Netanjahu s Vučićem u Njujorku: "Odnosi Srbije i Izraela jači nego ikad"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Izraela Benjamin Netanjahu tokom susreta na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u Njujorku, 26. septembra 2024. (Foto: Zvanični nalog predsednika Srbije na Instagramu, skrinšot)

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se u Njujorku na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na, kako su ocenili, "dobrim" i "važnim" razgovorima, objavila su obojica lidera na svojim nalozima na društvenim mrežama.

Sastanak se održao u trenutku eskalacije sukoba na Bliskom istoku gde Izrael još uvek vodi rat protiv palestinske militantne grupe Hamas u Gazi i gde se inteziviraju borbe između izraelskih snaga i militanata Hezbolaha u Libanu, dok Sjedinjene Države, Francuska i saveznici za sada bezuspešno pokušavaju da izdejstvuju prekid vatre.

Ne propustite: Izrael odbacio pozive na primirje, ponovo gađao Bejrut

"Imao sam važan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, gde sam izrazio duboku zahvalnost za nepokolebljivu podršku Srbije Izraelu i čvrsto prijateljstvo naših naroda", napisao je Netanjahu na svom nalogu na društvenoj mreži Eks, dodajući da se lično zahvalio Vučiću na njegovom angažovanju u nastojanjima da se oslobode taoci, među kojima je i Alon Ohel, koji ima srpsko državljanstvo.

"Odnosi Srbije i Izraela su jači nego ikada i nastavljaju da rastu. Međutim, delimo ključni cilj – da bezbedno vratimo sve naše taoce u Izrael, uključujući Alona Ohela, koga drže u zarobljeništvu teroristi Hamasa. To je neprihvatljivo, a patnja njihovih porodica je ogromna", dodao je Netanjahu.

"Zaista cenim podršku Srbije u ovim naporima. Svi civilizovani narodi moraju se ujediniti kako bi stavili tačku na ovu užasnu situaciju", napisao je izraelski premijer.

Predsednik Vučić ocenio je u kratkoj poruci na svom Instagram nalogu da su razgovarali "o aktuelnim geopolitičkim dešavanjima, situaciji na Kosovu i Metohiji i u Izraelu, kao i o daljem razvoju naših bilateralnih odnosa".

Sastanak sa Netanjahuom drugi je sastanak Vučića sa najvišim zvaničnicima Izraela u mesec dana, nakon što je predsednik Izraela Isak Hercog boravio u zvaničnoj poseti Beogradu 11. septembra.

Ne propustite: Isak Hercog: Taoci Hamasa da budu glavna tema međunarodne zajednice

Hercog je tada podsetio da je Srbija stala uz Izrael odmah posle terorističkog napada Hamasa na jug Izrela 7. oktobra prošle godine, čime je započet rat između Izraela i te palestinske militante grupe iz Gaze koju - kao i libanski Hezbolah - podržava Iran i koju SAD, EU, Velika Britanija i drugi zapadni saveznici smatraju terorističkom.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je početkom leta rezultate svog zajedničkog istraživačkog rada sa izraelskim listom Harec (Haaretz), da Srbija u Izrael šalje oružje vredno milione dolara.

Ne propustite: BIRN: Milionske pošiljke oružja iz Srbije u Izrael

Prema tadašnim navodima sagovornika BIRN-a, Srbija bi mogla u Izrael da izvozi različito naoružanje - od vođenih i nevođenih ubojnih sredstava za avione i helikoptere, raketa za sisteme PVO, municije srednjeg kalibra, preko tenkovskih i artiljerijskih granata, do pešadijskog naoružanja, kao i dodatne količine municije malog kalibra za streljačko naoružanje i minobacačke mine.