Linkovi

Bez rukovanja i pozdrava: Kako Tajna služba štiti Trampa posle atentata


Bivši predsednik SAD i republikanski predsednički kandidat za 2024. Donald Tramp tokom završetka drugog dana Republikanske nacionalne konvencije u Fajserv forumu u Milvokiju, u Viskonsinu, 16. jula 2024.
Bivši predsednik SAD i republikanski predsednički kandidat za 2024. Donald Tramp tokom završetka drugog dana Republikanske nacionalne konvencije u Fajserv forumu u Milvokiju, u Viskonsinu, 16. jula 2024.

Na podijumu Republikanske nacionalne konvencije u utorak uveče, potpredsednički kandidat Džej Di Vens pozdravljao se i rukovao sa uzbuđenim delegatima dok je išao ka svom sedištu.

Bio je to izrazit kontrast u odnosu na bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je nekoliko minuta kasnije ušao u salu i koga je od pristalica razdvajala kolona agenata Tajne službe. Njegovo uvo i dalje je bilo zavijeno posle atentata, a on se držao na distanci od mase. Umesto rukovanja ili pozdrava okupljenima, podigao je ruke u pravcu kamera.

Ovaj kontrast prikazuje novu realnost sa kojom se Tramp suočava pošto je naoružani napadač pucao na njega na skupu u Pensilvaniji u subotu, otvarajući ozbiljna pitanja o agenciji koja ima zadatak da štiti predsednika, bivše predsednike i kandidate glavnih stranaka. Trampova kampanja takođe mora da se prilagodi novoj stvarnosti pošto se našao "na milimetar" od smrti ili ozbiljne povrede - i pošto organi za sprovođenje zakona upozoravaju na potencijal za izbijanje dodatnog političkog nasilja.

Zvaničnici Trampove kampanje odbili su da komentarišu pojačanu bezbednost i kako bi to moglo da utiče na njegove interakcije u budućnosti.

"Ne komentarišemo bezbednosne detalje u vezi sa predsednikom Trampom. Sva pitanja treba da budu upućena Tajnoj službi Sjedinjenih Država", rekao je portparol Trampove kampanje Stiven Čung.

Sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas, čija agencija nadgleda rad Tajne službe, rekao je u ponedeljak da ne može da govori o "specifičnostima zaštite ili poboljšanjima koja su napravljena, jer uključuju osetljive taktike i procedure. Međutim, mogu reći da su dodati ljudstvo i drugi zaštitni resursi, tehnologija i kapaciteti".

Tajna služba je već pojačala Trampovu zaštitu u danima pre napada posle odvojene pretnje iz Irana, izjavila su u utorak dva američka zvaničnika. Ali to dodatno obezbeđenje nije sprečilo napadača, koji je pucao sa susednog krova, da ubije jednog čoveka u publici i rani još dvoje zajedno sa Trampom.

Zvaničnici FBI-a i unutrašnje bezbednosti i dalje su "zabrinuti zbog mogućnosti naknadnih ili osvetničkih akata nasilja posle ovog napada", navodi se u zajedničkom obaveštajnom biltenu Nacionalne bezbednosti i FBI-a do kojeg je došao Asošijeted pres. U biltenu se upozorava da će usamljeni akteri i male grupe "nastaviti da posmatraju skupove i kampanje kao atraktivne mete".

Ističući bezbednosne rizike, muškarac naoružan puškom AK-47, sa kapom "fantomkom" i taktičkim rancem priveden je u ponedeljak u blizini Fajserv foruma, gde se održava konvencija.

Napad je doveo do pojačane bezbednosti ne samo za Trampa. Obezbeđenje predsednika Džoa Bajdena je takođe pojačano, a više agenata ga je okruživalo dok se u ponedeljak uveče ukrcavao u predsednički avion Er fors 1 na putu za Las Vegas. Nezavisni kandidat Robert F. Kenedi mlađi takođe je dobio zaštitu Tajne službe posle pucnjave u subotu.

Trampova kampanja je takođe odgovorila na druge načine, uključujući postavljanje oružanog obezbeđenja u svako doba ispred njihovih kancelarija na Floridi i u Vašingtonu.

Tramp je već zakazao svoj sledeći miting u Grand Rapidsu u Mičigenu za subotu. Tamo će se pojaviti sa Vensom i to će biti njihov prvi zajednički nastup na jednom skupu kao zvanični kandidati na predsedničkim izborima.

Ali nova postavka komplikuje, barem za sada, interakciju koju je Tramp redovno imao sa pristalicama dok je davao autograme, rukovao se i pozirao za selfije na događajima.

XS
SM
MD
LG