Haris i Tramp bore se za podršku birača u sedam država ključnih za ishod izbora

Arhiva - Demokratska predsednička kandidatkinja, potpredsednica Kamala Haris, govori dok se fotografija republikanskog predsedničkog kandidata bivšeg predsednika Donalda Trampa vidi na ekranu iza nje, tokom predizbornog skupa u Eriju, Pensilvanija, 14. oktobra 2024.

Kampanja za predsedničke izbore u Sjedinjenim Država se intenzivira uoči 5. novembra kada najveći broj građana izlazi na birališta.

Kandidatkinja demokrata, potpredsednica Kamala Haris i republikanski protivkandidat, bivši predsednik Donald Tramp, usredređeni su skoro isključivo na sedam država saveznih država za koje se veruje da će biti glavna politička bojna polja u kojima se veruje da će biti određen ishod izbora.

Više od 14 miliona ljudi je već prevremeno glasalo, prema podacima Izborne laboratorije Univerziteta na Floridi. Još više njih će to učiniti u narednim danima jer će skoro svih 50 država otvariti biračka mesta za prevremeno glasanje i prijem glasačkih listića poslatih poštom.

Ankete na nacionanom nivou pokazuju da se radi o tesnoj izbornoj trci u poslednjih nekoliko decenija, kao i da Haris ima neznatnu prednost.

Ne propustite: Zašto je muškost toliko važna u borbi za Belu kuću

Američki predsednički izbori se ne odlučuju na direktnom glasanju na nacionalnom nivou, već putem glasanja na Elektorskom koledžu.

Taj sistem izbore pretvara u 50 pojedinačnih izbornih takmičenja po državama, pri čemu 48 od 50 država sve svoje elektorske glasove dodeljuje pobedniku u svojoj državi, bilo da je to Haris ili Tramp.

Nebraska i Mejn dodeljuju glasove svojih elektora u skladu sa prebrojanim glasovima u državnom i kongresnom okrugu.

Broj elektorskih glasova u svakoj državi zasniva se na broju stanovnika, tako da najveće države imaju najviše elektora i najveći uticaj u određivanju ukupnog ishoda na nacionalnom nivou.

Pri tome, pobedniku potrebno 270 od 538 elektorskih glasova da bi dobio novi četvorogodišnji mandat u Beloj kući, koji počinje u januaru.

Ankete pokazuju da Haris ili Tramp imaju značajne ili donekle komotne prednosti u 43 države. Ako se ne dogode neke znatnije promene to znači da će ishod zavisiti od preostalih sedam država – Viskonsina, Mičigena i Pensilvanije na severu, dve države na jugoistoku - Severne Karoline i Džordžije, kao i dve na jugozapadu SAD-a - Arizone i Nevade.

Your browser doesn’t support HTML5

Šta su ankete javnog mnjenja?

Ankete u sedam država pokazuju razliku koja je u granicama statističke greške, ostavljajući pod sumnjom ishod u svih sedam.

Kao rezultat toga, i Haris, i Tramp, i njihovi potpredsednički saigrači - guverner Minesote Tim Volz i senator Ohaja Džej Di Vens, kampanju tokom poslednje dve nedelje vode upravo u sedam ključnih država.

Haris je u nedelju proslavila 60. rođendan govoreći u Misionarskoj baptističkoj crkvi Novog rođenja u Stounkrestu u Džordžiji, oko 50 kilometara istočno od glavnog grada države Atlante, koja je demokratsko uporište.

Zatim se uputila u Divine Faith Ministries International u Džonsborou, južno od Atlante, gde je ohrabrivala vernike da ostvare svoja glasačka prava.

Arhia - Republikanski predsednički kandidat, bivši predsednik Donald Tramp, gleda video snimak na kojem se vidi demokratska kandidatkinja, potpredsednica Kamala Haris kako govori dok govori tokom svog predizbornog skupa, u Latroubu, Pensilvanija, 19. oktobra 2024.

U međuvremenu, Tramp je, u kecelji restorana brze hrane Mekdonalds u Pensilvaniji, pomagao u kuhinji i distribuirao porudžbine mušterijama.

Potpredsednica Haris nedavno je izjavila da je tokom studentskih dana radila u Mekdonaldsu u Kaliforniji. Tramp je uzvratio da joj ne veruje. Prijateljica demokratske predsedničke kandidatkinje izjavila je za Njujork tajms da se seća da je Haris tamo radila.

Posle kratkog boravka u restoranu, Tramp se hvalio da je "sada radio 15 minuta" (u restoranu) duže od Haris.

Kasnije tokom dana, Tramp je zakazao debatu sa biračima u Lankasteru u Pensilvaniji.

Haris vodi kampanju u ponedeljak u Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu, dok Tramp ide u Grinvil u Severnoj Karolini.