Izraelske snage ubile vođu Hamasa, Bajden poručio da je vreme da se rat okonča

Protesti za primirje u Tel Avivu (Foto: AP/Ariel Schalit)

Izraelske snage ubile su u Gazi vođu Hamasa Jahju Sinvara, koga smatraju odgovornim za planiranje napada 7. oktobra 2023. godine koji je doveo do rata u toj palestinskoj enklavi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da Sinvarova smrt nudi šansu za mir na Bliskom istoku, ali je upozorio da sukob u Gazi nije okončan i da Izrael neće stati sve dok oteti taoci ne budu oslobođeni.

Izmirili smo račun. Zlu je zadat udarac, ali naš zadatak još uvek nije okončan. Dragim porodicama talaca poručujem: dogodio se važan trenutak u ratu. Nastavićemo punom snagom dok svi vaši i naši najmiliji, ne budu vraćeni svojim domovima”, poručio je izraelski premijer.

Izraelska vojska saopštila je da je ubila Sinvara u operaciji na jugu Pojasa Gaze u sredu.

"Nakon završetka procesa identifikacije tela, može se potvrditi da je Jahja Sinvar eliminisan", navela je vojska.

Ubistvo vođe Hamasa predstavlja ogroman uspeh za Izrael i jedan od ključnih događaja u jednogodišnjem ratu, prenosi agencija Rojters.

"Ovo je veliki vojni i moralni uspeh za Izrael i pobeda za celi slobodni svet protiv osovine zla radikalnog islama, pod vođstvom Irana. Sinvarovo ubistvo stvara šansu za hitno oslobađanje svih talaca i promene koja će dovesti do nove realnosti u Gazi - bez Hamasa i iranske kontrole", rekao je izraelski šef diplomatije Izrael Kac.

Ne propustite: Krivične optužbe protiv lidera Hamasa u SAD zbog napada na Izrael

Izraelska vojska i policija ranije su testirali DNK posmrtnih ostataka muškarca za kojeg se verovalo da je Sinvar. Hamas nije komentarisao vest o smrti svog vođe.

Izraelski vojni radio preneo je da se incident dogodio tokom kopnene operacije u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, tokom kojeg su izraelske trupe ubile trojicu ekstremista i uzele njihova tela.

Američka vojska saopštila je da njene snage nisu učestvovale u operaciji u kojoj je Sinvar ubijen.

"To je bila izraelska operacija. Američke snage nisu bile direktno uključene. SAD su pomogle sa informacijama i obaveštajnim podacima, koje se tiču oslobađanja talaca i lociranje lidera Hamasa koji su bili odgovorni za njihovo zarobljavanje", rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.

U Izraelu, porodice talaca koje Hamas drži u Gazi saopštile su da se nadaju da se sada može postići dogovor o primirju u okviru kojeg bi zarobljeni bili vraćeni kući. Stanovnici Gaze naveli su da veruju da će se rat nastaviti.

Bajden: Prilika za bolju budućnost Izraelaca i Palestinaca

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je u četvrtak sa izraelskim premijerom kojem je, kako je rekao novinarima po dolasku u oproštajnu posetu Nemačkoj, čestitao posle ubistva Sinvara.

Rekao je da je sada vreme da se ide dalje i da zbog smrti vođe Hamasa gaji veće nade u izglede za primirje. Dodao je da je vreme da se rat završi i da se taoci, koje Hamas drži u Gazi, vrate kući.

Iz Bele kuće je posle razgovora saopšteno da su Bajden i Netanjahu razgovarali o tome kako da se iskoristi ovaj trenutak da se taoci vrate kući i rat završi.

Američki lider je prethodno u saopštenju naveo da je ubistvo lidera ekstremista Hamasa dobra vest za Izrael, Sjedinjene Države i svet.

Kao vođa terorističke grupe Hamas, Sinvar je odgovoran za smrt hiljada Izraelaca, Palestinaca, Amerikanaca i građana više od 30 zemalja. Bio je organizator masakra, silovanja i kidnapovanja 7. oktobra. Teroristima Hamasa naredio je da izvrše invaziju na Izrael i ubijaju civile, osobu koja je preživela Holokaust, decu pred roditeljima, kao i roditelje pred decom”, poručio je Bajden u saopštenju Bele kuća.

Ovo je nesumnjivo dan olakšanja i sećanja – sličan onom širom Sjedinjenih Država pošto je predsednik Obama naredio raciju u kojoj je 2011. ubijen Osama Bin Laden. Izrael je imao sva prava da eliminiše vođstvo i vojnu strukturu Hamasa koji više nije u stanju da izvede napad poput onog 7. oktobra”, istakao je američki predsednik.

On je podsetio da je neposredno nakon napada ekstremista Hamasa uputio američke obaveštajce da sarađuju sa izraelskim kolegama u lociranju i praćenju Sinvara i drugih vođa Hamasa koji su se krili u Gazi.

Uz našu obaveštajnu pomoć, izaelske snage su nemilosrdno progonile Hamasove vođe terajući ih u beg iz skloništa. Današnji dan je još jedan dokaz da nigde u svetu nijedan terorista ne može da izbegne pravdu, ma koliko to trajalo”, istakao je Bajden.

