Haris prvi put na konzervativnom Foks njuzu: Oštra polemika o imigraciji i Bajdenu

Kandidatkinja Demokratske stranke za predsednicu Amerike, aktuelna potpredsednica Kamala Haris, govori u Detroitu, 15. oktobra 2024.

Predsednička kandidatkinja Demokratske stranke, potpredsednica SAD Kamala Haris, pravdala je poteze Bajdenove administracije u borbi protiv ilegalne imigracije u intervjuu za konzervativni Foks njuz u sredu, okrivljujući republikance što nisu usvojili zakon o bezbednosti granica.

Tokom intervjua sa voditeljem Bretom Bajerom, koji je obeležila oštra polemika, Haris je takođe branila mentalne kapacitete predsednika Džoa Bajdena, svoj mandat na položaju potpredsednice i prethodnu podršku hirurškim operacijama za afirmaciju pola za transrodne zatvorenike.

Haris i Bajer su često upadali jedno drugom u reč, dok ju je voditelj Foks njuza često prekidao tokom odgovaranja na pitanja. Haris je bila vidno frustrirana, ali je svoju poruku za izbore 5. novembra prenela konzervativnoj publici koja je možda ne čuje često.

Od nje je bilo traženo da pravda ranu odluku administracije da ukine neke od restriktivnih graničnih politika republikanskog rivala Donalda Trampa iz vremena kada je bio predsednik i da odgovori majci koja je svedočila u Kongresu o tome da joj je ilegalni imigrant ubio ćerku.

Ne propustite: Haris dogovara intervju za najpopularniji podkast u SAD u pokušaju da pridobije muške glasače

"Tako mi je žao zbog njenog gubitka, ali hajde da pričamo o tome šta se trenutno dešava", rekla je Haris. Istakla je da je Tramp rekao republikancima da odbiju dvopartijski zakon o imigraciji početkom ove godine jer je "više voleo da se bavi problemom umesto da ga rešava".

Tramp i republikanci su tvrdili da imigranti podstiču nasilne zločine u Sjedinjenim Državama, iako studije pokazuju da imigranti čine krivična dela po nižoj stopi od ostalih.

Na pitanje da pojasni nedavni komentar da "ne postoji ništa" što bi promenila u vezi sa postupcima Bajdenove administracije, Haris je rekla: "Dozvolite mi da budem vrlo jasna - moj predsednički mandat neće biti nastavak mandata Džoa Bajdena".

Ne propustite: Bivši predsednik Karter glasao na izborima posle stotog rođendana

Haris je branila Bajdena kada su pokrenuta pitanja o njegovim mentalnim kapacitetima nakon katastrofalne junske debate sa Trampom, pre nego što je odustao od trke u julu. Od nje je sinoć zatraženo da pravda svoju poziciju.

Bajden ima "sposobnost rasuđivanja" i "iskustvo" da bude predsednik, rekla je ona, istovremeno dovodeći u pitanje Trampovu sposobnost za obavljanje funkcije. "Džo Bajden nije na glasačkom listiću, a Donald Tramp jeste", rekla je Haris.

Takođe je bila pod pritiskom u vezi sa svojim stavom o korišćenju sredstava poreskih obveznika za operacije afirmacije pola za transrodne zatvorenike, uključujući i one koji nemaju dokumenta. Tramp je potrošio milione dolara na reklame na tu temu u u državama u kojima je neizvjestan ishod izbora.

"Poštovaću zakon", rekla je Haris, napominjući da je i za vreme Trampovog mandata pružan sličan tretman.

Prvi put na "neprijateljskoj teritoriji"

Skoro 30-minutni intervju bio je prvi put da se Haris pojavila kao predsednička kandidatkinja na konzervativnoj TV mreži, čiji voditelji često otvoreno kritikuju demokrate i hvale Trampovu politiku.

Samo nekoliko minuta nakon završetka intervjua, Trampova kampanja je saopštila da je intervju bio "katastrofa".

Dejvid Urban, politički strateg i bivši saradnikTrampove kampanje, rekao je da je Haris imala neujednačen i loš učinak, izbegavajući odgovornost i pretvarajući Trampa u žrtvenog jarca.

"Još jedan gubitnički medijski ciklus za kampanju Haris", rekao je Urban.

Demokrate kažu da je Haris otišla na neprijateljsku teritoriju i prošla bez ikakvih grešaka. Ističu da je kratko odgovarala zbog čestog prekidanja, što ju je spriječilo i da daje duže i nejasne odgovore zbog kojih je često kritikovana.

"Smatramo da smo definitivno postigli ono što smo nameravali", rekao je Brajan Falon, portparol Haris. "Ona je uspela da dođe do publike koja verovatno nije bila upoznata sa argumentima koje je iznosila, a takođe je morala je da pokaže svoju čvrstinu u suprotstavljanju neprijateljski nastrojenom voditelju".

"Udvaranje" republikancima

Intervju je bio deo direktnog poziva Haris upućenog u sredu republikanskim glasačima. Pre intervjua za Foks njuz, ona je istakla podršku republikanaca njenoj kampanji u ključnom okrugu u Pensilvaniji, jednoj od nekoliko država koje će verovatno odlučiti rezultat izbora.

U okrugu Baks nedaleko od Filadelfije, Haris je naglasila Trampov pokušaj da poništi svoj izborni poraz pre četiri godine, kada je izgubio na izborima od Bajdena.

Ona je rekla da je Tramp svojim postupcima prekršio Ustav SAD i da bi ga, ako mu se pruži prilika, ponovo prekršio.

"Odbio je da prihvati volju naroda i rezultate slobodnih i poštenih izbora. Poslao je rulju, naoružanu rulju, na Kapitol, gde su nasilno napali policajce, službenike za sprovođenje zakona i pretili životu njegovog potpredsednika", rekla je Haris.

Preko 100 republikanaca pridružilo se Kamali Haris u okrugu Baks, uključujući Adama Kinzingera, bivšeg kongresmena i člana komiteta koji je istraživao napad pristalica tadašnjeg predsednika Trampa na Kapitol 6. januara.

"Bez obzira na vašu stranku, bez obzira za koga ste glasali prošli put, za vas ima mesta u ovoj kampanji", rekla je Haris. Prema nedavnoj anketi Rojtersa, Haris je u neznatnoj prednosti u odnosi sa Trampa, sa marginalnih 46 naprema 43 odsto.

Tramp je u sredu učestvovao u debati sa latino biračima čiji je domaćin bila TV mreža na španskom jeziku Univision. Fok njuz je emitovao još jednu Trampovu debatu sa isključivo ženskom pubikom.

Haris je i ranije pokušavala da pridobije podršku birača razočaranih Trampom. Bivša republikanska članica Kongresa SAD, Liz Čejni, ćerka bivšeg potpredsednika SAD Dika Čejnija, ovog meseca je pozvala birače da stave zemlju ispred stranke i da glasaju za Haris, rekavši da Tramp nije sposoban da vodi Sjedinjene Države.

Ne propustite: Bivši republikanski potpredsednik Dik Čejni rekao da će glasati za Kamalu Haris

Bajden je pobedio Trampa u okrugu Baks za oko 17.000 glasova na izborima 2020. godine, dok je bivša državna sekretarka Hilari Klinton pobedila Trampa tamo 2016. za manje od 3.000 glasova, prema podacima okruga.

Ovog leta, republikanci su prvi put pretekli demokrate po broju registracija birača u okrugu Baks. Republikanci sada imaju oko 3.500 birača više u okrugu nego demokrate, prema poslednjim podacima.