Hamas i Izrael razmenjuju optužbe ko je odgovoran za nepostizanje prekida vatre, SAD i dalje tvrde da je sporazum blizu

Palestinac prolazi pored ruševina kuća uništenih u izraelskim napadima, usred sukoba između Izraela i Hamasa, u Kan Iounisu u južnom pojasu Gaze, 4. septembra 2024.

Militantna grupa Hamas optužila je u četvrtak izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da radi na sprečavanju sporazuma o prekidu vatre za rat u Gazi, dan nakon što je Netanjahu rekao da će Izrael kombinovati vojni pritisak sa čvrstim stavom o svojim zahtevima.

U saopštenju Hamasa se navodi da su razgovori o novom predlogu za prekid vatre nepotrebni pošto je grupa pristala na julski predlog koji su iznele Sjedinjene Države.

"Upozoravamo da ne upadnete u Netanjahuovu zamku i trikove, jer on koristi pregovore da produži agresiju na naš narod", navodi se u saopštenju.

Tokom konferencije za novinare u sredu u Jerusalimu, Netanjahu je rekao da je Izrael pristao na ranije predloge o prekidu vatre, dok ih je Hamas odbijao.

Netanjahu je takođe ostao pri svom stavu da Izrael zadržava kontrolu nad Filadelfijskim koridorom, 14-kilometarskim pojasom zemlje u graničnom području između Egipta i Gaze.

Your browser doesn’t support HTML5

US dismisses concerns indictment of Hamas leaders will complicate cease-fire talks

"Što se Gaze tiče, tri su ratna cilja: Prvi ratni cilj je bio uništavanje Hamasovih vojnih i upravljačkih sposobnosti. Drugi je bio da oslobodimo naše taoce, a treći da osiguramo da Gaza nikada više ne predstavlja pretnju Izraelu", rekao je on. "I sva tri ta cilja, sva tri, prolaze kroz izraelsku kontrolu nad Filadelfijskim koridorom".

U Vašingtonu, visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je novinarima u sredu da se pregovori o prekidu vatre nastavljaju i da je dogovor "u osnovi postignut", osim dve tačke problema – koje će palestinski zatvorenici biti pušteni u zamenu za preostale taoce i raspoređivanje izraelskih snage tokom prve faze sporazuma.

Nezadovoljstvo u Savetu bezbednosti UN

Članovi Saveta bezbednosti UN izrazili su u sredu nezadovoljstvo zbog neuspeha da se zaključi sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca između Izraela i Hamasa, na sednici sazvanoj zbog ubistva šest izraelskih talaca i eskalacije nasilja na Zapadnoj obali.

"Postoji osećaj besa širom sveta. Bes u Palestini što ih međunarodna zajednica izneverava", rekao je slovenački ambasador Samuel Žbogar, čija delegacija ovog meseca predsedava Savetom po principu rotacije. "Gnev na izraelskim ulicama što se taoci i dalje drže u Gazi. Ogorčenje globalne javnosti što ovaj rat ne prestaje".

Ne propustite: Izrael objavio da je ubio ekstremistu Hamasa koji se vidi na snimku napada 7. oktobra

Na sastanku koji je zatražio Izrael o šest talaca koje je ubio Hamas, čija su tela pronađena u subotu, Žbogar je podsetio Savet koji čini 15 nacija da je njihov posao da se zalažu za mir.

Alžir je takođe zatražio da Savet raspravlja o eskalaciji nasilja na Zapadnoj obali, gde je, prema Ujedinjenim nacijama, ubijeno najmanje 30 Palestinaca, uključujući sedmoro dece, otkako je Izrael pokrenuo vojnu operaciju velikih razmera 27. avgusta.

"Ozbiljno je alarmantno da se sa svakim brifingom ovog saveta situacija na okupiranoj palestinskoj teritoriji i Izraelu stalno pogoršava", rekla je ambasadorka Malte Vanesa Frejzer.

Postoji opšta zabrinutost da napori SAD, Egipta i Katara da posreduju u sporazumu o prekidu vatre i oslobađanju talaca nisu bili uspešni nakon tri meseca posredovanja, posebno nakon što je Savet bezbednosti podržao sporazum u rezoluciji 10. juna.

"Stvari su se samo pogoršale za Palestince, za izraelske taoce i, zaista, za ceo region od usvajanja te rezolucije", rekla je ambasadorka Gvajane Karolin Rodrigez-Birket.

Američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild pozvala je na strpljenje.

"Diplomatija nije stvar pucketanja prstima i — voila. Potreban je naporan rad. Za to je potreban trud, a nažalost i vreme", rekla je ona. "Nije propalo".

Ona je istakla da je diplomatija pomogla da se u novembru oslobodi više od 100 od 250 talaca koje je Hamas uzeo tokom terorističkog napada 7. oktobra 2023. godine.

"I upravo kroz diplomatiju želimo da vratimo preostale taoce kući i konačno stavimo ovaj užasan sukob na put ka trajnom završetku", rekla je Tomas-Grinfild. "Izraelski narod treba da shvati da je dogovor koji je na stolu onaj koji njihovi lideri mogu da prihvate, jer je to dogovor koji obezbeđuje bezbednost Izraela".

Militanti Hamasa ubili su oko 1.200 ljudi i zarobili oko 250 talaca tokom terorističkog napada 7. oktobra na južni Izrael. U izraelskoj kontraofanzivi je u Gazi ubijeno skoro 41.000 Palestinaca, većinom žena i dece, prema zdravstvenim zvaničnicima Gaze, dok izraelska vojska navodi da broj poginulih uključuje nekoliko hiljada boraca Hamasa.

Hamas su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge zapadne zemlje proglasile terorističkom grupom. U Savetu bezbednosti u sredu, izraelski izaslanik je ponovio svoj zahtev da članovi Saveta proglase Hamas terorističkom organizacijom.

Margaret Bešir iz Glasa Amerike, Petsi Vidakusvara i Nataša Mozgovaja doprinele su pisanju ovog izveštaja. Korištene su neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.