva u maju 2024. godine (26.5%). %) u odnosu na novembar 2023. (30%)”.

Korupcija

U proseku, 19,9% ispitanika smatra da je na Kosovu prisutna korupcija velikih razmera. Kosovska policija sa 12,40% smatra se najmanje korumpiranom institucijom, a slede je međunarodne organizacije sa 13,70%. Kao najkorumpiranije institucije smatraju se sudovi (36.5%), carina (35.3%) i Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (22.4%).

Bezbednost

Ukupno 83,2% procenata ispitanika izjavilo je da se oseća bezbedno od nasilja i kriminala kada su na ulici. Podaci raščlanjeni po polu pokazuju da se 83,4% muškaraca i 82,9% žena oseća bezbedno kada su na ulici. Međutim podaci raščlanjeni po etničkoj pripadnosti su pokazali da se veći broj kosovskih Albanaca (85,3%) i drugih kosovskih zajednica (83,2%) u poređenju sa kosovskim Srbima (31,9%) osećao bezbedno kada su napolju na ulici.

Sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Kad je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, ukupno 10,9% ispitanika u potpunosti veruje, a 40,9% veruje da će Sporazum o putu normalizacije odnosa između Prištine i Beograda pozitivno uticati na život ljudi. Podaci raščlanjeni po etničkoj pripadnosti pokazali su da 52,9% kosovskih Albanaca i 51,6% drugih kosovskih zajednica ima pozitivan stav prema Sporazumu, u poređenju sa 25,7% kosovskih Srba.

Nalazi “Pulsa javnosti” koji su danas predstavljeni zasnovani su na istraživanju javnog mnjenja u kojem je učestovovalo 1.306 ispitanika na Kosovu starijih od 18 godina.

Uzorak je uključivao isti broj muškaraca i žena iz svih kosovskih opština i regiona, koji obuhvataju i gradska i ruralna područja.

U pogledu etničke zastupljenosti, uzorak je uključivao 896 Albanaca, 210 Srba i 200 pripadnika drugih kosovskih zajednica (Aškalije, Bošnjaci, Egipćani, Goranci, Romi i Turci).

Istraživanje Puls javnosti od 2002. godine sprovodi UNDP uz podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) na Kosovu.

XS
SM
MD
LG