Linkovi

Lajčak u Beogradu, Vučić najavljuje "ozbiljne mere" o Kosovu


Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i sprecijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i sprecijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u utorak u Beogradu sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Pred dolazak na Balkan Lajčak je izjavio da dolazi u Prištinu i Beograd kako bi pripremio skori sastanak glavnih pregovarača Besnika Bisljimija i Petra Petkovića u Briselu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Posle današnjeg sastanka sa Lajčakom nije bilo izjava za medije, a Vučić je naknadno, u izjavi za agenciju Tanjug, izjavio da je tokom jutra osim sa Lajčakom imao i sastanak sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom.

On je najavio obraćanje javnosti u narednih 72 sata o svemu što se događa na Kosovu, o tome šta međunarodna zajednica nije ispunila povodom krize na Kosovu, kao i o zahtevima Srbije i o tome šta će Srbija da učini.

Po njegovim rečima predstavnici vlasti u oktobru će izaći pred Skupštinu Srbije sa ozbiljnim planom i merama po pitanju kosovskog problema.

Takođe, Vučić je rekao i da je spreman je da ide u Brisel na dijalog sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem kako bi se popravio položaj srpske zajednice na severu Kosova.

Spreman sam na dijalog, spreman sam da idem da razgovaram sa Kurtijem, da imam dijalog u Briselu. Ipak, neću dozvoliti pogrom i progon svog stanovništva, a sasvim je jasno da je to jedini cilj Kurtijeve vlasti“, ocenio je Vučić.

Dan pred dolazak Lajčaka u Beograd javnosti se obratio i premijer Srbije Miloš Vučević, koji je izjavio da se brzo očekuje sastanak u Briselu i da će se tada čuti konkretnije stvari o postupcima Prištine.

Videćemo kakve će vesti Lajčak doneti. Mislim da nas vrlo brzo čeka i sastanak u Briselu, i da su u pitanju dani kada ćemo čuti mnogo konkretnije stvari oko toga, a nadam se da Kurti neće nastaviti ovaj svoj neodgovorni niz poteza“, rekao je Vučević.

Inače, poslednji sastanak glavnih pregovarača održan je 2. juna u Briselu, a 26. juna održan je još jedan neuspešan pokušaj susreta Vučića i Kurtija u Briselu.

U međuvremenu se situacija na Kosovu dramatično promenila posle upada kosovske policije 30. avgusta u zgrade privremenih organa u četiri opštine na severu Kosova – Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici.

XS
SM
MD
LG