Američki predsednik Džo Bajden (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Ovo je prilika za ‘dan posle’ u Gazi bez Hamasa na vlasti i političko rešenje koje pruža bolju budućnost i Izraelcima i Palestincima. Jahja Sinvar bio je nepremostiva prepreka za postizanje tih ciljeva – koja više ne postoji. Ali, mnogo posla je pred nama”, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Oglasila se i potpredsednica Kamala Haris koja je ocenila da je ubistvo Sinvara korak napred ka eliminisanju pretnje koju Hamas predstavlja za Izrael.

"Pravda je zadovoljena. Sinvar je bio odgovoran za ubistvo hiljada nevinih ljudi, uključujući žrtve 7. oktobra i taoce ubijene u kazi. Ovaj trenutak nam daje šansu da konačno okončamo rat u Gazi", rekla je Haris novinarima u Milvokiju, u Viskonsinu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će SAD udvostručiti napore da okončaju konflikt u Gazi posle smrti vođe Hamasa.

"Sinvar je više puta proteklih meseci odbacio napore SAD i njihovih partnera da okončaju rat sporazumom koji bi vratio taoce njihovim porodicama i ublažio patnje Palestinaca", naveo je Blinken u saopštenju.

Povodom smrti Jahje Sinvare glasio se i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

"Lider Hamasa bio je prepreka hitno potrebnom prekidu vatre i bezuslovnom oslobađanju svih talaca. Bio je terorista sa crne liste Evropske unije, odgovoran za gnusni napad 7. oktobra. Potrebno je da se okonča nasilje, oslobode taoci i zaustave patnje Palestinaca", objavio je Žosep Borelj na društvenoj mreži "Eks".

Šta posle ubistva Sinvara?

Džonatan Rinhold, profesor na Univerzitetu Bar-Ilan u Tel Avivu, ocenio je za Glas Amerike da se ubistvom lidera Hamasa, godinu dana posle napada ekstremista tog pokreta na Izrael, zatvara svojevrsni krug.

Figurira osećaj da je najodgovorniji za sve što se dogodilo i da je dobio to što zaslužuje. Postoji potreba da se ovo iskoristi za usmeravanje pažnje na taoce, kako bi uskoro njih što više bilo oslobođeno i vraćeno u Izrael. Smatram i da bi se prema Gazi trebalo odnositi na drugačiji način. Hamas je uništen kao konvencionalna vojna sila, ali su preostala dva izazova: teroristi u vidu manjih naoružanih grupa koje raspolažu jednostavnijim modelima projektila. Drugi je upravljanje Gazom i u vezi sa tim očekujem angažman Amerike”, objašnjava Rinhlod za Glas Amerike.

Ističe, međutim, i da je pažnja Izraela i Amerike trenutno usmerenija na Liban.

Ne propustite: Ko je bio vođa Hamasa Jahja Sinvar?

Stvorila se prilika da se Hezbolah u velikoj meri oslabi, za šta su zainteresovani američki saveznici u regionu, poput Saudijske Arabije, Egipta i drugih. Značajno pitanje su obnova Libana i Gaze, tako da će onaj ko to bude učinio dobiti znatne zasluge. Umeren nastup važan je za sve zainteresovane strane: Izrael, Ameriku, Saudijsku Arabiju, Egipat. Pitanje je da li će izraelske snage biti angažovanije na području Gaze, kako bi se uspostavio red. Ili će se Hamas delimično oporaviti, i na neki način sakriti iza nekih novih palestinskih vlasti. To su važna pitanja u vezi sa Gazom iako je pažnja, kako sam pomenuo, trenutno usredređenija na Liban i Iran”, zaključuje za Glas Amerike Džonatan Rinhold, profesor na Univerzitetu Bar-Ilan u Tel Avivu.

U izraelskim napadima poginule hiljade hamasovaca

Sinvar, koji je predvodio Hamas u Pojasu Gaze, imenovan je za lidera celokupne ekstremističke organizacije nakon ubistva bivšeg političkog vođe Ismaila Hanije u julu u Teheranu. Verovalo se da se protekle dve decenije krio u tunelima izgrađenim u Gazi.

Izrael je tragao za Sinvarom od napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, uglavnom civili, dok je oko 250 oteto, prema izraelskim podacima.

U izraelskoj kontraofanziva u Gazi ubijeno je više od 42.400 Palestinaca, od kojih su više od polovine žene i deca, prema zdravstvenim zvaničnicima Gaze. Izraelska vojska saopštila je da broj poginulih uključuje hiljade boraca Hamasa.

Your browser doesn’t support HTML5

Gaza u doba primirja

Izraelske snage su u proteklim sedmicama izvršile brojne napade na lidere svojih neprijatelja. U izraelskim udarima na Bejrut, prošlog meseca je ubijen lider Hezbolaha Hasan Nasralah, kao i veći dio glavnih komandanata vojnog krila te grupe koju podržava Liban.

IDF je u četvrtak naveo da je ubijen komandant Hezbolaha u južnom Libanu Husein Avada, uz napomenu da je on odgovoran za ispaljivanje projektila preko granice u Izrael.