Lajčak u Beogradu, Vučić najavljuje "ozbiljne mere" o Kosovu

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i sprecijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u utorak u Beogradu sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Pred dolazak na Balkan Lajčak je izjavio da dolazi u Prištinu i Beograd kako bi pripremio skori sastanak glavnih pregovarača Besnika Bisljimija i Petra Petkovića u Briselu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Posle današnjeg sastanka sa Lajčakom nije bilo izjava za medije, a Vučić je naknadno, u izjavi za agenciju Tanjug, izjavio da je tokom jutra osim sa Lajčakom imao i sastanak sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom.

Ne propustite: Lajčak: Dogovoren sledeći sastanak pregovarača Beograda i Prištine

On je najavio obraćanje javnosti u narednih 72 sata o svemu što se događa na Kosovu, o tome šta međunarodna zajednica nije ispunila povodom krize na Kosovu, kao i o zahtevima Srbije i o tome šta će Srbija da učini.

Po njegovim rečima predstavnici vlasti u oktobru će izaći pred Skupštinu Srbije sa ozbiljnim planom i merama po pitanju kosovskog problema.

Takođe, Vučić je rekao i da je spreman je da ide u Brisel na dijalog sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem kako bi se popravio položaj srpske zajednice na severu Kosova.

Ne propustite: SAD: Otvaranje mosta u Mitrovici povećava mogućnost za nasilje

Spreman sam na dijalog, spreman sam da idem da razgovaram sa Kurtijem, da imam dijalog u Briselu. Ipak, neću dozvoliti pogrom i progon svog stanovništva, a sasvim je jasno da je to jedini cilj Kurtijeve vlasti“, ocenio je Vučić.

Dan pred dolazak Lajčaka u Beograd javnosti se obratio i premijer Srbije Miloš Vučević, koji je izjavio da se brzo očekuje sastanak u Briselu i da će se tada čuti konkretnije stvari o postupcima Prištine.

Videćemo kakve će vesti Lajčak doneti. Mislim da nas vrlo brzo čeka i sastanak u Briselu, i da su u pitanju dani kada ćemo čuti mnogo konkretnije stvari oko toga, a nadam se da Kurti neće nastaviti ovaj svoj neodgovorni niz poteza“, rekao je Vučević.

Ne propustite: Kurti: Otvaranje mosta na Ibru nije usmereno ni protiv koga

Inače, poslednji sastanak glavnih pregovarača održan je 2. juna u Briselu, a 26. juna održan je još jedan neuspešan pokušaj susreta Vučića i Kurtija u Briselu.

U međuvremenu se situacija na Kosovu dramatično promenila posle upada kosovske policije 30. avgusta u zgrade privremenih organa u četiri opštine na severu Kosova – Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici.