Linkovi

Američka predsednička kampanja: Pogled iz Ukrajine


ARHIVA - Žena sa ukrajinskom zastavom stoji na unipštenom ruskom tenku u Kijevu 10. juna 2022. (Foto: AP/Natacha Pisarenko)
ARHIVA - Žena sa ukrajinskom zastavom stoji na unipštenom ruskom tenku u Kijevu 10. juna 2022. (Foto: AP/Natacha Pisarenko)

Američka predsednička kampanja se pažljivo prati u Ukrajini, jer bi njen ishod mogao značajno da utiče na regionalnu bezbednost, američku spoljnu politiku, podršku NATO-u, pomoć Ukrajini i odnose sa Rusijom.

Potpredsednica Kamala Haris šest puta se sastala sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, poslednji put u junu, na ukrajinskom mirovnom samitu u Švajcarskoj.

Ruska potpuna invazija na Ukrajinu, koja je počela dok je administracija Bajden - Haris ulazila u svoju drugu godinu na položaju, oblikovala je američku spoljnu politiku.

Kijev se sprema za saradnju sa sledećom američkom administracijom ko god da pobedi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Američko rukovodstvo i podrška bile su od ključnog značaja u pomaganju Ukrajini da izdrži rusku agresiju, kaže ukrajinska poslanica Ivana Klimpuš-Cintsadze.

“Međutim, takođe mislimo da bi ova politika isporuke oružja i municije, premalo i presporo, trebalo da se promeni", kaže Klimpuš-Cintsadze.

Ona je istakla da je dvostranačka podrška Sjedinjenih Država ključna za Ukrajinu, a Kijev se sprema da sarađuje sa bilo kojom administracijom kako bi osigurao nastavak pomoći.

“Verujem da je izuzetno važno da se počne prelazak na politiku da se podrži Ukrajina koliko god je potrebno da bi se stiglo do istinske pobede Ukrajine".

Sjedinjene Države ostaju najveći dobavljač pomoći Ukrajini. Prema podacima Kil instituta za svetsku ekonomiju, od početka invazije na Ukrajinu, Sjedinjene Države su izdvojile više od 81 milijarde dolara.

Politika podrške Ukrajini administracije Bajden - Haris bila je istorijska, kaže analitičar Mikola Davidijuk.

“Posle Drugog svetskog rata, to je najveća podrška evropskih država. Dakle, ušli su u istoriju".

Ukrajinski politički analitičar Jevhen Hlibovicki naglašava da je iznos pomoći od ključne važnosti, ali da je razumevanje namera Rusije i strateške uloge Ukrajine podjednako važno.

“Najveći neuspeh Bajdenove administracije zapravo je bio da ne vidi da Rusija mora da bude poražena kako bi se smanjila međunarodna tenzija. Dok je pokušavala da spreči Treći svetski rat, Bajdenova administracija je napravila greške koje su učinile Treći svetski rat verovatnijim", kaže Hlibovitski.

Međutim, on ističe da republikanska podrška Ukrajini nije zagarantovana. Bivši predsednik Donald Tramp izrazio je zabrinutost zbog korupcije u zemlji i dovodi u pitanje vojne saveze.

“Ukrajina je između čekića i nakovnja, jer potencijalna Trampova administracija zapravo preti Ukrajini da će prekinuti snabdevanje i preti da će se, ili povući iz NATO-a ili umanjiti značaj NATO-a".

Bilo da republikanac ili demokrata pobedi na predsedničkom mestu u novembru, ruski rat u Ukrajini i obezbeđivanje mira u Evropi ostaće ključno pitanje za sledećeg američkog lidera.

XS
SM
MD
LG