U Crnoj Gori trenutno 5.666 izbjeglica iz Ukrajine

Arhiva - Izbeglice napuštaju Irpin u Ukrajini.

Crnogorski zvaničnici saopštili su u ponedjeljak da je od početka ukrajinske krize u Crnu Goru stiglo 8.333 državljana Ukrajine, od kojih je trenutno 5.666 u državi, dok je 2.667 izašlo iz nje.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Zoran Miljanić rekao je za TVCG da je većina izbjeglica iz Ukrajine smješteno kod rođaka i prijatelja, te da ima i onih koji u Crnoj Gori imaju svoje nekretnine.

Miljanić je rekao da je donedavno na dnevnom nivou bilo oko 300 ulazaka ukajinskih državljana, ali da se taj broj sada smanjio, i dodao da od ranije u Crnoj Gori privremeno ili stalno boravi oko 2.000 Ukrajinaca, kod kojih je sada smještena većina izbjeglica.

"Nijesmo imali veći priliv izbjeglica od onog u Bijelom Polju, kada je primljena grupa od 31 izbjeglice. Pružen im je smještaj U hotelu Bijela Rada i zahvalnost vlasniku i menadžmentu za taj humani potez. Vodićemo računa o njima i o drugima koji budu došli, poštujuću sve međunarodne propise", kazao je Miljanić.

Ne propustite: Nemojte da ćutite, glasno osudite agresiju - apel ukrajinske izbjeglice u Crnoj Gori

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima dva prihvatna centra za izbjeglice, na Božaju i u Spužu, koji imaju 164 smještajne jedinice, a od početka krize u Ukrajini u azilu u Spužu je smješteno osam izbjeglica iz te zemlje.

"U dogovoru sa lokalnim upravama, ako bude trebalo, odnosno ukoliko bi imali veći priliv izbjeglica, obezbijeđeno je alteranativno još 500 smještajnih kapaciteta. Mada, takav scenario ne očekujemo, jer posljednjih dana imamo više izlazaka iz zemlje nego ulazaka", kazao je Miljanić.

On je rekao da izbjeglice moraju da se prijave turističkim organizacijama i Upravi policije za turističku vizu, i podsjetio na Vladinu uredbu kojom je ukrajinskim izbjeglicama boravak u Crnoj Gori obezbijeđen do godinu dana.

"Za sada je podnijet 761 zatjev za privremenu zaštitu, veći dio su u pitanju žene i djeca. Najveći broj zahtjeva je u Baru, zatim Budvi, Tivtu i Podgorici, a u drugim opština to je oko 30 zahtjeva", kazao je Miljanić.

Miljanić je naveo da ovo nije situacija kao što je bila izbjeglička kriza iz Sirije ili drugih zemalja Bliskog istoka, te ne očekuju nelegalne prelaske, ističući da su u MUP-u spremni su i za takve slučajeve.