Na Kosovu podignuta optužnica protiv 45 ljudi za napad u Banjskoj, među njima i Radoičić

Kosovski policajac u Banjskoj posle incidenta u septembru 2023. (Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski)

Kosovsko tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv 45 osumnjičenih za terorizam, skoro godinu dana nakon što je grupa naoružanih Srba upala u selo Banjska na severu Kosova i sukobili se sa policijom u pucnjavi u kojoj su poginule četiri osobe, uključujući i policajca.

Incident, jedan od najtežih otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, pogoršao je tenzije između Prištine i Beograda.

„Postoje čvrsti dokazi da je svih 45 osumnjičenih počinilo krivična dela u vezi sa terorizmom, krivična dela protiv ustavnog poretka, finansiranje terorizma i pranje novca“, rekao je Blerim Isufaj, glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova na konferenciji za novinare.

Policija je 24. septembra 2023. saopštila da je oko 80 naoružanih napadača ušlo na Kosovo iz Srbije u oklopnim vozilima i zabarikadiralo se u pravoslavnom manastiru u selu Banjska na severu Kosova, oblasti u kojoj uglavnom žive Srbi.

U pucnjavi su ubijena trojica naoružanih napadača i jedan kosovski policajac, dok su ostali napadači pobegli u Srbiju peške kroz brda, ostavljajući za sobom automobile natovarene oružjem, municijom i eksplozivom.

Ne propustite: Lice i naličje napada u Banjskoj

Tužilaštvo je saopštilo da je među optuženima Milan Radoičić, vođa grupe i bivši funkcioner Srpske liste, glavne političke organizacije kosovskih Srba koja je bliska vlastima u Beogradu.

Radoičić, koji živi u Srbiji, javno je priznao da je učestvovao u pucnjavi. Veruje se da su svi osumnjičeni, od kojih su neki državljani Kosova, u Srbiji, navodi agencija Rojters.

Radoičić je takođe bio pod američkim i britanskim sankcijama zbog navodnih finansijskih kriminalnih aktivnosti.

Malo je verovatno da će oni biti predati kosovskim vlastima, jer Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova i dalje ga smatra delom svoje teritorije. Kosovske vlasti optužuju vlasti u Srbiji da stoji iza pucnjave, što je Beograd demantovao.

Početkom ove godine globalna policijska agencija Interpol izdala je međunarodne poternice za 19 osumnjičenih, među kojima je i Radoičić.

Oko 50.000 Srba koji žive na severu Kosova ne priznaju prištinske institucije i vide Beograd kao svoju prestonicu. Često su se sukobljavali sa kosovskom policijom i međunarodnim mirovnim snagama.