Rastu tenzije Izraela i UN oko mirovne misije u Libanu, srpski vojnici "nisu ugroženi"

Vozila mirovne misije UNIFIL u Libanu, 12. oktobar 2024. (Photo: AFP)

Izrael je proširio opseg svojih meta u ratu sa Hezbolahom i gađao hrišćanski grad Aitu na severu Libana, saopštio je libanski Crveni krst. Najmanje 21 osoba je poginula u tom napadu. Do sada je fokus izraelskih napada u Libanu bio na jugu zemlje.

Istovremeno, rastu tenzije između Izraela i UNIFIL-a, mirovnih snaga UN. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovo je u ponedeljak pozvao mirovne trupe UN da se povuku iz Libana, uz obrazloženje da mirovnjaci prave "ljudski štit" Hezbolahu.

UN odbija da premesti svoje trupe, a u nedelju je saopšteno da su izraelske snage upale u njihovu bazu, što su izraelski zvaničnici negirali.

UNIFIL je misija od oko 9.500 vojnika različitih nacionalnosti, stvorena nakon izraelske invazije na Liban 1978. godine. Trenutno ima zadatak da nadgleda prekid vatre kojim je okončan 33-dnevni rat 2006. između Izraela i Hezbolaha.

EU je u ponedeljak osudila napade na mirovnjake UN u Libanu i odbacila optužbe Izraela da UNIFIL opstruiše vojne operacije protiv Hezbolaha.

Petorica mirovnjaka su ranjena u napadima koji su pogodili i njihove pozicije otkako je Izrael počeo kopnenu ofanzivu protiv Hezbolaha - i za većinu napada su okrivljene izraelske snage. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da je "rad mirovne misije veoma važan i da je apsolutno neprihvatljivo napadati trupe UN".

Ministarstvo: Vojnici iz Srbije u Libanu nisu direktno ugroženi

Pripadnici Vojske Srbije angažovani u zonama mirovnih operacija pod mandatom Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu i UNTSO na Bliskom istoku su dobro i do sada nisu bili direktno ugroženi, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da su vojnici obezbeđeni svim sredstvima potrebnim za život i rad u uslovima pogoršane bezbednosne situacije u zoni operacije.

Bezbednosna situacija se neprekidno prati i shodno procenama preduzimaju se mere s ciljem sprečavanja ugrožavanja bezbednosti angažovanih pripadnika Vojske Srbije, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsećaju da je trenutna situacija u zonama mirovnih operacija složena i nestabilna, zbog intenzivnih sukoba između oružanih snaga Izraela i pripadnika Hezbolaha.

Na snazi su mere koje se odnose na ograničenje kretanja pripadnika misija, boravak u skloništima, obaveznu upotrebu balističke zaštitne opreme i druga postupanja u skladu sa operativnim procedurama, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da je Generalštab Vojske, s ciljem svakodnevnog praćenja situacije i planiranja aktivnosti za naredni period, u stalnom kontaktu sa starijim nacionalnim predstavnikom Vojske Srbije u Libanu i generalštabovima oružanih snaga Španije i Italije, kao vodećim nacijama u sektorima u kojima su angažovani pripadnici srpske vojske.

SAD šalju oružje i vojsku u Izrael

Na Bliskom istoku rastu tenzije između Izraela i Irana zbog mogućeg odgovora na raketni napad 1. oktobra.

Sjedinjene Države objavile su u nedelju da šalju napredni raketni odbrambeni sistem u Izrael i oko 100 američkih vojnika koji će njime upravljati.

Raketni sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense system), je zemaljski presretač dizajniran za odbranu od balističkih projektila. Njegovo raspoređivanje usledilo je nakon što je Iran 1. oktobra lansirao više od 180 balističkih projektila na Izrael, a nakon što je u izraelskom napadu na Bejrut ubijen lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, dok Izrael sada planira uzvratni napad na Teheran.

Sistem THAAD se koristi za obaranje balističkih projektila. Nema bojeve glave i ne koristi se za izvođenje ofanzivnih napada.

Na pitanje o odluci u nedelju, Bajden je samo rekao da je naredio Pentagonu da rasporedi sistem "da brani Izrael". On je odbio da odgovara na dodatna pitanja.

SAD su već najveći izraelski dobavljač oružja, a Rajder je u svojoj izjavi rekao da će baterija "pojačati izraelski integrisani sistem protivvazdušne odbrane".

Iranski ministar spoljnih poslova Sejed Abas Aragči govori na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim iračkim kolegom u Bagdadu 13. oktobra 2024.

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči rekao je na Eksu da Iran nema "crvenih linija u odbrani svog naroda i interesa".

Čini se da njegova izjava ima za cilj da odagna navode da će Iran podneti izraelski napad bez daljeg odgovora, kao što je Teheran uradio ranije ove godine kada je Izrael poslednji put pogodio Iran nakon salve iranskih projektila.

Aktuelni sukob na Bliskom istoku počeo je kada su militanti Hamasa napali Izrael u oktobru 2023. godine, ubivši 1.200 ljudi i zarobivši oko 250 talaca. Izraelt saopštava da veruje da Hamas još uvek drži 101 taoca, uključujući 35 za koje vojska navodi da su mrtvi.

U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi ubijeno je više od 42.200 Palestinaca, prema tamošnem ministarstvu zdravlja koje kontroliše Hamas, a koje u svojim brojevima ne pravi razliku između boraca i civila.

Hamas su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge zapadne zemlje proglasile terorističkom grupom.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.