Inflacija u SAD najniža od februara 2021. ali cijene i dalje visoke

  • Asošijeted pres

Kupac prolazi pored frižidera u prodavnici "King Soopers", 7. oktobra 2024. u Denveru. (Foto: AP/David Zalubowski)

Inflacija u SAD je prošlog mjeseca došla do najniže tačke otkako je prvi put počela da raste prije više od tri godine, što je još jedna u nizu ohrabrujućih ekonomskih vijesti u posljednjim sedmicama predsjedničke utrke.

Potrošačke cijene porasle su 2,4% u septembru u odnosu na godinu ranije, što je najmanji godišnji rast od februara 2021. Mjereno iz mjeseca u mjesec, cijene su porasle za 0,2% od avgusta do septembra, objavio je u četvrtak Sekretarijat rada, isto kao i prethodnog mjeseca.

Ipak, isključujući nestabilne troškove hrane i energije, "osnovne cijene", koje se uzimaju kao pokazatelj inflacije, ostale su povišene u septembru, podstaknute rastućim troškovima medicinske njege, odjeće, osiguranja automobila i avionskih karata.

Ne propustite: Dugotrajna visoka inflacija utiče na raspoloženje Amerikanaca o ekonomiji pred izbore

"Osnovne cijene" u septembru su porasle za 3,3% u odnosu na godinu ranije i 0,3% u odnosu na avgust. Ekonomisti pažljivo prate ovaj pokazatelj, koje obično daje bolji nagoveštaj buduće inflacije.

Gledajući širu sliku, podaci iz septembra pokazuju da se inflacija stalno smanjuje na cilj Federalnih rezervi od 2%, ali postepeno i neujednačeno. Troškovi iznajmljivanja stanova rasli su sporije prošlog mjeseca, što je znak da inflacija u oblasti stanovanja konačno slabi, što je dugoočekivani razvoj događaja i olakšanje za mnoge stanovnike.

Inflaciju je prošlog mjeseca na nižem nivou držao veliki pad cijena goriva, koje su od avgusta do septembra pale za 4,1%. Cijene namirnica skočile su prošlog mjeseca za 0,4%, nakon otprilike godinu dana blagog rasta, iako su 1,3 % više nego godinu dana ranije.

Cijene hrane u restoranima porasle su u septembru za 0,3%, a tokom prošle godine za 3,9%. Cijene odjeće više su za 1,1% od avgusta do septembra i 1,8% u odnosu na prethodnu godinu.

Poboljšanje situacije sa inflacijom prati pozitivan izvještaj o zaposlenosti iz prošle sedmice koji je pokazao da je zapošljavanje ubrzano u septembru i da je stopa nezaposlenosti pala sa 4,2% na 4,1%.

Ne propustite: Septembarska stopa zaposlenosti u Americi najveća u poslednjih pola godine

Vlada je takođe izvestila da je ekonomija porasla za solidnih 3% godišnje u periodu april-jun. Rast se vjerovatno nastavio otprilike istm tim tempom u tek završenom kvartalu jul-septembar.

Smanjenje inflacije, solidno zapošljavanje i zdrav ekonomski rast mogli bi narušiti prednost bivšeg predsjednika Donalda Trampa u ekonomiji u predsjedničkoj kampanji, mjereno prema istraživanjima javnog mnijenja. Po nekim istraživanjima, potpredsjednica Kamala Haris je izjednačena sa Trampom po pitanju toga ko bi se najbolje nosio sa ekonomijom, nakon što je Tramp imao prednost u odnosu na predsjednika Džoa Bajdena po tom pitanju.

Istovremeno, većina birača i dalje daje relativno loše ocjene ekonomiji, najviše zbog kumulativnog rasta cijena u posljednje tri godine.

Za Federalne rezerve, američku centralnu banku, prošlosedmični izvještaj o zapošljavanju, koji je bio mnogo bolji od očekivanog, podstakao je zabrinutost da rast ekonomije možda neće dovoljno usporiti da bi oslabio inflaciju.

Federalne rezerve su prošlog mjeseca snizile svoju ključnu kamatnu stopu za pola procenta, što je bilo prvo smanjenje u protekle četiri godine, uz nagovještaj da slijede još dva manja smanjenja u novembru i decembru.

Ne propustite: Američka centralna banka snizila kamatnu stopu za pola procenta

Inflacija u SAD i mnogim zemljama Evrope i Latinske Amerike porasla je tokom ekonomskog oporavka od pandemije, jer je kovid 19 zatvorio fabrike i doveo do zastoja u lancu snabdevanja. Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je nestašice energije i hrane, što je takođe povećalo inflaciju. U SAD je inflacija dosegla maksimum od 9,1% u junu 2022.