Izrael bombarduje utočišta Hezbolaha u Libanu, među žrtvama i jedan gradonačelnik

Oštećene kuće i vozila u izraelskom napadu na Nabatije u Libanu (Foto: REUTERS/Ali Hankir)

Izrael je u sredu izveo desetine vazdušnih napada na ciljeve Hezbolaha u Libanu. U napadima je ubijen jedan gradonačelnik, srušene su zgrade i pričinjena velika šteta u nekoliko područja na jugu, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Napadi su izvedeni nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio sve češće pozive na primirje.

Izraelska vojska saopštila je da su ratni avioni pogodili desetine meta u južnom gradu Nabatije, koji kontrolišu Hezbolah i njegov saveznik Amal. Libansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je poginulo 16 osoba, a povređene 52 u napadima na dve opštinske zgrade. Među žrtvama je gradonačelnik Ahmed Kahil.

Libanski premijer Nadžib Mukati osudio je napad i optužio Izrael da je "namerno targetirao sastanak opštinskog veća na kojem se razgovaralo o gradskim službama i pomoći".

Ne propustite: UN traži istragu o izraelskom udaru na stambenu zgradu u Libanu, Izrael najavio šta će gađati u Iranu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je tokom posete severnom Izraelu da neće biti zaustavljeni napadi na Hezbolah da bi se omogućili pregovori.

"Držaćemo pregovore samo pod vatrom. To sam rekao prvog dana. Rekao sam to u Gazi i govorim ovde", rekao je Galant.

Spasilačke ekipe takođe tragaju sa preživelima u libanskom selu Kana, gde su u izraelskim napadima u utorak poginule tri osobe, a 54 povređene, saopštilo je libansko ministarstvo.

Na snimcima AFP-a vidi se ogromno razaranje u tom selu, u kojem su zgrade sravnjene sa zemljom.

Izraelske snage prethodno su izvele vazdušne napade na južna predgrađa Bejruta, posle čega su mogli da se primete oblaci dima iznad najmanje dva naselja.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su njihovi borbeni avioni napali podzemno skladište oružja Hezbolaha.

Izrael je takođe objavio da je više od 50 projektila ispaljeno iz Libana u sredu, dok je Hezbolah saopštio da je lansirao projektile na oblast u severnom Izraelu.

Izrael je pokrenuo kopnenu i vazdušnu vojnu kampanju u Libanu da bi uništio Hezbolah, nakon što je ta ekstremistička grupa protekle godine ispaljivala rakete preko granice u znak podrške Hamasu u Gazi.

Kuća na severu Izraela pogođena u raketnom napadu iz Libana (Foto: AP/Ariel Schalit)

Proteklih nedelja su ubijene vođe Hezbolaha, a izraelske snage ušle su i u južne pogranične gradove sa ciljem da, kako je saopšteno, omoguće bezbedan povratak hiljada Izraelaca u svoje domove na severu Izraela, iz kojih su se evakuisali zbog napada Hezbolaha.

Libansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u izraelskim operacijama tokom protekle godine ukupno stradalo najmanje 2.350 ljudi, a više od 1,2 miliona raseljeno. Libanski zvaničnici ne prave razliku između civila i boraca kada saopštavaju broj poginulih, ali su među žrtvama stotine žena i dece, prenosi agencija Rojters.

Istovremeno je poginulo oko 50 Izraelaca, vojnika i civila, prema podacima Izraela.